Доставяне на кръвна плазма - полза и вреда. какво трябва да

Дарението се представя в обществото като благороден и полезен акт. За хората, които редовно даряват кръвта, нейните компоненти осигуряват различни предимства. Този и допълнителен почивен ден и талони за безплатни ястия.

Но дали процедурата за даряване на плазма е безопасна? И каква е другата страна на монетата? Какво трябва да знаете за процедурата за вземане на ограда и как да се подготвите правилно за медицинска манипулация?

Плазмен. Малко неграмотност

Плазмата е течна фракция на кръвта. Неговото специфично тегло е 60% от цялата кръвна маса. Задачата на този флуид е транспортирането на кръвни клетки до различни органи и тъкани, доставянето на хранителни вещества и отделянето на отпадъчни продукти.

Плазмата е необходима, за да се поддържа оперативността на хомеостазната система, образуването на фибринови съсиреци на мястото на нараняване. Съставът на този биологичен флуид включва протеинови фракции, които осигуряват солевия баланс на организма. В допълнение, те участват в метаболитните процеси, стабилизират имунната система.

Плазмата се използва широко в медицинската практика. Въвеждането на този компонент на кръвта е показано в шоковото състояние на пациента, масивна загуба на кръв, предозиране на антикоагуланти, кардиомиопатия с различни етиологии.

Всички тези условия са изключително трудни. Ето защо, дарявайки компонентите на кръвта, донорът спасява живота на някого.

Доставяне на кръвна плазма. Ползи за донора

Процедурата за ограда е инвазивна манипулация. Ето защо има случаи на умишлено изкривяване на информацията за ползите от даряването на кръвна плазма на донора.

Световната здравна организация е разработила препоръки за даряването на кръвта и нейните компоненти, включително честотата и обема на биологичния прием на течности. Придържането към протоколите на СЗО е задължително за персонала на лечебните заведения.

Възползване от даряването на кръвна плазма за донор:

1. • Актуализирайте компонентите на биологичната течност.

2. Предотвратяване на атеросклероза, исхемия, появата на емболи.

3. • Понижаване на холестерола, което намалява риска от инфаркт и церебрална циркулация.

4. • Поддържане на здравословен начин на живот - изискванията за потенциален донор са твърде строги.

5. • Предотвратяване на заболявания на черния дроб, пикочната система, панкреаса.

6. • Повишена продължителност на живота - доказано е, че донорите живеят средно с 5 години по-дълго от своите връстници.

7. • За жени - предотвратяване на пробивно маточно кървене, трудна доставка с масивна загуба на кръв.

8. • Предотвратяване на кървенето - дарението е вид обучение за хомеостазата. Освен това тялото се научава бързо да възстанови изгубената биологична течност.

9. • Материалната страна - не винаги доставката на компоненти на биологичната течност е безплатна. Донорът получава допълнително време, което може да бъде прикрепено към основния празник. Статутът на "почетен донор" е списък на различните обезщетения, предоставяни от държавата.

10. Морално удовлетворение е фактът, че даряването на плазма може да спаси живота на друго лице;

11. • Преди даряването се извършва задължителен медицински преглед. И дори ако кандидатурата на донора бъде отхвърлена, той ще знае, че трябва да се подложи на проучване и качествено лечение от специализиран специалист. Това ще е от полза дори и без доставянето на кръвна плазма.

Предаването на биологични суровини е възможно само в специализирани лечебни заведения. При стриктно спазване на протоколите на СЗО ползите от доставката на кръвна плазма са безспорни.

Доставяне на кръвна плазма. Увреждане на донора

Всяка медицинска манипулация третира и травмира тъканите и системите на тялото. При донорство на кръвна плазма може да се навреди на донора в следните случаи:

• Процедурата се провежда без предварителна проверка;

• манипулирането се извършва от инструмент за многократна употреба;

• инфицирование донора из-за нарушения правил асептики;

• приемане на излишен биологичен флуид;

• нарушение на препоръчителния брой дарения през годината.

Компонентите на кръвта са ценно биологично вещество. Ето защо специалистите-трансфузиолози стриктно се придържат към протоколите на Световната здравна организация.

През годината са разрешени 10 акта за донорство на плазма за 1 донор и не повече от 600 ml биологична течност при 1 манипулация. В медицинските институции се запазва стриктното счетоводство. Следователно няма да е възможно да се превишава честотата на даренията.

При доставянето на кръвна плазма увреждането може да бъде причинено не от самия факт на загуба на кръв, а от нарушаване на правилата и процедурите за безопасност при вземането на проби от биологичната течност.

Как проходит донация

Дарението е стриктно спазване на правилата за подготовка на процедурата и поддържането на здравословен начин на живот. Само желанието да се предаде биологичната течност не е достатъчно.

Изисквания към потенциален донор:

1. Възраст от 18 до 60 години и тегло не по-малко от 50 кг. В редки случаи минималното телесно тегло е 47 кг.

2. • Бъдете гражданин или имате разрешение за пребиваване. Само по себе си трябва да има документи, позволяващи да се идентифицира лицето.

3. Бъдете здрави.

4. При жени по време на менструация не се взема плазма.

Преди да вземе биологична течност от потенциален донор, лекарят проучва. Извършва се общ кръвен тест, определя се група и Rh фактор, се изследват за сифилис, хепатит и ХИВ. При понижено ниво на хемоглобин не се взема плазма.

Ако кандидатът получи разрешение за дарение, то преди медицинска манипулация той трябва да има лека закуска. Обикновено това е чай с кок.

Пациентът трябва да е в легнало положение на гърба. По време на процедурата донорът има 2 ръце. От единия преминава биологичен прием на течности. Кръвта навлиза в центрофугата, за да отдели червените кръвни клетки, тромбоцитите и други клетки от плазмата.

След това във вената на второто рамо се вкарва масата на тромбоцитите и еритроцитите, получени след центрофугиране. Получената плазма е замразена.

Поведение после донации

По време на приема на плазмата количеството хемоглобин не намалява, както при доставката на цяла кръв. Но тялото все още изпитва стрес, така че след дарение, слабост и замайване са възможни.

Как да се държим така, че доставянето на кръвна плазма да е от полза, а не да навреди:

1. • Не пушете.

2. За един ден забравете за алкохолните напитки. Не вярвайте на мита за ползите от червеното вино за възстановяване след загуба на кръв.

3. След като вземете плазмата, не отстранявайте превръзката под налягане в продължение на няколко часа.

4. Поставете в продължение на половин час след манипулацията. Яжте яйце, пийте чай.

5. Не е необходимо да ходите в салона или да се занимавате с трудови злополуки в рамките на 24 часа.

6. • Яжте нормално, пийте достатъчно вода за 2 дни след даряването.

Неспазването на правилата за поведение след доставянето на кръвна плазма ще навреди на донора, тъй като тялото ще се възстанови много по-бавно. Ще има слабост и замайване.

Преди да вземете решение относно даряването на кръвни съставки, обсъдете ползите от поставянето на кръвна плазма с трансфузиолог. Е, вредата от тази медицинска манипулация е изключително съмнителна.

Share:
Comments