Дали mantu облагодетелства, при какви условия е процедурата

Тестът Mantoux (туберкулин, PDD тест) е едно от най-честите проучвания при пациенти, за които има съмнения, че имат туберкулоза. Той определя интензивността на имунитета към микробактериите към причинителя на болестта - пръчката на Кох.

Мантукът е разбивка, а не инокулация. С помощта на тази проба можете да идентифицирате наличието на пръчка за туберкулоза в човешката кръв.

След въвеждането на туберкулин под формата на инжекция, тялото започва да произвежда защитни антитела, които откриват теста. Ако признаците на заболяването не се появят, резултатът от теста помага да се определи натрупването на туберкулозен бацил в тялото и да се предотврати образуването на възпалителен първичен.

Вярно е, че мненията за ползите от Mantoux са разделени на две противоположни страни. Много лекари смятат, че вредата за Мантукс за човешкото тяло се обяснява с токсичните вещества, които съставляват ваксината.

Имат ли химикали вредни за Mantoux?

Съставните елементи на извадката, според някои учени, се считат за много отровни, особено за растящия детски организъм.

Биопроба состоит из:

- туберкулин - пасивни бактерии на туберкулоза, които провокират имунния отговор на организма;

- физика;

- компонент на фосфатната есенция - вещество, което потиска и задушава бактериите от туберкулоза;

- стабилизатори, чиято негативна собственост води до нарушаване на хормоналния произход;

- фенол, който също има способността да се натрупва в тялото и се счита за много токсична клетъчна отрова.

Предозирането на фенол води до сериозни заболявания на черния дроб и бъбреците, което намалява имунната система на организма. Ето защо в пробата се използва минимална доза от този компонент.

Лекарите активно се опитват да направят по-безопасен състав на пробата, като по този начин доказват вредата на Мантукс. И за днес използвайте по-стабилна високо пречистена подготовка. Но, без съмнение, остават някои неблагоприятни рискове.

Причините за вреда на Mantoux, според учените

Лекарите, които се противопоставят на използването на този тест, се наричат ​​няколко основни причини за нежеланите ефекти на Mantoux върху човешкото тяло:

- биологичното изследване дава грешен резултат. Пациентът може да е болен и тестът ще покаже отрицателен резултат. Или обратно, човекът е здрав и реакцията ще бъде положителна. И в двата случая грешното заключение ще доведе до много негативни последици;

- нарушение на генетичния апарат - дефектна хромозомна деформация по време на клетъчното делене и други генетични несъответствия. Това отклонение може да се дължи на силен алерген - туберкулин;

- патологични образувания на гениталните органи. Учените извършват експерименти с животни и доказват, че фенолът, който е един от компонентите на теста Мантукс, оказва неблагоприятно влияние върху репродуктивната система. Няма потвърждение на това проучване за сто процента, тъй като експериментите не са били проведени върху хора, но учените не изключват възможността за влияние на фенола върху човешкото тяло;

- кръвно заболяване, при което нивото на тромбоцитите е рязко намалено. Тази реакция е много рядка;

- алергия, при която тялото може да реагира различно на ваксината. Това е един от най-често срещаните фактори, поради които уплътнението расте в диаметър. Лекарят може да намери това положителен резултат и да напише ненужното лечение за туберкулоза на здрав човек. Ако времето не бъде взето, страдащият от алергия ще развие анафилактичен шок, водещ до фатален изход.

Всъщност веществото по време на инжектирането се прилага в малка доза. Ето защо, всички нежелани реакции могат да се появят само в редки случаи.

Алергична непоносимост към химичния състав на теста Mantoux

Това се дължи на фенола, че някои могат да получат странични ефекти след теста. Най-честите усложнения, които се появяват при алергии след теста на Mantoux:

- висока температура;

- болезнено дразнене и силно сърбеж на мястото на инжектиране;

- обрив по кожата;

- слабост;

- Загуба на апетит;

- кашлица;

- обикновена настинка.

