Болки в панкреаса: симптоми, диагноза, лечение. при какви

Болката в панкреаса е опасен симптом.

Най-често той говори за развитието на панкреатит - възпалителна лезия на панкреаса.

Това е коварно и понякога смъртоносно заболяване, чието лечение не бива да се колебае.

Какво трябва да знам за болката в панкреаса?

Болки в панкреаса: причини

Причините за развитието на панкреатит и болка в панкреаса са големи: в някои случаи пациентът се обвинява, в други случаи вероятните проблеми с този орган са били предварително определени дори преди раждането му. Сред причините:

Болести на храносмилателния тракт, Стомашно-чревния тракт - сложен взаимосвързан механизъм. Би било грешка да мислим, че панкреасът функционира сам по себе си "във вакуум". Болести на дванадесетопръстника, жлъчен мехур (холецистит, холелитиаза), хепатит, цироза. Всички те могат да дадат тласък на развитието на панкреатит.

Наранявания на жлезата, В този случай болката може да се дължи на органно увреждане. Това е най-очевидният източник на проблема, но ако болката не се появи след нараняването, а по-късно - виновникът е все още същия панкреатит.

Неправилен прием на наркотици, Някои лекарства "побеждават" панкреаса. Същият ефект може да причини и лекарства, предназначени да помогнат на това тяло в нормалната му работа: ензими.

Наследствени фактори, Те определят определена "схема" на храносмилателната система. Понякога такива предварително установени "схеми" увеличават риска от развитие на панкреатит.

Злоупотреба с алкохол, Алкохолните напитки усложняват работата не само на черния дроб, както обикновено се смята, но и на целия стомашно-чревен тракт. Ето защо, ако панкреасът боли, това е извинение да се откажете от алкохола.

Ендокринни проблеми.

• Глистная инвазия.

Болки в панкреаса: симптоми

Както се казва, винаги панкреасната болка се придружава от панкреатит. Следователно би било по-правилно да се говори за симптоматичната комплексна характеристика на панкреатит.

• Първият и най-честият симптом - болка. Болевые ощущения различны по характеру, интенсивность их зависит от формы панкреатита (при хроническом панкреатите дискомфорт слабее, в то время как при остром панкреатите интенсивность боли высокая). По характеру боли могут быть режущими, колющими либо тупыми ноющими. Характерна также и локализация болевых ощущений. В ряде случаев дискомфорт захватывает только левую подреберную область, в других случаях пациент не может определить где у него болит (болка «разливается» по левой части живота, может опоясывать). Боль, таким образом, весьма разнообразна по своим проявлениям, поэтому панкреатит часто путают с гастритом, пиелонефритом, патологиями сердца. Связь болей с едой не очевидна, но, как правило, дискомфорт усиливается после еды (примерное через полчаса-час).

Повишена телесна температура, Хипертермия (повишаване на телесната температура) е характерна за всяко възпаление, но когато панкреаса е болен, числата обикновено са по-високи (в диапазона от 38 до 39 градуса и дори по-високи).

Гадене и повръщане, Поради проблеми с храносмилането.

Неадекватно храносмилане, Панкреасът произвежда огромен брой ензими, които насърчават производството на храни. При дисфункция на органите се наблюдава "лошо храносмилане", поради което пациентът често разкъсва остатъците от храна, останали без храна (понякога дори 8-12 часа след хранене).

слабост. слабост возникает из-за выброса в кровь огромного количества распадающихся ферментов и собственных клеток поджелудочной железы. Как следствие развиваются признаки общей интоксикации организма.

Намаляване или пълна загуба на апетит.

Проблеми с изпражненията, Столът е полу-оформен или течен. Допълнителен индикатор за проблеми с храносмилането е включването на неразградени частици храна в изпражненията. След това проблемът се влошава, изпражненията стават течни и съдържат примеси на мазнини (консистенцията на този стол прилича на паста, не се измива зле от стените на тоалетната чиния със студена вода).

Болки в панкреаса: първа помощ

Боли в поджелудочной железе доставляют немало неприятностей пациенту: они мучительно переносятся, длительны и почти не утихают сами по себе. Понятно, что болканой стремится снять дискомфорт как можно быстрее. Как оказать первую помощь?

Панкреатитът (особено остър или във фаза на обостряне) може да бъде смъртоносен, така че първо трябва да се обадите на линейка. Когато панкреасът боли, за да излекува болката самостоятелно, задачата е почти невъзможна. Преди пристигането на лекарите, състоянието може да бъде облекчено, както следва:

• Вземете удобно положение на тялото. Не извършвайте внезапни движения. Ако е възможно, не правете промени в положението на тялото. Предпочитана позиция на тялото - седнала (леко наведена напред). Допустимо е да легнете и да опитате (доколкото е възможно при такива условия) да се отпуснете.

