Дисплазия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Дисплазия - термин, който обозначава патологията в развитието на органи, тъкани и части от човешкото тяло. Което може да има начало както в периода на ембриогенеза, така и в постнаталния период.

Обикновено тази патология се състои в различни промени в размера, формата, структурата на клетките, тъканите и органите и е вродена, въпреки че в някои случаи се проявява в детска възраст и дори при по-възрастни хора В зависимост от естеството на засегнатия орган или тъкани, дисплазия на съединителната тъкан , шийката на матката, тазобедрената става, метаепифзиса и фиброзната дисплазия.

Ектодермалната дисплазия съчетава повече от стотици вродени заболявания, които засягат ноктите, косата, потните жлези, зъбите. Той оказва влияние и върху формата на пръстите на краката и ръцете, визията се изразява в чувствителност към светлината и т.н. Челната дисплазия е най-честата форма на придобита дисплазия. Което засяга главно жените в репродуктивна възраст - от 23-25 ​​години до 30-35 г. В повечето случаи причинява човешки папиломавирус.

Скелетната дисплазия засяга структурата на хрущялните тъкани и структурата на костите. По принцип се смята за вродено разстройство, една от последствията от която може да бъде метафизична хондродисплазия, нарушения на нервната и сърдечно-съдовата система, малък растеж и т.н.

Фибро-мускулната дисплазия, която най-често засяга каротидните и бъбречните артерии, се характеризира с хиперактивно клетъчно разрастване директно в стените на артериите, поради което те се стесняват.

Дисплазия - причини

По принцип всички причини за заболяването са от генетичен характер, в резултат на което патологията се развива с хормонални промени, с кислороден дефицит на стените на различни съдове и техния вътрешно-механичен стрес, инфекциозни или гинекологични заболявания на майката, неблагоприятни фактори на околната среда и т.н. Придобитата форма на заболяването се дължи главно на следродилна или ранна травма. Дроплалната дисплазия провокира вируса на папилома и нарушения на имунитета.

Дисплазия - симптоми

Симптоматологията на дисплазията зависи главно от вида на заболяването и от развитието на определен орган или тъкан. Тъй като в фиброзна дисплазия, има лоша циркулация в резултат на вазоконстрикция, докато скелетната форма на заболяването е свързано с нарушение на правата на скелетната структура. Ектодермалната дисплазия се проявява чрез загуба на коса, неправилна форма на ноктите и различни кожни заболявания. Въпреки това, с всичко това, има и фактори съчетават заболявания и патологични промени, основните от които са появата на неправилни форми клетки (pokilotsitoz) размер разминаване (анизоцитоза), пигментация нарушения тъкани (giperzromatoz), както и анормална митотичната активност на клетките.

Дисплазия - диагностика

Включва: * преглед при лекаря * цялостен преглед на вируса на папилома (ако е необходимо) * хормонален преглед * колпоскопия * ултразвук * цитологичен преглед * рентгенография.

Дисплазия лечение

Лечението на дисплазия и нейните проявления зависи от органите и тъканите на патологичната система. Фибро-мускулната дисплазия се лекува с ангиопластика и реконструктивно хирургично лечение, докато нормализира кръвното налягане с лекарства.

Маточната шийка, причинена от папиломавирус, се лекува чрез криохирургия - методът на замразяване, лазерната терапия и електрохирургичното изрязване на цикъла и т.н.

Терапията на скелетната дисплазия е насочена главно към намаляване на развитието на усложнения на сърдечно-съдовите и неврологичните заболявания.

Лечението на ектодермалната дисплазия има за цел да елиминира основните симптоми на заболяването.

Share:
Comments