Диабетът увеличава риска от рак на гърдата при жени в

Диабетът може да причини рак на гърдата при жени в постменопауза - това заключение е направено от учени, след като са анализирали данните от 40 различни проучвания.

Международен екип от учени установи, че постменопаузалните жени с диабет тип 2 изглежда имат по-голям риск от развитие на рак на гърдата - 27%, според британския вестник "Рак". Повече от 56 000 жени с рак на гърдата са участвали в тези проучвания.

Жените при жени в постменопауза с диабет тип 2 са с 27% по-голям риск от развитие на рак на гърдата. Но при жени в пременопауза, както и при пациенти с диабет тип 1, няма признаци за по-висок риск.

Авторите също така предполагат, че основният фактор, който допринася, може да бъде висок индекс на телесна маса (ИТМ), който често се свързва със захарен диабет.

Професор Питър Бойл, президент на Международния изследователски институт по превенция, който ръководи проучването, заяви: "Все още не сме запознати с механизмите, които предизвикват рак на гърдата при жени с диабет тип 2. Но се смята, че наднорменото тегло и влиянието, което оказва върху хормоналната активност, могат да бъдат отчасти отговорни за процесите, водещи до развитието на рак. "

Мартин Ледуик, ръководител на информационната служба в Британския център за изследване на рака, заяви: "Не е ясно от това изследване дали има причинно-следствена връзка между диабета и риска от развитие на рак на гърдата при жени в менопауза. Но тъй като високият индекс на телесна маса може да допринесе за повишаване на риска от диабет тип 2 и рак на гърдата, жените трябва да поддържат здравословното си тегло с цялата си сила. "

Share:
Comments