Дават ли лимфните възли на шията: страшни ли са или ще

Често, след като страдат от инфекциозно заболяване, хората изведнъж започват да имат болезнена врата.

Локализацията на болката не винаги е очевидна.

Мнозина приписват това на факта, че "закалените" мускули, по-внимателни и чувствителни към тяхното здраве, намират болезнени запечатъци на врата, като ги смесват с т. Нар. "Тъпота". талк.

Всъщност не всичко е толкова просто.

Защо боли лимфните възли и какво да правя, ако след предаваното заболяване има болезнени болки в шията?

Лимфните възли на шията боли: причините и диагнозите

Очевидни причини за болка в цервикалните лимфни възли са само две:

• Лимфаденит (възпаление на лимфните възли или възли).

• Развитие на лимфома (злокачествено заболяване на лимфната система).

И с това, и с друго заболяване на шията може да образува нодули, има болки. Особено впечатляващи лица с появата на тюлени започват да се "вятърят" и подозират рак. Вниманието към тяхното здраве е правилно, но за щастие лимфомът не е толкова често срещан. Ето защо, да подозирате, че такава сериозна патология е само в крайни случаи. Но дори и тук перспективите са много ярки: "класическият" (Hodgkin's) лимфом се лекува успешно дори и в последните етапи.

Лимфаденитът, според медицинската статистика, причинява болка в цервикалните лимфни възли в 85-90% от случаите. Причините за появата на самия лимфаденит са "прозаични" и са свързани с наличието на инфекциозен фокус в организма (а не само подобен ефект предизвиква гъбични, вирусни лезии, паразитни инфекции). Лимфните възли са биологичен филтър, И като всеки филтър, възелът може да "запуши", което е изпълнено със своето възпаление. Така, сред непосредствените причини за болката:

Болести на гърлото: хроничен тонзилит, тонзилит и други гърлни лезии допринасят за образуването на бавен възпалителен процес.

Кариес, Заболяванията на зъбите с инфекциозен произход са бомба с часовник. В продължение на години, отрицателните ефекти на бактериите могат да бъдат незабелязани и в един момент това ще се окаже един или друг недостатък (доказано е, че не само възпалението на лимфните възли е пряко свързано със заболяванията на зъбите, но и с патологиите на сърцето и дори с рака). Това е достатъчна причина да поддържате устната кухина в ред и да посещавате редовно зъболекаря.

Възпаление на щитовидната жлеза, В зависимост от това коя от щитовидната жлеза е възпалена, левите или десните лимфни възли са засегнати. Същевременно произходът на възпалението е много разнороден: от инфекциозни до автоимунни, когато имунната система по погрешка започва да унищожава клетките на тялото (тиреоцитите) и да отрови цялото тяло с продуктите на гниене.

Болести на коремната кухина, Ако лимфните възли от лявата страна болят и болката не излиза извън лявата страна, има вероятност от заболявания на коремните органи. Произходът им е посочен отделно.

метастази, В изключително редки случаи онкологичните заболявания на околните (и дори далечни) органи и тъкани метастазират в цервикалните лимфни възли. Но в този случай пациентът, по правило, знае за тежката си диагноза, така че тази ужасна причина може да бъде изключена.

Венерически заболявания: сифилис, мек чанкер.

конюктивит.

• Отит.

Другите причини са доста екзотични, в медицинската практика те не са толкова чести:

• Мононуклеоз (вирусное поражение).

• Саркоидоза.

• Туляремия.

И още много други.

Във всеки случай, това е невъзможно да се диагностицираш, Можете да приемете само източника на вашето заболяване. Ако лимфните възли на гърлото са боли, най-добре е да отидете при доктора. Същата препоръка трябва да се следва, ако на гърлото се открият безболезнени закръглени уплътнения: лимфаденитът не винаги се проявява с болка.

Лимфните възли на шията боли: лекарства и лечение

Преди да започнете лечението, трябва да се подложите на цялостен преглед. Болка в шийните лимфни възли - симптомът не е специфичен. Те могат да бъдат причинени от огромен брой заболявания. Ако лимфните възли на шията боли, първият лекар, с когото трябва да се свържете, е терапевт. Въз основа на резултатите от първичните диагностични мерки, той ще определи кой лекар да отиде, за да се отърве от участието на лимфните възли.

