Червеи - причини, симптоми, диагноза, лечение

глисти (хелминтите) са паразитни червеи и техните ларви. В средата на тяхното местообитание са организмите на хора, животни или растения. Това е доста често срещано заболяване, тъй като всеки втори човек е болен за тях всяка година. Паразитите от различни видове причиняват на човек такива заболявания като аскариаза, болест на hookworm или трихоцефалоза.

По-голямата част от населението дори не подозира наличието на червеи в тялото си. Причините за навлизането на хелминти в човешкото тяло идват от външната среда. Те имат свой собствен цикъл на размножаване, за да запазят видовете. В процеса на възпроизводство хелминтите напускат един организъм и. навлизане във външната среда, намиране на нов капитан.

Наличието на хелминти е много важен носител. С негова помощ съществуват два начина за преместване на паразитите: механични - това е, когато паразитът не преминава през всички етапи на развитие, а само се движи на разстояние (като например на тялото или лигавиците); специфичен - паразитът се развива на един етап в междинния организъм и мигрира до финала (например от човек на животно).

Глитами (хелминти) могат да бъдат заразени чрез контакт с носителя на възбудителя през кожата и лигавиците. По този начин кукумявката влезе в тялото. Ларвите от паразити могат да бъдат съхранявани в защитна обвивка до 3 години, добре толерирани температурни колебания и ултравиолетови лъчи. Тялото преминава през храна и вода чрез абсорбиране на тези продукти.

В човешкото черво, женските кръгли червеи съдържат около 2 000 000 яйца на всеки 24 часа. Те се екскретират от тялото заедно с изпражненията. В това яйце, при благоприятни условия, започва да се развива ларвата, която под действието на храносмилателни сокове се освобождава от пашкула. Той прониква в кръвоносните съдове на червата и се храни с нея. При навлизане в кръвоносната система ларвата влиза в различните органи на тялото и активно започва да расте само в капилярите на белите дробове. Симптомите, които се проявяват в живота на хелминтите, са кашлица, която причинява нарастване на ларвите в бронхите. Човекът с кашлица и преглъщане провокира ларва, заедно със слуз, в червата, където се превръща в възрастен. По този начин човек се натрапва.

глисти - лечение и профилактика

Предотвратяването на хелминтиоза (инфекция с хелминти) е елементарното съдържание на хигиената. Тази концепция включва измиване на ръце преди хранене, измиване на зеленчуци, плодове, когато се ядат сурови. За да се предотврати навлизането на хелминтите, тялото не се препоръчва да пие сурова вода само във варена форма. Всички продукти от животински произход, независимо дали са месо от риба или други животни, трябва да бъдат термично обработени. Също така е по-добре да се избягва плуване във водни тела, които се намират в близост до пасища и поливане на дупки.

Лечението на червеи трябва да бъде насочено към терапевт или паразитолог. Някои видове хелминти са трудно разпознаваеми и лесно се бъркат с рака. (Alveococcosis). Такава болест като ехинокока може да бъде излекувана само чрез операция. Понякога паразитите, които са се установили в тялото, са толкова недостъпни, че дори не могат да бъдат лекувани, тъй като хиляди ларви ще бъдат заразени.

Пълното медицинско лечение може да бъде предписано само от лекар, тъй като е необходимо да се установи причинителят на това заболяване. Основното лекарство, често предписано на пациентите, е Vermox, с хелминтиаза.

Диагнозата не винаги може да разкрие някои видове хелминти, чрез остъргване. Тъй като този лабораторен анализ се взема следобед, и този вид хелминти, като щипави червеи, водят нощен живот и те могат да се определят само от произведените антитела в кръвта. Към днешна дата най-ефективният начин за идентифициране на хелминтите е тест за вегетативен резонанс, разработен от германския лекар H. Schimmel. Този метод позволява да се открие жизнената активност на хелминтите на всеки етап от развитието. То е безболезнено и показва резултата за малко време.

Share:
Comments