Дали зъбът на езика боли - малко неприятности или сериозен

Езикът, противно на представянето на обикновения човек, изпълнява не едно, а много функции: помага за нормалното развитие на храната, ни позволява да усещаме вкуса, е основата на артикулираната реч и т.н.

Това е много важен орган, така че е разбираемо, че внезапната болка на езика е тревожна.

Особено често дискомфортът засяга върха на езика.

Каква е причината, поради която върхът на езика боли и как да се справим с възникналия дискомфорт?

Върхът на езика боли: причините, възможната диагноза

Ясно е, че усещанията за болка "от нищото" не възникват. Това е сигнал за неизправност в тялото. Причините за болката в върха на езика са много разнообразни: от наранявания до злокачествени тумори. Ако може да се подозира подобен симптом:

Увреждания на езика, Различни степени на тежест. Със сигурност всеки знае такова неприятно явление като ухапване на върха на езика: в процеса на хранене или в съня. В първия момент има остра болка, сълзи от очите и т.н. Тогава болката постепенно намалява, но след час-два отново се чувства по-малко интензивна, но продължителна болка. Причината за неприятни усещания в този случай е в образуването на микротраума на върха на езика. Особено предразположени към ухапване на езика на епилептичните пациенти (в епилептиците, като правило нараняванията са по-тежки).

Възпаление на лимфните възли, Субндиндибуларните лимфни възли могат също да причинят болка в върха на езика. Такива чувства се отразяват в природата.

Възпаление на слюнчените жлези.

Алергични реакции, Най-честата локализация на алергичните лезии е индивидуална особеност на определен организъм. Някои имат непоносими очи, чувство на сухота, чувство на парене, други имат назална лигавица. В някои случаи причината, че върхът на езика боли, е алергия.

Стоматит, Най-честата причина за синдрома на болката. Когато стоматит на върха на езика развива белезникаво-жълта язва (по размер, тя рядко надвишава окото на иглата).

Неврологични причини, Това включва така наречените. glossalgia. Това е мистериозно състояние, при което само върхът на езика може да е болен и може би целият език. Учените и практикуващите лекари са съгласни, че глосалгията има психосоматичен произход. Няма очевидни нарушения от страна на органите. Същата група включва заболявания на гръбначния стълб. Така че, при остеохондрозата, корените на нервите стават заглушени, инервацията на езика е нарушена и се появяват болезнени усещания.

Възпалителни процеси на тъканите на самия език, Те са следствие от проблеми с храносмилането, наличието на постоянно възпаление в устната кухина (с кариес, тонзилит, тонзилит и т.н.).

пушене, Частиците от тютюна се разпадат, когато получат слюнка върху тях и могат да раздразнят езика. Болката в края на езика и сънят му често се оплаква от пушачите "с опит".

Дефицит на витамини или желязо.

Злокачествени образувания, Ако върхът на езика боли, може да е рак. Но няма какво да се притеснявате: болките се случват само в последните етапи на онкологията на езика, когато туморът се вижда, както се казва, "с просто око".

Както може да се види от дадения списък, причините са много различни. Опитвайки се да направи диагноза, не си заслужава, има голям риск от грешки и неправилно лечение. Диагнозата е задачата на специализиран специалист. У дома може да се досети само източника на проблема, Това може да се направи въз основа на характерните признаци и симптоми на всяко от описаните състояния:

1) Увреждания на езика. Причина в этом случае очевидна: если накануне был прикушен кончик языка, речь идет о микротравме.

2) Възпаление на лимфните възли. Характеризуется не только и не столько болями в языке. Наблюдается дискомфорт под нижней челюстью (тяжесть, чувство распирания), больной испытывает тянущие боли.

3) Стоматит. Стоматит се характеризира с образуване на белезникава възпалено на върха на езика. Изгарящите болки, "ужилването", се усилват чрез механично действие върху органа. За да определите причината - просто погледнете в огледалото. Според статистиката това е най-честата причина, че върхът на езика боли.

Останалите заболявания не са толкова очевидни. Във всеки случай, познаването на кафето, когато говорим за здравето, не е най-добрата идея.

Върхът на езика боли: първа помощ

Не знаейки точната причина за болезнения синдром, трудно е да се говори за ефективни методи за първа помощ. Ако обаче приемем, че в 95% от случаите върхът на езика боли при стоматит или микротрамус, можем да дадем някои препоръки.

