Cyanuha - лекарствени свойства и приложение в медицината

Cyanuja - общо описание

цианоза (синя цианоза, цианоза синьо) - многогодишно растение, което има висок ствол (от 30 см до 1,5 метра), цветя с тъмни нюанси, събрани в ракомоза, къса, сгъстен корен. Цъфтящата блясък се появява от юни до август, като събирането на растенията за медицински нужди се извършва от август до началото на октомври.

цианоза - виды и места произрастания

Растението е доста широко разпространено в Европа, особено много цианоза в Русия (Сибир), Украйна и Беларус. Често синьо деликатни цветя могат да бъдат намерени на влажни ливади, горски поляни и покрай водни тела.

цианоза - лечебные свойства

Компоненты синюхи сильно раздражают слизистую оболочку дыхательных путей, что сразу заметили народные врачеватели, именно они впервые стали использовать настойки из растения в качестве отхаркивающего снадобья. цианоза помогает справляться с такими заболеваниями сердца, как стенокардия, гипертония, мерцательная аритмия, кардиосклероз, сердечно-сосудистые неврозы, приступы эпилепсии. С помощью настоек из корня синюхи лечат бессонницу, головные боли, снимают тяжелое состояние при климаксе.

Растението има изразен диуретичен, хемостатичен и дезинфекциращ ефект. Супата и екстрактите от цианоза помагат при холелитиаза, холецистит, язви, премахват пясъка от бъбреците и облекчават подуването.

цианоза - лекарственные формы

Като лекарство се използват семена от коренища, които се събират през втората година от живота на растенията през есента.

Коренището се изкопава от земята, изплаква се във вода, нарязва се на няколко части и се изсушава на открито (могат да се използват сушилни, но основното е, че температурата не надвишава 50 градуса, в противен случай полезните вещества губят своята мощност).

Понякога (по-рядко от корените) лекарствените продукти се събират надземни части от цианозата, те се отрязват, изсушават на слънце, обвиват се в хартия и се съхраняват на сухо място. Срокът на годност на суровините от цианоза не трябва да надвишава 2 години.

цианоза - рецепты

Екстракт от цианоза за туберкулоза и респираторни заболяванияАлкохолът от растението трябва да се приема след хранене 3 пъти дневно за 15 капки. Лекарството се приготвя по този начин: поставете сухите корени на цианозата в стъклен буркан, изсипете 70% алкохол, настоявайте за един месец на тъмно място, щам.

Бульон за заболявания на дихателните пътища1 супена лъжица цианоза цветя налейте 1 чаша топла вода, покрийте с капак и задръжте във водна баня в продължение на половин час, после охладете. Срок на съхранение - 3 дни (на сухо и тъмно място), вземете 1 супена лъжица 3 пъти на ден след хранене, предварително загрята (не гореща!).

Цианозно лекарство за безсъние и нервни разстройства1 супена лъжица цианоза корен налейте 1 чаша топла преварена вода, нека варя за 6-8 часа, вземете 1 супена лъжица 2-3 пъти дневно след хранене (курс на лечение - 2 седмици). Същата инфузия може да се приготви от цианозни цветя и да се използва по подобна схема.

цианоза при холецистите, язве, моче- и желчнокаменной болезняхКорени от цианоза и божур, хвощ и сорбена трева, невен цветя се смесват на равни части, изсипва водка (за един обем растения 2 обеми водка). Вземете лекарството дневно за 20 минути, преди да ядете 1 чаена лъжичка (3 пъти на ден). Курсът е 3-4 седмици.

цианоза - противопоказания

Резултатът от предозиране може да бъде диария, повръщане, главоболие, диспнея. Когато приемате лекарства, трябва да си починете, в противен случай може да се появи хипертонична криза.

Коментари

Екатерина 05.05.2016 Не помня точно, но по мое мнение, това растение спаси майка ми с менопауза. Приятелката й я даде, който също я пиеше в своето време. С помощта на тази трева и съня се нормализира и като цяло състоянието е постоянно спокойно. Тамара 05.05.2016 Какво сладко, хубаво цвете. Никога не съм го срещал, въпреки че, съдейки по местата на неговия растеж, той трябва да е с нас. Не може да стигне до тези места) Съдейки по болестите, които тази растителност третира, наистина е достойна да бъде наречена лечебна. Една туберкулоза си заслужава. Джулия 05.05.2016 Баба ми, практически през целия си живот, пиеше инфузия от това растение. Тя имаше нещо със сърцето си и тази билка й помогна. Очевидно не я пиеше всеки ден, но периодично, защото. няма странични ефекти, аз не го наблюдавам. Валерия 05.05.2016 Какви са важните сериозни болести, които тази растителна третира? Туберкулоза, язва, сърдечни проблеми. Разбрах, че в традиционната медицина не се използва цианоза. О, съжалявам. В края на краищата, при самолечение съществува риск от предозиране. Наталия 05.06.2016 За мен завинаги остава загадка, като за първи път научих за лечебните свойства на дадено растение. Е, изобщо нямаше да мечтая да опитам това красиво цвете. Защо, не само ядете върха, копайте корена и направете нещо с него ...))) И да намерите същите прекрасни лечебни растения!
Share:
Comments