Човек се радва на постижения само в определен момент

Учените са доказали, че ако човек постигне целта внезапно и достатъчно бързо, той не му донесе такава радост, сякаш е имал дълго и трудно пътуване, за да получи това, което иска. Постигането на целта включва: задаване и изпълнение на задачата, постигане на определени успехи, окончателно постигане на целта и емоционална реакция на това събитие. В случай на нарушение на този сценарий, емоционалният компонент става тъп.

Извършените експерименти доказват, че хората, които постигат своята целенасочена цел по-рано от очакваното, като правило, не изпитват положителни емоции. По-конкретно, въпросът е да влезе в учебната институция преди крайния срок или наградата, получена преди края на играта.

Специалистите са установили, че чувството за радост на човешкото тяло е тясно свързано с предварително определен период на очакване. Невъзможно е тази ситуация да се промени. Това често обяснява невъзможността да се преживее емоционално възход от постигането на нещо важно. Обяснението е просто - нервната система не е подготвена за емоционални прояви.

Share:
Comments