Чувството на пръстите е причината. по каква причина има

Има една легенда, уж за да се обърне внимание на изтръпване на пръстите на ръцете, често срещащи се по време на сън, не е необходимо. Това може и да има истински база само ако парестезия (изтръпване научно наименование) се появява на всеки няколко години минават без следа. Въпреки това, ако започнете да забележите, че изтръпване на пръстите на ръцете и се превръща в редовен чувство на загуба на чувствителност на пръстите съществува непрекъснато или не можете да се справят с мускулна слабост, може би това е най-важната причина за търсене на медицинска помощ. Поради високата цена на лекарства и медицински консултации, много пациенти значително забавени пътуване на лекар, така безнадеждно изострянето на болестния процес в организма. Не ставайте такъв с такива хора, защото със сигурност се интересувате от вашето здраве.

Причини: защо има скованост на пръстите на дясната и лявата ръка

Много хора изпитват изтръпване в ръцете по време на сън. Често се изразява чрез изтръпване, изтръпване и дори неспособност да се вдигне ръка или да се обърне заедно с тялото от другата страна. Ръката може да виси един безжизнен камшик, който, разбира се, плаши лицето, което все още не е събудено. Съгласен съм, тази ситуация бърка много, но си струва ли да се паникьосаме заради симптомите? Какво да търся?

1. Когато ръцете стават нервни през нощта, често осъзнаваме, че крайниците просто са "лежащи". От гледна точка на безсъзнателните движения в съня човек може да се обръща от няколко страни на друг, без да забележи, че понякога не лежи съвсем удобно. И ръката може да бъде под тялото. Така че има леко нарушение на кръвообращението, дължащо се на васкуларното предаване и ръката расте глупаво за кратко време. Обикновено, ако нищо друго не ви безпокои и парестезията изчезва след няколко минути, не е нужно да се обаждате на линейка.

2. По-застрашаваща причина за скованост на пръстите по ръцете - остеохондроза или междувертебрална херния в цервикалната област. С тази диагноза, парестезиите са постоянни спътници на нощния сън при пациентите, което предизвиква значителен дискомфорт. Тъй като остеохондрозата е бич на нашия век, повече от 75% от населението страда от нея, много е важно да се лекува такава болест. В противен случай липсата на терапия може да доведе до инвалидност, постоянна болка в гръбначния стълб и нарушен кръвоток към гръбначния мозък и мозъка.

3. Измамата на ръцете също така показва сериозно заболяване - синдром на Raynaud. В редки случаи заболяването се придобива, но обикновено е генетична аномалия. В промишлени предприятия може да има работници, където микрострумите на пръстите са се превърнали в норма. Също така болестта на Raynaud се появява при хора с честа хипотермия и емоционален стрес.

4. Синдром на тунелния карпален тунел - заболяване на работниците в офиса. Той се появява почти във всеки, който седне денем и нощем на компютъра или прави същото движение: пише много, плете плетиво, пише на шевна машина или боядисва стени. Всяко от професиите може да предизвика появата на синдром на тунела. Това се проявява чрез болка в китката, скованост на пръстите, често голяма и индекс, както и неприятни усещания при огъване на ръката. Ако такова заболяване не се лекува, то може да доведе до мускулна дистрофия, изтласкване на кръвоносни съдове и сериозни нарушения на кръвообращението. Това се лекува бързо, защото се превръща в гангрена.

5. За хората, страдащи от диабет, феноменът на скованост на пръстите - това не е необичайно. Поради повишената захар, съдовете неизменно страдат, което води до нарушение на кръвообращението.

6. Върхът на пръстите може да бъде тъп с гъбичките на ноктите - онихомикоза. Поради възпалителния процес, който се развива в областта на корените на ноктите, можете да почувствате изтръпване в краищата на пръстите.

Парестезията често се усеща от бременни жени. Това е така, защото тялото изпитва постоянно нарастващо натоварване. Важен фактор са хормоналните промени в него.

