Дрожди при жените - причини, симптоми, усложнения и лечение.

Мъжът при жените е гъбична инфекция на външните гениталии.

Поради изхвърлянето, което имаше вид кисело мляко, това име се появи. Страдайте от млечница на всяка възраст: от новородени до жени в постменопауза.

В присъствието на секрети в 45% от случаите, т.е. при всяка втора жена се диагностицира млечница.

Млечница при жените - причини

Веществото причинител на млечните жлези са гъбичките от рода Candida. Обикновено те са в тялото на всяка здрава жена и са свързани с условно патогенна микрофлора. Влагалището е защитено от инфекция с лигавична мембрана и кисела среда с рН 3,8-4,5.

В зависимост от фазата на цикъла се образува нов клетъчен слой от лигавицата и след това отхвърлянето. Това е един от защитните механизми срещу разпространението на микроорганизми.

Втората е константата на средата с рН 3.8 - 4.5. Киселинната среда се запазва поради наличието на лактобацили в лигавицата на вагината в нормата. Те съставляват 95-98% от цялата микрофлора на вагината, участват в образуването на млечна киселина, което не позволява възпроизвеждане на патогенни микроби.

В допълнение, лактобацилите образуват микроколонии върху лигавичната мембрана, като по този начин се предотвратява проникването на патогенни микроорганизми във вагиналната маса.

Плодовете от рода Candida, както и лактобацилите, стафилококите, стрептококите, микоплазмата и т.н. са условно патогенна флора. Те проявяват своите патогенни свойства при определени условия, един от които е нарушаването на киселинно-базовия баланс във вагиналната кухина.

Ако се наруши количественото равновесие на лактобацилите, синтезираната от тях млечна киселина намалява, рН на средата се променя, което води до активно възпроизвеждане на условно патогенни микроорганизми.

Те заменят нормалната чревна микрофлора, появяваща се в по-благоприятна среда; в резултат на това се развива инфекциозно-възпалителен процес. Повишеното размножаване на гъби от рода Candida е единствената причина за развитие на млечница (кандидоза) при жените.

Провокиращите фактори са:

1. Неправилна хигиена на външните гениталии. Гъбите са не само на лигавицата на влагалището, но и на кожата на аногениталната зона. При водни процедури гъбичките се измиват. Ако не се наблюдава хигиена, те попадат на вагиналната лигавица, която се появява в детството.

2. При интензивно спринцовка и често измиване нормалната микрофлора се отмива, което води до развитие на вагинална дисбактериоза.

3. Увреждания на влагалището.

4. Възрастта. При възрастните хора, поради намаляване на производството на естроген и атрофия на лигавицата, се наблюдава рязко намаляване на лактобацилите.

5. Възпалението във вагиналната област води до изтъняване и слабост на лигавицата, което е причина за възпроизводството на гъбичките и развитието на млечните жлези при жените.

6. Лекарства:

- Приемането на антибиотици много често води до развитието на млечница при жените.

- Цитостатиците и хормоните намаляват имунитета, като поощряват размножаването на патогенната флора.

7. Алергични и имунодефицитни условия.

8. Захарен диабет: повишена глюкоза в тъканите води до повишено възпроизводство на лактобацили във влагалището.

Млечница при жените - симптоми

Дрожди при жените има редица специфични симптоми.

1. Сърбеж във влагалището. Укрепва в следобед и вечер, често безпокойство дори през нощта. Тя може да бъде толкова силна, че води до невроза. Може да се влоши при ходене, в навечерието на менструацията, след контакт с вода (след хигиенни процедури),

2. Характерно разтоварване - бялото прилича на кисело мляко със заквасени примеси. Ако се свърже друг причинителен агент и инфекцията не е вече чиста мая, появата и последователността на левкореята се променят. В този случай, особено при леко сърбеж, можете да объркате млечните жлези с жена с друга патология. Това е важен аргумент в полза на необходимостта от консултиране с специалист. Защото ако започнете да приемате антибиотик, докато приемате само лекарства, смесвате кандидозата с друго възпаление, може значително да влоши общото състояние.

