Дългосрочната употреба на аспирин удвоява риска от загуба на

Нов негативен ефект, който се открива в аспирина, може да доведе до загуба на зрение в случай на продължителна употреба. Група американски учени от университета в Уисконсин идентифицира възможността за двойно увеличаване на риска от слепота при хората, употребяващи лекарството в продължение на 10 години. В допълнение, дългосрочната употреба на аспирин може да доведе до друго зрително увреждане, което не е придружено от пълната му загуба.

Болестта, известна като свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), е една от водещите причини за слепота и лошото зрение в по-напреднала възраст, а според експертите това е неговото развитие, което може да предизвика ацетилсалицилова киселина (аспирин).

В своето проучване експерти от Университета на Уисконсин използваха данни от Центъра за изследване на очните болести в САЩ на близо 5 000 души, които доброволно преминаха очни прегледи на всеки 5 години в продължение на 20 години. Преди да анализират събраната информация, учените направиха проучване сред участниците, като посочиха колко често и колко дълго са използвали аспирин.

Като основни субекти на проучването, експертите взеха две различни форми на свързана с възрастта макулна дегенерация - мокра, причиняваща загуба на зрение и сухо, като е по-често срещана и по-малко опасна, но може да расте в мокра форма на AMD.

От 5 хиляди участници сухият вид на AMD претърпя 512 души, а мокър тип бе открит при 117 души. След като са завършили необходимите изчисления, учените установили, че хората, които приемат аспирин в продължение на 10 години с редовност поне 2 пъти седмично, рискът от развитие на мокра форма на AMD е средно 1,4%.

Участниците, които не са приемали този лекарствен продукт или много рядко, средната стойност на същия индикатор е 0,6%. Що се отнася до сухата форма на AMD, нивото на влияние на аспирина върху неговото развитие не беше установено от учените, но в доклада изследователите отбелязаха, че съществуването на тази връзка е повече от очевидно и по-специално, в някои случаи би могло да служи като вестибюл за развитието на мокрия AMD ,

Share:
Comments