В такива случаи е необходимо незабавно да се консултирате с лекар. Експертът ще определи причината за нежеланите реакции. Ако това е алергия, тогава той ще предпише антихистаминово лекарство, за да избегне имунния отговор на тялото.

Не забравяйте, че тестът Mantoux в никакъв случай не е претекст за утвърждаване на болестта и целта на лечението. Например, кашлицата по време на теста не гарантира, че човек наистина е болен от туберкулоза. Ползата от Mantoux е, че извадката предоставя допълнителна информация за по-нататъшната обосновка на лекаря.

Каква е употребата на Mantoux

Ако тялото няма положителна алергична реакция към съставките на пробата, тогава е необходимо да се инокулира. Това обяснява факта, че в повечето страни по света неблагоприятната социално-икономическа ситуация на туберкулозата.

В зоната с максимален риск са деца, които не са били ваксинирани с BCG, за да се предотврати туберкулозата през първите дни от живота им. Те трябва да тестват Манту два пъти годишно.

В идеалния случай можете да направите анализ на алергичната реакция на тялото. В този случай можете точно да разберете дали да ваксинирате или да се страхувате от странични ефекти.

Няколко дни преди ваксинацията не трябва да се приемат силно алергенни храни: шоколад, цитрусови плодове. Много е важно да се консултирате с добър специалист, за да получите най-надеждния резултат. Има случаи, когато усложнения след теста на Мантукс се появяват поради неспазване на правилата за безопасност на медицинския персонал. В такива случаи вредата от Mantoux е неоспорима.

Как да намалите възможните щети на Mantoux за тялото

Често се случва, че погрешните действия на медицинския персонал водят до сериозни усложнения за организма, се появяват неверни резултати, след инфекцията са регистрирани всички видове инфекции след теста Mantoux.

Коректност на процедурата:

- инжектирането се извършва с набор от спринцовки и игли за еднократна употреба в ръкавици за еднократна употреба;

- мястото на инжектиране се дезинфекцира с алкохол;

- Пробата се прилага в индивидуална доза за всеки човек, интрадермално, върху невредима част от кожата.

Повече деца страдат от неправилна техника на бодежи, тъй като млади и неопитни завършили медицински институции се изпращат в училища и детски градини, където те провеждат съдебен процес. За да се предпазите от себе си и детето, е по-добре да посетите сами клиниките за тестване на по-квалифицирани лекари.

Каква е ползата от Mantoux?

Първото нещо, което трябва да направите, за да получите надежден резултат и да не навредите на организма Mantoux след теста, е да се погрижите правилно за мястото на инжектиране. Приблизително 2-3 дни след инжектирането се образува червено, повдигнато уплътнение на мястото на пункцията на иглата. За да избегнете инфекция, тази област на кожата не може да бъде:

- надраскване;

- овлажняване;

- лечение с алкохол или други дезинфектанти;

- За превръзка, за залепване със залепваща мазилка.

В противен случай, не само можете да хванете инфекциозна болест, но лекарят няма да може да определи правилно реакцията на тялото и да направи правилна диагноза. Докторът направи правилното заключение след инжекцията и ползите от Mantoux са максимално продуктивни за човешкото тяло, той трябва обективно да оцени всички точки, които влияят върху надеждността на резултата, например:

- склонност към алергична реакция на тялото;

- хронични заболявания;

- висока чувствителност на кожата;

- менструация;

- приемане на друго лекарство;

- околна температура.

При какви заболявания тестът Mantoux е строго противопоказан?

- заболявания на кожата на горната част на тялото;

всички видове алергични заболявания;

- бронхиална астма;

- остри инфекциозни заболявания;

- Епилептични припадъци;

- сезонния грип или инфекцията.

Обезщетенията или вредата от Мантова зависи от индивидуалните характеристики на всеки организъм. Пламенните противници на инжектирането на туберкулин предлагат алтернативни начини за идентифициране на болестта. Те се използват и за хора с алергии към съставките на веществото на продукта. Дори при положителна реакция след тест Mantoux, трябва да се вземат допълнителни тестове и тестове.

Share:
Comments