Чистота - лечебни свойства и приложение в медицината

Чистотата е общо описание

Чистотел - тревисто многогодишно растение от семейството на мак. Дръжката на растението е права, разклонена. Може да достигне височина от половин метър на метър. На фрактурата на растенията млечен сок действия, които под влиянието на въздуха веднага се превръща оранжево-жълто.

Листата на флората се състоят от три или пет чифта овални или закръглени листа. Горният лоб надвишава размера на другите и обикновено е с три остриета. Цветът на листата е зелен отгоре и синкав на долната повърхност.

Цъфтящо растение от май до август. Цветовете на цветан са златисто жълто. Всеки от тях има четири сантиметра венчелистчета. Нектаристите нямат цветин, но насекомите обичат това растение, защото има много цветен прашец. Плодът на растението е кош. Той съдържа черни блестящи семена, които са много привлекателни за мравките. Мравки и да ги носят, преместване на нови територии.

Споменаването на лечебните свойства на келнедин е от 372 г. пр. Хр. Дори учен в древна Гърция, Теофраст го е назначил за различни болести.

Медицинските свойства на растенията се използват навсякъде, но заедно с това, целендинът се използва и като инсектицид, който защитава градинските и градинските растения от различни вредители. Ефективен келандин срещу листни въшки, струпеи и медикаменти.

Чистота - видове и места на растеж

Единственият вид от този род е царевицата голяма - лечебно растение.

Вътрешен целендин е Европа, както и централната и северната част на Азия. В Северна Америка, където сега се среща и заводът, той е внесен. В Русия целандийът е широко разпространен навсякъде, освен в Далечния север. Растението расте като плевел. Той се намира в градините на кухнята, близо до каменни стени, на каменисти склонове, в края на гората.

Чистота - лечебни свойства

Традиционните лечители използват келандин за различни кожни заболявания. И то е определено и отвътре, и отвън. С негова помощ излекувайте лошо лекуващи рани, отстранете мазоли, изцелявайте крастата и предотвратите неоплазма. Както жълтениче урината и холеретична, антитуморно, аналгетично, противовъзпалително действие, след това се определя от следните заболявания: хепатит, холангит, холецистит, панкреатит, язва на стомаха и полипоза, язвен колит. Правилното приемане на флавона оказва положително влияние върху нервната система.

Чистота - лечебни форми

Подгответе тревата от цветан. За да се събере, се процедира, когато цветанът започне да цъфти. Това се случва през май-юни. Тъй като растението е отровно, като го разкъсате, трябва да вземете предпазни мерки: не разтривайте лицето и очите си с ръце, докато работите с флорентин. След като събирането завърши, измийте добре ръцете си със сапун и вода.

Изсушената трева може да се изсуши под козирка, ако има добра вентилация. Тревата трябва да се разстила в тънък слой и да се завърти няколко пъти по време на сушенето. Ако е възможно да се използва сушилнята, оптималната температура за сушене на флорентин е 50-60 ° С. Събраните суровини се съхраняват не повече от три години.

Хомеопатията използва корените на целендин. От тях направете тинктура. Използвайте и пресен фъстъчен сок. За намаляване на брадавици, например. На базата на суха трева, келандинът прави инфузии, мехлеми, отвари.

Чистота - Рецепти

Раните и натъртванията се излекуват с помощта на кралин. За лосион трябва да вземе една супена лъжица фурна, залейте вряла вода и настоявайте за един час. В получената инфузия потопете чиста кърпа и се прикрепете към болното място за около четвърт час.

Заболяванията на черния дроб се излекуват чрез вливане на ферментация, която трябва да се приготви от една чаена лъжичка келандин. Суровината се излива в една чаша вряща вода, часът се настоява и се филтрира. Преди да ядете, вземете супена лъжица инфузия. Не повече от 5 пъти на ден!

Изплакването с инфузия на билки, което включва целендин, може да премахне възпалението на венците и да помогне с потока. За лечение, вземете 2 ч. Л. фъстън, 1 чаена лъжичка. градински чай и половин чаена лъжичка дъбова кора. Чаша вряща вода изисква 1 смес от st.lozhka. Влива се за един час. Изплакнете с топла инфузия.

На базата на флорентин правете мехлем, който е добър за кожни заболявания. За приготвянето на лекарството трябва да бъде прахообразен сух келандин, смесен в равни пропорции с разтопено масло и нагрят. Охладеният мехлем е готов за употреба. Смазвайте, че има нужда от възпалени петна. Съхранявайте мехлемата в хладилника.

Чистотел - противопоказания

След като венединът е бил използван от хора за медицински цели, от опита се установи, че растението е много отровно. Ако се вземат неправилно, надценяват дозите, препоръчани за приемане, те могат да бъдат много отравяни. Дори фатален изход е възможен.

Симптомите на отравяне могат да бъдат гадене, конвулсии, депресия на нервната система, понижаване на налягането и забавяне на пулса. Първата помощ е стомашна промивка, както и въвеждането на максимално допустими дози течност в кръвта на пациента. Въпреки това, самопочвеният целендин може да завърши трагично. Обикновено, цландините не се предписват в чиста форма. По-безопасно е да се използва в комбинация с други лечебни билки.

Коментари

Вика 05/10/2016 Моят син, още малко момче, взе някъде краста! Беше кошмар! Тя е толкова инфекциозна! Обикновено се страхувах, че тази инфекция бързо ще скочи над мен и няма да мога да отида на работа, но ще трябва да седя у дома и сърбежа й.) Аз, точно в градината, вдигнах фъстъда, приготвих бульона и накарах сина ми да се къпе. И така няколко пъти. Тази болест ни остави))) мощност 10.05.2016 Не знаех, че келандинът може да се използва при лечение на чернодробни заболявания. Много необходима рецепта. Въпреки че, след като прочетете противопоказанията, е страшно да се третира само по този начин ... Ако само - много внимателно) Лариса 10.05.2016 И винаги съм мислил, че фъстъците могат да се използват само навън. От всякакви лабиринти, рани и др. И, между другото, го направих много пъти. Вярно е, че се отървах от всякакви нещастия, които не правят мехлем, а просто - сок и листа. Анастасия 05/10/2016 Изплакнах устата си с отвара от фурната, когато имах поток. Обикновено, когато потокът вече е оформен, зъбът спира да боли, а аз също го имам. Но бузата ми започна да боли, а аз не можех да отида в болницата - бях в доча. Изплакнах келандината - имаше болка и потокът заспа още на следващия ден. Диана 10 май 2016 Интересно! Не можех да мисля, че някои растения могат да се възпроизвеждат по толкова необичаен начин - мравките носят семена. Обикновено вятърът прави това. Използвам келанд в градината, помага да се справя добре с листни въшки.
Share:
Comments