Депресия - причини, симптоми, диагноза, лечение

депресия е емоционално разстройство, характеризиращо се с лошо настроение, забавяне на мислите и действията, в които в действителност страдат всички сфери, включително емоционални, интелектуални, силни волеви и мотивационни.

депресия является очень распространенным состоянием, которым, по некоторым данным, страдает до 20% населения развитых стран. Чаще всего она проявляется в 20-50 лет. Люди, которые родились во второй половине XX столетия, подвержены депрессии сильнее представителей предыдущих поколений. Медики отчасти связывают это с более высокой распространенностью в последнее время наркомании и токсикомании.

Обикновено депресията продължава 6-9 месеца, но от 15% до 20% от пациентите го изпитват в продължение на 2 години или повече.

депресия - причины заболевания

Класическата клинична депресия се характеризира с три основни симптома: промяна в емоционалния фон, инхибиране на интелектуалната активност и двигателната активност. Настроението не е само понижено, а е придружено от чувство на безнадеждност и страдание, докато депресията или раздразнителността не преминават дълго време.

С депресията човек губи интерес към предишната си обичана дейност; той постоянно се чувства уморен, той има спад в силата. В допълнение, депресията може да бъде допълнена:

- чувство за вина, безплодие, тревожност или страх - ниско самочувствие - влошаване на способността за концентрация и вземане на решения - забрава - мисли за смърт или самоубийство - нестабилен апетит, намаляване или увеличаване на теглото - нарушение на съня или разсипване).

депресия - диагностика заболевания

Диагнозата на депресията се извършва от лекар, основаващ се на типични признаци и симптоми, подкрепена от индикация за епизодите на нарушението, които са били прехвърлени по-рано, или наличието на заболяването в близки роднини.

За да се определи степента на депресия, използвайте стандартни методи, сред които най-често срещаната скала на депресия на Хамилтън. Попълването на тази скала се извършва от лекар след клинично интервю и стационарно наблюдение. В същото време, някои други въпросници могат да бъдат запълнени от пациента самостоятелно.

За да се определят причините за някои депресии, са необходими лабораторни изследвания. Особено са оправдани в случаите на депресия при жени (поради наличието на хормонални фактори, които могат да допринесат за развитието на болестта). Също така, изследването включва анализ на урината, бактериологични тестове, електрокардиограма, консултация с терапевт, невролог и окултист, за жени - консултация с гинеколог.

депресия - лечение и профилактика

Днес дори най-тежките видове депресия могат успешно да бъдат лекувани. Основното условие за възстановяване е осъзнаването на наличието на проблеми и достъпа до специалисти. Лечението за депресия трябва да се извършва от квалифициран специалист (това може да бъде психолог, психиатър или психотерапевт).

За лечение използвайте психотерапевтични методи и специални лекарства - антидепресанти. За ефективно освобождаване на пациент от това състояние, важно е да се помогне на близки и приятели; не по-малко важно е самопомощ.

В медицинската практика има много примери за лечение на депресия при промяна на начина на живот. Много положително засяга човек, който има депресия, ново интересно хоби, интересни пътувания или по-достъпни начини под формата на спорт, разговори с приятели и т.н.

Предотвратяването на депресия се състои в правилното организиране на почивка, достатъчна продължителност на съня, защита от емоционални шокове, спорт, планиране на времето, които спомагат за избягване на стресови ситуации, загуба на сила и нервно изтощение.

Също така, експертите считат, че ефективната превенция на депресията е преобладаването на диетата на средиземноморската диета, която се основава на пресни плодове и зеленчуци, растително масло, морска риба. Учените са доказали, че с ежедневната консумация на риба хората по-рядко страдат от промени в настроението, атаки от страх и несигурност.

Share:
Comments