Бурсит - причини, симптоми, диагноза, лечение

бурсит е възпалително заболяване на синовиалните торбички, което се придружава от повишено образуване в техните кухини на ексудат. Най-честата за днешна дата е раменния бурсит, бурсит на колянната става, както и ушна бурсит.

бурсит - причины

Обикновено бурситът се случва поради наранявания на периартикуларната торбичка или близките сухожилия. Също така, причината може да бъде различни повторни физически упражнения, например, да играете голф или да размахвате ръцете си. Болест като "вода в коляното" е възпаление на бурсата поради постоянно стоене на коленете по време на събирането. Повечето бурсити се появяват в рамото, което не е изненадващо, тъй като се характеризира с най-голям обем на движение сред останалите големи стави на тялото. В по-редки случаи причината за бурсит може да служи като разнообразие от инфекции, алергични реакции, метаболитни нарушения.

бурсит - симптомы

Най-важният симптом на бурсит е появата на кръгло и често болезнено подуване, в района на който обикновено се наблюдава повишена температура. Като цяло, се прави разлика между остър и хроничен бурсит.

Симптомите на остър бурсит включват внезапна силна болка, която допълнително се усилва по време на движенията. Например, ако имате ходиен бурсит, ще бъде трудно да сложите ръка върху главата си, докато печете. Над възпалените стави се наблюдава много болезнена точка, при която болката в повечето случаи придава на врата или надолу по повърхността на ръката. Такава болка може да бъде през нощта, поради това, което пациентът дори не може да заспи.

Що се отнася до хроничния бурсит, в този случай болката е малко по-слаба, но продължава по-дълго. И разширяващата се тъкан около ставата изглежда свързва костите, което в крайна сметка може да доведе до ограничаване на движението на ставата.

бурсит - диагностика

Ако се наблюдава повърхностен бурсит, диагнозата се прави въз основа на клиничната картина, в присъствието на лесно осезаеми формации със закръглена форма, изгарящи на допир и ясно очертани. Хроничният бурсит, на свой ред, се диагностицира в присъствието на гъста, същата форма на белег. В случай, че има вътрешни възпаления, може да се наложи специализирано оборудване, което включва ултразвук на ставата, брусография, радиография и артрография.

бурсит - лечение

Лечението на бурсит е винаги много сложна и сложна процедура, която включва както специални препарати, така и хирургични интервенции, ако има наблюдавани или усложнени случаи.

Що се отнася до острия бурсит, тук от самото начало на появяването ще е необходимо да се закрепи засегнатата става, доста стегнато превръзка върху ставата помага да се избегне подуване на тъканите. На повредената става, компресите се инсталират с различни средства, например вишневски маз. Остър серумен бурсит е силно препоръчително да бъде лекуван възможно най-рано, за да се избегнат сериозни усложнения след това.

В самото начало на лечението на хроничен бурсит се прави пункция на периартикуларната торбичка, за да се отстрани ексудатът. Директно кухината на самата торба се измива със специални разтвори на антибиотици, антисептици.

Ако се наблюдава гноен бурсит, могат да се направят няколко пробиви, както и зачервяване на ставната кухина. Тук всичко зависи от тежестта на заболяването и наличието на усложнения. Ако болестта заплашва живота на пациента, то торбата се отваря, за да се отстранят всички гной, кръв и течност оттам. Раната, получена по време на операцията, лекува много дълго.

Share:
Comments