Задачата на първа помощ е да се облекчи болката. Може да се случи, че първата помощ ще бъде достатъчна, за да се премахне самият проблем. Какво може да се направи:

• Изплакване на устната кухина с антисептични разтвори. Подходящи "импровизирани" средства, като фурацилин, водороден пероксид. Таблетката фурацилин трябва да се разреди до половин чаша вода. Ако не беше на ръка, щеше да направи 3 процента пероксид (3-4 капсули на половин чаша вода). С калиев перманганат не е необходимо да се експериментира (този вид "съвети" се намира в Интернет): това е най-силният канцероген.

• Това е един от малкото случаи, когато народните средства са наистина ефективни. На върха на езика може да наложите малко количество домашно маз. За да го направите, трябва да ударите едно яйце и да добавите около половин чаена лъжичка сок от алое. Алое има доказан антибактериален ефект и подпомага възстановяването на тъканите.

• Ако болката е много интензивна, можете да лекувате върха на езика с Novocain, Lidocaine.

• Изплакване с лайка, дъбова кора също е ефективен

Обикновено тези дейности са достатъчни, за да се облекчи състоянието.

При оказване на първа помощ трябва да се имат предвид няколко неща:

• Решенията за обработка трябва да са топло (35-37 градуса).

• Лечението трябва да се провежда най-малко четири пъти на ден.

• Веднага след лечението трябва да се въздържате от хранене и приемане на течности.

• Разгледайте възможни алергии към билки и лекарства.

Дори ако болката се оттегли, препоръчително е да посетите лекар в бъдеще. На кого да се свържете:

• Терапевт и / или зъболекар (преди всичко).

• Отоларинголог (доктор по УНГ).

Върхът на езика боли: как се лекува

Елиминирането на синдрома на болката не е самоцел. Основната задача е да се елиминира основната причина за развитието на тази проява. Лечението е почти винаги консервативно. В изключителни случаи (с злокачествени новообразувания, тежък глосит) се извършва хирургично лечение. Ако проблемът се крие директно на езика, режимът на лечение е почти винаги същият. Използват се следните групи лекарства:

Антисептични препарати, Те се използват както за лечение на вече съществуваща инфекциозна лезия, така и за предотвратяване на такава инфекция. Това включва Винизол, Фурацилин, Хлорхексидин и други топични препарати. Антисептичният ефект вече спомена алое, дъбова кора, лайка. Ако няма алергии към тези билки, използването им може да бъде от голяма полза.

antihypoxants, Такива лекарства допринасят за бързото излекуване на микротравмати и язви, дължащи се на подобряването на локалните метаболитни процеси. Имена: Солкосерил и други.

Антибактериални лекарства, Те се използват за борба с инфекциозни агенти. Преди започване на антибактериална терапия, се правят изследвания върху чувствителността на микрофлората. По-често се предписват цефалоспоринови антибиотици: Rocefin, Cefixime. Използват се и полусинтетични лекарства (като доксициклин). Тетрациклин е подходящ и за унищожаване на повечето патогени, но това лекарство е остаряло и освен това има много странични ефекти.

Противогъбични лекарства, Използва се за лечение на глосит, стоматит с гъбичен произход. Противогъбичните средства могат сериозно да подкопаят вашето здраве, така че независимото използване е неприемливо. Назначени: Exifin, Nystatin, Lamisil.

успокоителни, Те се използват за лечение на глосолгия.

антихистамини, При алергични увреждания. Citrine, Suprastin и др.

Витаминни и минерални комплекси, Предназначени са да запълнят недостига на основни вещества в бери-бери и липсата на микроелементи.

Противовъзпалителни лекарства, Ако върхът на езика боли в патологиите на гръбначния стълб.

Списъкът е впечатляващ. Броят конкретни елементи в малката обява ще отнеме повече от една страница. Ясно е, че пациентът не може самостоятелно да разбере такъв вид лекарства за пациента.

Върхът на езика боли в детето - какъв лекар го лекува

Основните различия при лечението на проблемите с езика при децата не са такива. Най-честата причина за това проявление при децата е стоматит. Това е разбираемо, защото децата често нарушават правилата на хигиената: поставят мръсни предмети в устата си, забравят да мият ръцете си и т.н.

Първият специалист, на когото е по-разумно да се прилага - терапевт, След това се препоръчва да "посетите" зъболекаря: заболяване на зъбите и устната кухина в неговата компетентност. Ако източникът е в патологиите на горните дихателни пътища, отоларингологът ще помогне. Други причини са редки при по-младите пациенти.

По този начин, ако върхът на езика боли, може да има много причини за това. За щастие, наистина сериозни причини са изключително редки. За да се отървете от тази неприятна проява, може да е достатъчно да използвате антисептици или обикновени народни средства, но не трябва да пренебрегвате посещението на лекар.

Share:
Comments