Бронхит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Бронхит е дифузно-възпалително заболяване на клоните на дихателното гърло, бронхите. Възпалението или увреждането, възниква като независим изолиран процес, с първичен бронхит и се развива като усложнение, причинено от хронични заболявания на човек или в резултат на инфекция с вторичен бронхит.

Повреждането на лигавичната епителна тъкан на бронхите нарушава моторната активност на резеца, секрецията и процеса, свързан с пречистването на дихателната гърло. Болестта е разделена на остър бронхит и хроничен, които се различават в патогенезата, етиологията и методите на лечение.

Бронхит - причини

Основните причини за заболяването са вирусни инфекции - параинфлуенца, грип, PC инфекция, аденовирус и бактериални стрептококи, стафилококи, пневмококи, хемофилни пръчки, както и вътреклетъчни паразити - микоплазми, хламидии. Като допълнение към основните причини те могат също така да увеличат риска от заболяването - прах и тютюнев дим. При което дори "пасивното" пушене може да причини възпаление на бронхите в отслабения организъм.

Бронхит - симптоми

Основният признак на бронхит е появата на кашлица с жълтеникаво сиво, светло или зеленикаво храчка и усещане за спазъм и болезненост на гърлото, както и задух при узряването на ралите:

- В началните етапи - слабост, суха кашлица, понижаване на температурата - на третия или четвъртия ден - появата на мокра кашлица и треска. Понякога има атаки на треска, които могат да продължат 2-3 дни, с респираторни синцитиални и параинфузни инфекции, а за микроплазми и аденовирусни инфекции - от десет или повече дни, по време на изследването се разпространяват дифузни ринуси.

По естеството на възпалението на бронхиалната лигавица се изолира остър и хроничен бронхит.

Остър бронхит, предхождан от слабост, главоболие, треска, хрема, болки и кашлица в гърлото, конюнктивит и болезнена суха кашлица.

Хроничният бронхит, най-често последствие от остра болест на дихателната гърло или последствие от невъзможност за постигане на крайния резултат или ненавременно лечение. В началния етап се отбелязва сутрин хронична болест, кашлица с малко количество храчки. При дългосрочно възпалително заболяване възникват структурни нарушения и промени във функциите на респираторната шийка. Той тече с периоди на ремисия и обостряния. Екзацербациите се появяват в рамките на една година, поне три пъти и водят до бронхиална астма и емфизем.

Бронхит - диагностика

Необходимо е да се проучи клиничната картина на бронхит и лабораторни тестове: * общ анализ на кръвта и урината * имунологични и биохимични кръвни тестове * пилометрия, спирометрия * радиологично белодробно изследване * бронхография, бронхоскопия * ехокардиография, ЕКГ * микробиологичен анализ на храчките.

Бронхит - лечение и профилактика

С неусложнен бронхит - амбулаторно лечение, при заболявания с тежка форма на ТОРС - лечение в отделението по пулмология.

Терапията на бронхита трябва да се извършва по сложен начин - борба с инфекцията, премахване на провокиращи фактори и възстановяване на бронхиалната проводимост.

В първите дни на заболяването са показани почивка на легло, млечно-зеленчукова диета и изобилна напитка. Задължителен отказ от пушене и увеличаване на влажността на въздуха в помещение, където има пациент с бронхит.

Превантивните мерки включват отслабване или отстраняване на въздействието на вредните фактори върху дихателната система, както и своевременно лечение, предотвратяване на алергични прояви, здравословен начин на живот и общо повишаване на телесния имунитет.

Коментари

Анна 24/11/2016 Здравейте, наскоро се разболя "бронхит" и се търсят начини, които ще се излекува "бронхит" не е скъп инструмент, тъй като тя вече се продава в аптеките е много скъпо и не е много и това помага и след това казах на един приятел на Крим, че те отново започва да произвежда розово сол, чух за него, както преди много време от баба ми, че всичко, което тя използва лекува бързо, а това е много добра, но не мисля, че толкова много! като цяло реши да опита и каза тук http://goo.gl/Rd0QNT е мястото на това предприятие. Резултатът ме шокира! вече на втория ден имах симптоми на "бронхит" и почувствах 100%! Ще ви кажа малко от това, което научих от моя приятел за тази розова сол. терапия сол помага да се справят дори с такива ужасно заболявания като хепатит, цироза, простатит, псориазис, остеохондроза. Най-доброто "Уникално Кримско море - розова сол" се справя с настинки и грип. Препоръчвам на всеки, който се е разболял от студено, възпалено гърло, бронхит. И така, не искам някой да боли, аз се надявам, че моят съвет ще ви помогне късмет :)) Поръчка аз розово сол тук http://goo.gl/Rd0QNT Стефания 10/10/2016 След грип майка ми започна бронхит. И тя вече беше на възраст под 70 години. Толкова дълго боледувала от нея, просто опасна, но тя излезе. И след това решихме, че е по-добре да се предотврати заболяването чрез ваксинация. През втората година вече сме ваксинирани с ваксина срещу ultriffus грип, майка ни толерира добре, без странични ефекти и е жива и здрава. Лена 25.10.2016 Съпругът ми няма такава зима, когато няма да има грип, а след това, разбира се, усложнението на бронхита. Миналата година на Ultrix беше решено да направи ваксина срещу грип. Изненадващо, но не и болно, ваксината е много ефективна, така че да се сбогува с грипа и бронхита. Тази година определено ще бъдем ваксинирани. Настя 09.06.2016 Усложнения след грип може да бъде бронхит, и след бронхит все още има много усложнения може да бъде. Може би е по-добре да не рискувате? И през есента, незабавно противогрипна ваксина направи, така да се каже за предотвратяване на възможни заболявания. И такава ваксина като Ultriks дори засилва имунитета и грипът не може да стигне до вас от която и да е страна.
Share:
Comments