Четенето може да предпази от развитието на деменция в

Испански учени са установили, че хората с ограничен речник имат висок риск от развитие на деменция (придобита деменция) в напреднала възраст.

Деменцията е най-сериозното заболяване, проявено в нарушаването на когнитивните способности: памет, логическо мислене и т.н. За да се избегне това, според учените разширяването на собствената ерудиция може да помогне.

В хода на проучването бяха тествани 326 доброволци, чиято възраст надхвърли 55 години. Оказа се, че някои от тях имат незначителни промени в когнитивните способности, докато във втората половина на групата те изобщо не са. Наблюденията показаха, че колкото по-високо е нивото на хоризонтите и колкото по-бога е речникът на субектите, толкова по-нисък е рискът те да станат жертва на болестта на Алцхаймер.

Според повечето експерти ерудицията може да бъде подобрена независимо. За да направите това, трябва по-специално да прочетете много качествена литература. Също така перспективата на човек зависи от кръга на общуването, който силно влияе върху спектъра на човешките интереси, отлага отпечатък върху неговото мислене и речник.

Share:
Comments