Ботулизъм - причини, симптоми, диагноза, лечение

отравяне с колбаси представляет собой заболевание, которое вызывается употреблением продуктов, содержащих токсин. Данное заболевание характеризуется парезами, а также параличом мышечной ткани. отравяне с колбаси считается массовым заболеванием. Обычно им заражаются сразу все члены семьи, которые употребляют пищу за одним столом.

отравяне с колбаси - причины

Единствената причина за това заболяване може спокойно да се счита за спорообразуваща, грамположителна бактерия, която има повишена мобилност. Този тип бактерии не могат да произвеждат нито един, нито два вида токсини. Всъщност има седем вида токсини, които включват А, Б, Е, както и някои други. Ако говорим директно за токсините А и Б, тогава трябва да се отбележи, че те са най-опасни за човешкото тяло. Те могат лесно да устоят на храносмилателните ензими, продуцирани от човешкия стомашно-чревен тракт. Тези видове отровни вещества проникват в човешкото тяло заедно с храната, докато те не дават възможност да се открои ацетилхолинът, концентриран в окончанията на периферните нерви.

отравяне с колбаси - симптомы

В повечето хора ботулизмът започва с гадене, повръщане и разхлабени изпражнения. Най-честите ранни симптоми на заболяването могат да бъдат приписани на разстройството на зрението: удвояването на обекта, появата на "мъгла" и "решетка" пред очите, невъзможността за четене. При по-подробно изследване можете да видите дилатацията на учениците, понижаването на клепачите, както и невъзможността да се преместят очните топки. Едновременно с това пациентът има голяма жажда за ботулизъм, постоянна сухота в устата, храна, изсипана през носа и други симптоми. Що се отнася до телесната температура, може да се наблюдава, както обикновено, и леко да се увеличи от 37 до 38 градуса. При такива признаци е силно препоръчително да се консултирате с лекар, тъй като подобни симптоми вече показват заплаха за живота. Ако не отидете на лекар навреме, може да получите парализа на дихателните мускули. Пациентите често изпитват недостиг на въздух. В резултат на това заболяването може да доведе до смърт.

отравяне с колбаси - диагностика

Диагнозата на ботулизма се основава на лабораторни тестове. Важна роля при диагностицирането на болестта е фактът, че при хора, приемащи същата храна, групова болест, например сушена риба, различни консервирани храни, консервирани зеленчуци, месо, гъби. Лабораторната диагностика се състои от следното: пациент с ботулизъм взема кръв за изследване, измиване на стомаха, екскрементиране се извършва. Наличието на ботулинов токсин се определя, като се използва биологичен метод.

отравяне с колбаси - лечение

Всеки, заподозрян в ботулизъм, подлежи на незабавно хоспитализиране навреме, за да произведе специфична терапия. Това ще помогне да се предотвратят възможни сериозни усложнения. Непосредствено преди хоспитализацията може да се извършат следните прости процедури: измиване на стомаха с преварена вода и след това с 2% разтвор на сода; много често използване на вода; интрамускулно инжектиране на 2 ml просперин 0,05%. Ако възникне остра респираторна недостатъчност, тогава е необходимо изкуствено дишане.

За неутрализиране на ботулиновия токсин се използват терапевтични анти-ботулинови серуми. В случай, че видът на токсина не е известен, се въвежда серум от три вида: А, В, Е. Ако се наблюдава тежка форма на заболяването, то лекарството се прилага интравенозно и след това интрамускулно. При респираторен дистрес, който се наблюдава след парализа на дихателните мускули, изкуствената вентилация се приписва на белите дробове. За успешно борба с хипоксията се използва хипербарична оксигенация.

Share:
Comments