Cervicitis - причини, симптоми, диагноза, лечение

Цервицит е възпалителен процес във вагиналния шийка на матката. Заболяването се характеризира с мътни (гнойни или лигавични) разряди, зачервяване или издърпване на болки в долната част на корема, доста болезнено сношение и уриниране. Хроничният лингвистичен цервицит води до ерозия, удебеляване (хипертрофия) на шийката на матката, разпространение на инфекция в горните части на репродуктивния апарат.

При някои фактори защитната функция на шийката на матката се счупва, което предотвратява инфекцията в горните части на гениталния тракт (муковидна запушалка, защитна тайна, тесен цервикален канал) и в матката. Започва проникването на чужда микрофлора, което предизвиква възпалителен процес - цервицит, който включва ендодекерцит (възпаление на вътрешния цервикален канал) и екзекерцитит (възпаление на вагиналния ший).

Cervicitis - причини

Cervicitis може да възникне при неспецифична инфекция, причинена от условно патогенна микрофлора: Е. coli, стафилококи, гъби, стрептококи и специфични (микоплазма, сифилис, хламидии, гонококи, вируси, трихомонади) с някои паразитни инфекции. Условно патогенната микрофлора прониква в шийката на матката през кръвта или ректума чрез контактния път, специфичен - по сексуален начин.

Развитието на болестта допринася за някои фактори: различни наранявания на шийката на матката при прекъсване на бременността, диагностично кюретаж при раждане, при поставяне и отстраняване на контрацептиви. Провокиране на цервицит може да доведе до доброкачествени тумори на шийката на матката и намаляване на имунитета.

Болестта рядко се развива изолирана, обикновено цервицитът се съпровожда от други заболявания на репродуктивната система, като вагинит, вулвит, бартолинит.

Cervicitis - симптоми

Според степента на поражение, дифузният и фокусният цервицит се отличават, по време на курса - хронични и остри. В някои случаи цервицитът се изтрива. Остър цервицит се характеризира с обилни лигавични или гнойни секрети и с тъпи болки в долната част на корема. Има изпъкналост на лигавицата, хиперемия и оток на външното отваряне на цервикалния канал.

Cervicitis има различни прояви, всичко зависи от състоянието на имунитета и естеството на патогена. Нелекуваният или недиагностициран цервицит преминава в продължителна хронична форма. Разпределенията стават мрачно, пролиферация на цилиндричен епител (псевдо-ерозия) се появява във вагиналната област на матката. Възпалението може да стигне до околните жлези и тъкани, има значителна консолидация на шийката на матката.

Цервицит - диагностика

Обикновено цервицитът е асимптоматичен и заболяването се открива от гинеколог случайно при планирани прегледи. Диагнозата се основава на следните данни:

- резултат от колпоскопия, който описва патологичните промени в епителната тъкан на шийката на матката (ерозия, зачервяване, наличие на съдови бримки, оток на лигавицата) - изследване с помощта на очни маточници - лабораторни методи (бактериоза за чувствителност към антибиотици и микрофлора, микроскопия на цитонамазка, изследвания);

Цервицит - лечение и профилактика

Лечението на цервицит има за цел да премахне предразполагащите фактори (имунни, метаболитни, хормонални нарушения) и съпътстващи заболявания. Лечението на цервицит зависи от идентифицирания патоген и включва употребата на антивирусни и антибактериални средства. В хроничния стадий на заболяването се използват хирургични методи за лечение - лазерна терапия, диатермокоагулация, криотерапия. Лечението на цервицита трябва да се извършва при задължителен контрол на лабораторните тестове и колпоскопия.

Предотвратяването на заболяването се състои в навременното лечение на ендокринните разстройства, спазването на личната хигиена, предотвратяването на абортите и изключването на сексуални инфекции.

Share:
Comments