Бързо ходене е по-добре, отколкото да се предпазва сърцето

Бързо ходене и джогинг, ако се извършват ежедневно, намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт с до 50%, но часът не дава такъв ефект на ден, както предлага новото датско проучване.

Резултатите от изследването показват, че интензивността на упражненията, а не тяхната продължителност, има значение, когато става дума за защита срещу метаболитния синдром. Метаболитният синдром се характеризира с комбинация от фактори като повишени нива на захар, мазнини в кръвта, високо кръвно налягане и абдоминално затлъстяване (в корема и талията), които водят не само до сърдечно-съдови заболявания, но и до диабет и инсулт.

Изследователи от Университетската болница в Биспеберг в Копенхаген са изучавали данни от повече от 10 000 възрастни жители на Дания на възраст между 21 и 98 години, чието наблюдение е започнало през 1991-1994 г. и е продължило 10 години. При първичен преглед около 20% от жените и 27% от мъжете са имали метаболитен синдром.

В началото на проучването участниците, които са били най-малко активни, са по-склонни да имат синдром. Почти една трета от неактивните жени и около 37% от мъжете страдат от метаболитен синдром, в сравнение с 10% сред физически активните жени и около 14% сред физически активните мъже.

До края на периода на изследване, метаболитният синдром се развива при около 15% от хората, които не са имали метаболитно разстройство в началото на проучването. Синдромът се развива при 19% от неактивните хора и при 12% от тези, които са физически активни.

Допълнителни проучвания показват, че не само продължителността на обучението, но и тяхната интензивност спомагат за намаляване на риска от метаболитен синдром. Бързо ходене намалява риска с 50%, джогинг с 40%, а дневната разходка за един час няма значение.

Share:
Comments