3. Има още един неприятен симптом, който дава огромен дискомфорт, но не е специфичен. При разпространението на възпалението в острата фаза се наблюдава дисурия върху външните гениталии и уретрата: различни нарушения на уриниране и болка във вулвата (външни гениталии) с различна интензивност.

Когато се открие външен преглед, сърбящите обриви се появяват под формата на везикули. Когато се пени, локалното възпаление се свързва.

При гинекологично изследване са открити всички признаци на възпаление: хиперемия и лигавица на отоци, дебели извити слоеве по стените на вагината. Тези нападения от гъбични колонии са толкова "плътни" в лигавицата, че когато се отстранят, се появява кървене на лигавицата до раната.

Ако времето е загубено или лечението в острия период е неадекватно, след два месеца симптомите на млечните жлези при жените са малко погасени и става хронична повтаряща се инфекция.

Симптомите на млечните жлези при жените с хроничен ход са променени:

1. Сърбежът продължава да се притеснява.

2. Разпределенията могат да отсъстват или да станат мукозни и вискозни - те губят характерния си вид.

3. При гинекологично изследване лигавицата е бледа и атрофична, няма признаци на възпаление.

Поради това е невъзможно диагностицирането на хронична млечна жлеза без лабораторни изследвания. Съответно, самолечението може да претърпи усложнения вместо желаното излекуване.

Основният метод за диагностика е микроскопското изследване. Под микроскопа спонгиите от Candida и нишките са ясно видими. За успешно лечение се определя количественото съотношение на гъби, лактобацили и други микроорганизми.

Млечница при жени - лечение

Успехът при лечението на млечните жлези при жените зависи от навременното лечение. С лечението на острата форма на млечница, започнала при жени с добра имунна система, се извършва пълно излекуване след няколко дни, без да се появяват повтарящи се инфекции.

Хроничната форма на млечните жлези не подлежи на лечение. Една от причините за това са съпътстващите хронични заболявания, намаляването на имунитета. Следователно, пълното лечение е рядко успешно, в най-добрия случай се постига само дългосрочна ремисия.

При лечението на млечница при жените се използват:

1. Противогъбични лекарства:

- локално - под формата на мехлеми, супозитории, кремове (клотримазол, кетоназол и др.);

- Системни противогъбични средства в таблетна форма (пимафуцин, флуконазол, тержинан, поливинакс, дифлукан и др.).

2. Симптоматическая терапия:

- средства за елиминиране на сърбеж, болка;

- антихистамини;

седативни лекарства.

Необходимо е да знаем, че противогъбичните лекарства, които се използват без лекарско предписание, не винаги водят до пълно излекуване, а намаляването или дори изчезването на симптомите на самолечение често води до преход към хронична инфекция.

Важни точки при лечението:

- спазване на сексуалната латентност;

- отказ на алкохол;

- правилна лична хигиена;

- няма самостоятелно приемане на външни лекарства, особено антибиотици.

Дрожди при жените - превенция

За успешна профилактика трябва да следвате няколко прости, но важни правила:

1. Адекватна ежедневна лична хигиена, смяна на бельо. Спалното бельо трябва да бъде памучно, не синтетично, което насърчава възпроизводството на гъбичките. Желателно е да се носят костюми и чорапогащи по-рядко. Храносмилане като влага, така че трябва да изсъхне след хигиенните мерки и гениталните тоалетни.

2. Използвайте само продукти, предназначени за интимна хигиена.

3. Не използвайте ароматизирани тампони, интимни спрейове, цветна тоалетна хартия.

4. Не използвайте спринцовката, за да не причинявате увреждане на лигавицата и да не "измивате" нормалната микрофлора.

5. Лечение на съществуващи алергични, хронични заболявания.

6. Достатъчна физическа активност, подходящо хранене за запазване на имунитета.

7. В литературата са описани проучвания, според които, когато сладката е ограничена, възстановяването на кандидозата се ускорява.

8. Не се ангажирайте със самолечение, особено, за да не приемате антибиотици неконтролируемо.

9. Изключете промискуемостта и използвайте външни контрацептиви.

10. Задължително е да посещавате гинеколог веднъж годишно, дори и да няма специална причина.

Share:
Comments