Депресията след инсулт увеличава риска от смърт три пъти

Хората, които са депресирани след инсулт, рискуват да умират по-рано и рискът от смърт е три пъти по-висок от риска, че хората, които не са били подложени на инсулт или депресия, могат да бъдат изложени. Рискът от смърт от самия инсулт се увеличава четирикратно.

Такива данни са получени от изследователи от Медицинската школа на Кек, базирана в Университета в Южна Калифорния, и от Националния център за рехабилитация Rancho Los Amigos в Лос Анджелис.

"Всеки трети оцелял инсулт развива депресия", казва авторката на изследването Амитис Туфей. "Но това е нещо, което членовете на семейството винаги могат да забележат и да се възползват от възможността да спасят своите близки."

Проучването обхваща 10,550 души, чиято възраст варира от 25 до 74 години. За 21 години наблюдение 73 от тях са имали инсулт, но депресията не се е развила. 48 души страдаха от инсулт и депресия. 2291 души имаха късмет малко повече, нямаха удар, но имаше депресия. Но най-много 8188 участници в проучването са имали късмет - те преминали удара и депресията.

След изследване на влиянието на фактори като възраст, пол, раса, образование, доходи и семейно положение изследователите получиха следните данни: рискът от смърт от каквато и да е причина е три пъти по-висок при хора, засегнати от инсулт и депресия, и рискът от смърт от инсулт четири пъти по-висок сред същите хора. И всичко това в сравнение с тези късметлии, които не са имали инсулт или депресивно състояние.

Предвид факта, че депресията след инсулт не е рядко явление, авторите обръщат внимание на значението на своевременното откриване и лечение на депресия при хора, преживели инсулт.

Share:
Comments