Можете да забележите, че само определени пръсти са изтръпнали, например, малкия пръст и пръстена на пръстена от лявата ръка или показалеца, а големият - отдясно. Това е, което може да свидетелства:

• При развитието на миокарден инфаркт. Лявата ръка често сигнализира за неизправност в сърдечно-съдовата система. Болката, която се дава на лявата ръка с вцепенени пръсти, е заплашителен симптом на сърдечен удар. Ако тези усещания са придружени от изтръпване и болезнени атаки зад гръдната кост и под нокътя, както и чувство на задух и замаяност, веднага се обадете за линейка.

• При мозъчен инсулт. Дясната или лявата ръка е вцепенена едновременно - няма значение. Внезапно острено главоболие, нарушение на координацията на движенията и тежка мускулна слабост в ръцете или краката може да показват мозъчен кръвоизлив.

• На фона на злоупотребата с алкохол има заболяване, наречено полиневропатия. Характеризира се с болка в ръцете, слабост, масивно подуване и нарушение на чувствителността на пръстите.

• Всички неврологични заболявания или патологични образувания в тялото, които се проявяват чрез парестезия, трябва да предупреждават пациентите и да ги насърчават да посещават незабавно лекаря.

Диагноза: как да определите причините за изтръпване на ръката и какво да направите

Основната самодиагностика се състои само в анализиране на собствените чувства. Преди да дойдете при лекаря, е необходимо да поправите симптомите, дори да ги запишете. Така че, например, имайте предвид продължителността и характера на изтръпване в ръцете. Когато това се случи: през нощта, сутринта, следобеда или вечерта. Колко време трае парестезията и кои пръсти са въвлечени в процеса. Всичко това ще помогне на лекаря да направи правилната диагноза и впоследствие да предпише лечението.

За начало е необходимо да посетите обичайния терапевт. Той ще оцени ситуацията и ще ви изпрати до тесен специалист. Предполага се също така, че има смущение на пръстите:

• Vertebrologists,

• Кардиолози,

• Ендокринолози,

• Ръчни терапевти,

• Невропатолози,

• Ревматологи.

Всеки от лекарите ще Ви предпише лечение, което ще ви освободи от чувство на изтръпване през нощта или през деня.

В допълнение към самодиагностика и преглед на пълен работен ден от лекар, можете също така да минете през:

• рентгеново изследване на гръбначния стълб;

• MRI или CT на гръбначния мозък или мозъка, както и на съдовете и гръбначния стълб;

• Електрокардиограма и ултразвук на сърцето;

• Подаване на общ и подробен кръвен тест;

• ENMG, т.е. електронуромиография. Това изследване има за цел да определи мобилността и възбудимостта на мускулите, оценявайки състоянието на периферните нервни влакна и тяхната чувствителност. Тя ви позволява точно да определите естеството на заболяването, независимо дали това е неврологична аномалия или първично-мускулно заболяване.

Лечение на скованост на пръстите - какви процедури могат да назначат специалист

Веднага след поставянето на диагнозата квалифициран лекар ще ви предпише процедура. Често този списък включва:

1. Витаминотерапия.

Липсата на витамини може значително да повлияе на състоянието на мускулната и нервната система, което води до много проблеми, включително скованост на пръстите, ръцете и краката. Витамините В, Е и А могат да помогнат за възстановяване на баланса. Те могат да се приемат в таблетки или чрез инжекции, ако ситуацията бъде пренебрегната. В по-леки случаи диетата ще нормализира нивото на витамините в организма. Например, липсата на витамин В12 може да бъде намалена до нищо чрез ядене на яйца, риба и месо, както и черен дроб, сирене, морски дарове и заквасена сметана.

Можете да попълвате нивото на витамини А и Е, като консумирате масло, морско зеле, сирене, извара, чесън, броколи, ядки, сушени плодове, спанак и овесена каша.

2. Физиотерапия и масаж.