Дейностите включват:

• Общ кръвен тест.

• Общ анализ на урината.

• Биохимия крови.

• Размазване от гърлото.

Във всеки случай, цель диагностики на первом этапе — выявить источник воспаления и/или поражение патологической флорой. Следующий этап диагностики полностью в руках профильного специалиста. Таким специалистом может быть:

• Отоларинголог - с заболявания на горните дихателни пътища, отит и др.

• Офталмолог - ако причината е конюнктивит.

• Дерматолог - когато източникът на лимфаденити се крие в кожни заболявания (понякога това се случва).

• Стоматолог.

• Ендокринолог - с патологични процеси в щитовидната жлеза.

• Онколог обикновено е последният лекар, на когото пациентите са изпратени (само ако има обективни причини да се подозира, че злокачественият произход на лимфните възли в гърлото или всички възможни причини са изключени). На "нулата" такива сериозни предположения не се правят.

Говоренето за лечение в случай на такъв общ симптом е трудно. Въпреки това, в огромното мнозинство от клиничните случаи, неговата същност е да се елиминира източникът на възпаление.

Какво се възлага:

• Противовъзпалителни лекарства. Местни или общи действия (в зависимост от локализацията). То може да бъде и ухо, капки за очи и таблетки (като Кеторол, Ибупрофен, Нимесулид и др.).

• Антибактериални, антивирусни, противогъбични лекарства. Специфичните имена се определят въз основа на вероятния тип патоген. Строго е забранено да ги третирате сами, особено жените.

• Антихистамини. Ако лимфаденитът е алергичен, предписват се антихистамини.

Ефективно и физиотерапия.

• UHF. Предписва се само ако процесът има възпалителен произход, но не е свързан с инфекция. Когато има основателни причини да се подозира неоплазмата, UHF не се предписва. Наличието на симптоми на обща интоксикация на тялото също е абсолютно противопоказание.

• Лазерно лечение. Също така подходящ за лечение на остри и хронични процеси в лимфните възли. Така че очевидни противопоказания не са.

• Текущо лечение (поцинковане). Той се използва след курс на лекарствена терапия за елиминиране на остатъчните събития и предотвратяване на възможни усложнения.

И трите вида допринасят за активирането на имунната система и бързото начало на регенеративните процеси.

Препоръчва се хората да забравят за традиционните методи на лечение. Лечението с билки е допустимо само чрез директен медицински съвет. Всички други "рецепти" са безполезни или откровено опасни. Така че, в никакъв случай не можете да затоплите възпалените лимфни възли. Тази практика ще завърши или с болница, или с одежди в дървена макинтош. Ако лимфните възли на шията боли, лечението трябва да бъде поверено само на лекарите.

Лимфните възли на шията на дете са засегнати: какво да правите

При децата болката в лимфните възли се дължи на всички същите причини: инфекции, вирусни лезии, гъбични заболявания, хелминтови инвазии. Независимо да се разбере огромен списък от възможни заболявания е невъзможно. Няма съществени различия нито в тактиката на изследването, нито в тактиката на лечението.

Първото нещо, което трябва да направите, ако лимфните възли на врата на детето болят, е да отидете на педиатър за среща.

Ако болките са интензивни, можете да вземете аналгетична таблетка (Analgin, Tempalgin за възрастни, Tylenol, Panadol в сиропи за деца и т.н.). Тази препоръка важи не само за деца, но и за възрастни. В особено тежки случаи се препоръчва да се обадите на линейка.

По този начин, когато лимфните възли на болката в шията, причината за това е почти винаги възпалителните процеси в тялото. Самата огнище може да бъде от различен произход: вирусен, бактериален, гъбичен, но това е начинът, по който организмът натрупва усилията си най-усърдно и ето, че трябва да се търси причината. Въпреки очевидната "лекомислие" на проблема да се пренебрегва посещението при лекаря не е необходимо: всичко не е толкова безобидно.

Също така категорично не се препоръчва да бъдете лекувани със собствени сили. Има случаи на бързо развитие на гнойни лезии на лимфните възли (и това е директен път към смъртта). Можете да премахнете болката с обичайното аналгетично средство, но това няма да реши проблема. Не се препоръчва да се проявява голям интерес към аналгетици и противовъзпалителни средства: възпалението може да стане по-слабо и източникът на проблема ще престане.

Share:
Comments