Добра новина от учените: химиотерапията има алтернатива

Петдесет процента от жените в лечението на рак на гърдата може да не се нуждаят от химиотерапия, благодарение на специално избрано лечение, казват американски ракови специалисти.

Д-р Юли Гралдо, специалист по рака на гърдата в Центъра за изследване на рака в Сиатъл, припомни, че преди 10 години онколозите препоръчват химиотерапия на всички жени с ранен стадий на рак.

Днес обаче геномното тестване позволява на лекарите да определят чувствителността към лекарства или резистентността към лечение, така че днес половината от жените отказват традиционната химиотерапия в полза на по-малко токсична целева лекарствена терапия.

"В сравнение с химиотерапията, която е най-токсичният метод на лечение, ефективната алтернатива, която предлагаме под формата на хормонална терапия, е, разбира се, много добър заместител на пациентите", казва Гралу.

Радиационните онколози от Центъра за изследване на рака работят паралелно на нови методи, които значително ще намалят нивото на излагане на радиация при някои пациенти с рак на гърдата.

Д-р Джанис Ким, специалист по лъчетерапия за рак на гърдата, планира да води нов протокол за лечение на ранни стадии на рак на гърдата. Стандартното лечение на рецидиви на заболяването е мастектомия (отстраняване на гърдата) без използване на лъчева терапия, тъй като прекомерното облъчване често води до необратимо увреждане на нормалната гръдна тъкан.

Вместо това, според новия подход на жените ще бъде предложена лумпектомия (повторно отстраняване на тумора на гърдата), последвано от "ускорено частично облъчване на гърдата", т.е. излагане на туморния слой с високи дози радиация два пъти дневно само за пет дни.

Ако този метод се окаже ефективен, тогава жените ще бъдат по-малко изложени на хирургични интервенции и лъчетерапия.

Share:
Comments