Десет минути обучение - добро решение за мързеливите

Отлагащите *, изключително заетите хора и тези, които бързо се отегчават в рутинната физическа подготовка, могат да бъдат изкушени от 10-минутна тренировка.

Експертите твърдят, че тези кратки изблици на дейност компенсират кратката им продължителност с повишена интензивност.

"В рамките на 10 минути можете да получите добро обучение, достатъчно, за да задействате метаболитните промени в организма", каза авторката на изследването Liz Neporent и фитнес инструктор Джесика Смит. "Това ще ви помогне да отслабнете, да намалите стреса и по принцип да ви възнагради с всички предимства на физическите упражнения."

Американският колеж по спортна медицина (ACSM) препоръчва повечето възрастни да упражняват упражнения с умерена интензивност всяка седмица за общо поне 150 минути.

Но редовните интензивни сесии също са приемливи, с продължителност най-малко 10 минути. За да се възползвате от тези 10 минути с максимална полза, Неорент и Смит препоръчват набор от упражнения за кардио и сила.

Карл Фостър, професор в университета в Уисконсин, вярва, че за младите и здрави, ползите от обучението с висока интензивност са уникални. Докато за средна и старост (около 45 години за мъжете и 55 години за жени), тези професии не са безопасни.

"Хората, които редовно показват умерена активност, сърдечни пристъпи не са ужасни", каза Фостър. "Но за хора на средна възраст и възрастни хора тренировките с висока интензивност могат да бъдат капан, който води до здравословни проблеми".

* Отлагащи - хората постоянно отлагат "за по-късно" всички неприятни неща и мисли.

Share:
Comments