Добрите резултати с вцепенени пръсти и ръце осигуряват физическо обучение под наблюдението на специалист. Някои упражнения могат да се извършват у дома, особено след като не са сложни. Например, с честата скованост на пръстите, е възможно да се направят упражнения за удължаване на огъване в различни позиции: с ръце нагоре, наклон и спускане.

Нормализирането на кръвообращението е съпроводено от масаж, извършен от професионалист. В допълнение към месене на пръсти, длани и ръце, ще бъде полезно да се направи масаж на зоната на шийката на цервикса, за предотвратяване на остеохондроза, флексорен мускул на предмишницата, лакътна става или реставрационен тонизиращ масаж. За решаване на проблемите на нервната и сърдечно-съдовата система, има и някои видове масаж.

3. Лечение с лекарства и мехлеми.

В този случай само лекар може да избере терапия. Самолечението не трябва да се прави, защото трябва да разберете, че изтръпването на пръстите може да бъде опасно и да бъде симптом на сериозна патология, която може да доведе до увреждане и дори смърт (инсулт или инфаркт).

Терапията в таблетките е насочена към премахване на възпалителния процес в тъканите, премахване на излишната течност, ако има подуване, намаляване на болката и чувство на изтръпване.

4. Физиотерапия.

Влиянието на физиотерапевтичните устройства решава много проблеми. Магнитотерапията може да помогне за облекчаване на болката в ставите, да подобри кръвообращението и да премахне подуването. Термотерапията (компреси от парафин или озоцерит) се предписва за заболявания на гръбначния стълб и остеохондроза, помага за затопляне на възпалено място, облекчаване на спазмите и ускоряване на кръвообращението. А електрофорезата дава възможност да се доставят лекарства до дълбоките слоеве на кожата, директно във фокалните възпаления, осигурявайки бърз ефект от лечението.

Народни средства: как да се лекува изтръпване на пръстите с помощта на домашно лекарство гърдите

Вкъщи някои лекарства също могат да помогнат за вцепене на ръцете. Например, обикновените контрастни вани или дупки ще възстановят перфектно микроциркулацията на кръвта и при редовно приложение ще се отърват от парестезии. За тази процедура трябва да вземете два резервоара с топла и студена вода. Спуснете ръцете си на свой ред, като държите буквално 30-40 секунди. Повторете това упражнение около 10 пъти.

Масажът с етерични масла ще бъде отличен асистент не само за лечение на изтръпване, но и за запазване на младостта и красотата на ръцете. Само за това ще ви трябва някой близък, защото като независим масаж може да бъде неудобно. За да се справите с честата скованост на пръстите, трябва да вземете:

  • Масло оливок,
  • евкалипт,
  • розмарин,
  • Базилика,
  • Грейпфрут.

Също така, за да се борите с парестезията, можете да използвате обвивки с тиква или картофи. Трябва да заври тиква или картофите, да ги разтегнете и да ги нанесете на болезнени места, като първо ги опаковате във филм, а след това - в кърпа или фолио.

Друга рецепта: за да се облекчи изтръпването, трябва да смесите зехтин с черен пипер, да готвите на печката за около половин час и да разпространявате тази смес 2-3 пъти на ден в областта на ръцете и пръстите.

Превантивни мерки за изтръпване на пръстите

Запомнете: за да не извлечете ползите от невниманието си, трябва да се погрижите за вашето здраве.

Не замразявайте. Това е много важно, тъй като хипотермията засяга негативно цялото тяло и особено ставите.

Нека вашите писалки почивка. Особено, ако работите на компютър или правите много монотонни движения през целия ден. Правете малка гимнастика на всеки час работа.

Вземете удобни пози, докато спите. Не забравяйте, че нормалното състояние на гръбнака се счита за неговата линейност. Ако възглавницата ви е твърде висока и гръбнакът в областта на шийката на матката се огъва, той не може напълно да си почине. Поради постоянното захващане на малки съдове, може да настъпи парестезия.

Защитете тялото си, в противен случай той може да отговори на придобитите заболявания с много неприятни усещания.

Share:
Comments