Деменция - причини, симптоми, диагноза, лечение

С възрастта почти всеки има памет до известна степен, това се проявява под формата на забрава. Някои хора в напреднала възраст също могат да загубят паметта си, но в малка степен, тъй като подобна характеристика не засяга ежедневния и нормалния им живот. Но ако тези нарушения на паметта непрекъснато се развиват, това може да означава, че има деменция. Какво е това?

Деменция - Възможно е частична загуба, както и намаляване на умствените способности на човека. В резултат на тази ситуация способностите са значително намалени и по принцип става много трудно да се води пълноценен живот.

С тази болест има нарушения на паметта, което влошава предишната способност да планирате нещо нормално и да мислите. Обикновено деменцията се развива не веднага, а постепенно. Но колко време подобна болест ще се развива е невъзможно да се каже, защото във всеки отделен случай - всичко това поотделно. При някои хора деменцията може да напредва много бързо, а в други случаи тя се развива през годините.

Деменцията е причината за болестта

Основните причини, поради които тази болест започва да се развива, са увреждане на мозъка. Но в същото време следните заболявания могат да причинят деменция: подути, наранявания на главата, удари, болест на Паркинсон, алкохолизъм и т.н. Да, някои нарушения, които причиняват деменция, могат да бъдат спрени, но в много случаи, лекуват подобно заболяване или елиминират причината за прогресията - това е почти невъзможно.

Възможно е също така да има причини за заболяването като увреждания на главата, болест на Хънтингтън, левкоенцефалопатия, васкуларна деменция, болест на Кройцфелд-Якоб, множествена склероза, множествена атрофия, инфекциозни заболявания, слаба активност на щитовидната жлеза, липса на витамин В12, отравяне с тежки метали, ефекти от лекарства, енцефалит, СПИН.

Деменцията е симптом на заболяване

Симптомите на заболяването могат да варират в зависимост от причините и от конкретната област на мозъка.

При деменция се появяват следните симптоми: затруднения, когато се опитвате да си спомните някои скорошни събития; пациентът може да забрави местата, които са му известни и дори близки; Ще бъде трудно да намерите думи, за да изразявате мислите си; трудно е да се правят обичайни изчисления; става трудно да се изпълняват основни задачи; в извънредни ситуации е много трудно да се вземат прибързани решения; докато пациентът просто не може да контролира поведението и настроението си. Малко вероятно е човек, страдащ от болест на деменцията, да се погрижи за себе си, дори да се появят халюцинации.

Обикновено първите симптоми са: промени в поведението. Такива хора няма да могат да покажат, че се грижат и обичат за другите нормално, дори могат да бъдат груби и да правят недвусмислени коментари, отнасящи се до сексуалната природа. Симптоми, които се появяват внезапно: съдова деменция, състояние на заблуда, влошаване на вече съществуващи заболявания.

Деменция - диагностика заболевания

Първоначално трябва да отидете на специалист, след което да минете кратки тестове и след тестовете да се правят тестове и да се правят други процедури.

Деменция - лечение и профилактика

Пациент с деменция преминава курс на специално лечение в интензивното отделение. Всички основни показатели се следят от лекар. Лечението ще зависи от симптомите, характеристиките и причините. За да се спазват правилата за превенция, е необходимо непрекъснато да се правят тестове. Проучвания от специалисти и тестове.

Share:
Comments