"дайте нещо от главата" или "всичко, което трябва да знаете

За съжаление няма универсално хапче за главоболие. Не че световните фармацевти не работят добре. Проблемът е, че главоболието има различни причини и може да бъде симптом на почти петдесет заболявания. Поради това приемането на "нещо от главата" не винаги е добро решение, защото няма абсолютно никакви безопасни хапчета и всички те са предназначени за борба с различни видове болка.

Аспирин

Водачът на списъка с най-популярните лекарства за главоболие за пръв път се появи в аптеките през 1899 г. като антипиретик. Скоро неговите аналгетични и противовъзпалителни ефекти се забелязват. Съвременните учени доказаха ценните превантивни свойства на ацетилсалициловата киселина: предотвратяват сърдечни пристъпи, удари, кръвни съсиреци, намаляват риска от развитие на рак на простатата, рак на дебелото черво, рак на гърдата.

Но в този барел мед има досадна лъжица катран:

  • потискайки активността на ензимите, участващи в синтеза на вещества, които причиняват възпаление, аспиринът намалява едновременно ензима, който осигурява гладкото функциониране на клетките на лигавиците, главно в стомаха. Формата на приемане (хапчета, инжекции, "поп") няма никакво значение, ако дозите бъдат превишени, може да се развие така наречената лекарствена язва.

Всички видове рекламни трикове като черупки, които се разтварят само в червата или потискат стомаха на ефервесцентни напитки, са само опити на производителите да заглушат бдителността на купувача още веднъж.

  • Освен това, аспиринът е противопоказан при бременни майки през първия триместър на бременността: приложението му увеличава риска от образуване на патологии на гениталните органи на момчетата.

Nurofen

Малко хора знаят, но Нурофен е създаден специално за спортна медицина: наркотикът е много добър при лечение на болки. Оказа се обаче, че Нурофен е добър помощник в борбата срещу болката от различен характер. Действието му се основава и на потискане на ензимното производство, така че основният недостатък на всички препарати на базата на ибупрофен е отрицателното въздействие върху храносмилателния тракт.

  • Самый неожиданный для таблеток от головы побочный эффект, замеченный при длительном употреблении Nurofenа, — головные боли.

analgene

Известно от времето на Съветския съюз, лекарството за всяка болка спестява много хора от страдание дори и днес. Светът го знае под името метамизол натрикум (метамизол натрий). Като много ефективен компонент е включен в много таблетки: "Thoralgin", "Tempalgina", "Maxigan", "Baralgina", "Pentalgina" и т.н.

  • Честото и дългосрочно използване на аналгин утежнява образуването на образувани кръвни клетки и оказва неблагоприятно въздействие върху нервната система.

Парацетамол

По-малко ефективен от предшествениците си в списъка, но се счита за по-безопасен. Той се справя добре с главоболие, причинено от инфекции и висока температура.

В Америка това лекарство се продава през 1953 г. като алтернатива на дразнене на лигавицата на стомашния аспирин. Със същото качество през 1956 г. активна рекламна компания представи британския "Panadol" (същия парацетамол), но се продава само по рецепта. Днес парацетамолът е част от повече от 500 лекарства без рецепта и лекарите са видели тревога: свръхдозата е най-честата причина за увреждане на черния дроб.

  • Особено токсичен парацетамол за черния дроб при едновременно приемане с алкохол.

Citramon

Известна съветска марка, но днес всяка компания произвежда я според собствената си рецепта. Почти винаги тази комбинация от аспирин, парацетамол и кофеин. Отнася се до избраните лекарства - т.е. предпочитаните лекарства, предписани за различни заболявания на първо място (поради най-малко странични ефекти).

И все пак Хипократ е настойчиво посъветвал: "Не ставай зло", а Козма Пръцков призова за "узряване до корена", така че никой не призовава за главоболие, а да разбере причините за появата му, да определи най-подходящото лекарство и да избере безопасна дозировка само за лекаря.

Share:
Comments