• Предайте храна.

• Пить в неболкаших количествах (только воду не более 1/4 стакана за один раз). Лучше совсем отказаться от жидкости на время.

• Никога не приемайте ензимни препарати (Creon, Mezim и др.). Това ще влоши нещата.

• За облекчаване на болката, вземете антиспазматични средства (за предпочитане No-shpa или Drotaverin).

• Ако е възможно инжектиране, интрамускулно инжектирайте 2 ml папаверин или разтвор No-shpa.

• Също така, за да се намали болката в мястото на панкреаса (лявата страна, хипохондриума), поставете торба с лед.

Всички други мерки трябва да се дават на лекарите.

Болки в панкреаса: лечение и лекарства

За лечението на панкреатит се различават няколко метода:

• Консервативна терапия

• Хирургично лечение

Остър панкреатит (или панкреатит във фаза на обостряне) е достатъчно сложен дори и за опитен гастроентеролог. При лечението му се разграничават две фази:

• Лечение на остър период.

• Медицински грижи по време на острата фаза.

На първия етап, задачите за лечение включват отстраняването на синдрома на болката, отслабването на функционалната активност на жлезата, както и борбата срещу интоксикацията и дехидратацията. Освен това на този етап рискът от инфекциозни увреждания на органите е висок.

Некомплектираният панкреатит се лекува основно консервативно, а също така и чрез гладуване. Разбира се, това не означава, че целият остър период на един човек трябва, както се казва, "да се надуе" с глад. Задачата е да се намали максимално натоварването на засегнатия орган. Това е по-скоро оптимална диета.

Но на първия етап лечението се състои в спиране на възпалението и спазмите. За тези цели се използват специални групи лекарства:

• Вече се нарича антиспазматика. Призован за отстраняване на спазмите (патологичен стрес) на гладките мускули на панкреаса. Има много търговски наименования: No-shpa, Drotaverin, Spaggan, Papaverin и др.

• Аналгетици. Болката при панкреатит може да бъде толкова силна, че няма достатъчно антиспазматични средства. Освен това, болкоуспокояващи се предписват (от Analgin до лекарства от ново поколение).

• Противовъзпалителни лекарства - Диклофенак, Дексетопрофен и др.

• Phys. Използва се за инфузия интравенозно. Наречен да запълни недостига на течност в тялото с дехидратация.

• Диуретици. Извършване на функция за детоксикация.

• Антифермент. Предназначени са да потискат функциите на панкреаса.

• Антибактериальные препараты. Назначаются в неболкаших дозировках для профилактики инфекционных осложнений.

На първия етап това е достатъчно. Продължителността на тази терапия е до 5-7 дни. След това, острата фаза на болестта се оттегля. Освен това задачата на лекарите е да поддържат постигнатия успех при лечението. За тези цели се въвежда специална диета. Това предполага ограничаване на следните продукти:

• Зеленчуци в сурова форма.

• Бял хляб

• Газирани напитки.

• Кафе.

• Червено месо.

• Печене.

• Чипс, закуски.

• Други мастни храни

Остальные продукты разрешены в неболкаших количествах. Питание дробное, до 7-8 раз в день маленькими порциями. В любом случае, пациенту и в дальнейшем предстоит ограничивать себя в жирном, жареном: если здесь и сейчас не болит поджелудочная железа, это не значит, что заболевание не может вернуться.

Хирургичното лечение е показано за сложни форми на панкреатит, както и когато няколко заболявания на стомашно-чревния тракт са включени. Без хирургическа помощ не може да се направи, ако панкреасът боли поради нараняване. В този случай лечението е насочено към възстановяване на анатомичната цялост на органа.

Панкреаса на детето боли

Противно на възприемането на много хора, панкреатитът не разпознава възрасти. Всеки е болен - от малки до големи. Въпреки това, поради хранителни навици, възрастните страдат малко по-често. Ако вярвате в медицинската статистика, най-честите причини за болка в панкреаса при деца са:

• Нараняване на органа.

• Хроничен панкреатит, дължащ се на наследствен фактор.

• Панкреатит, причинен от проблеми с други органи на храносмилателния тракт.

При малките деца (до 9-12 години) заболяването е по-лесно, поради което в някои случаи е възможно амбулаторно лечение. В периода от 12 години насам тежките форми на панкреатит са по-чести. В други отношения няма основни разлики в болката в панкреаса при деца и възрастни.

Таким образом, ведущей причиной того, что болит поджелудочная железа, является развитие панкреатита. Это опасное и очень коварное заболевание, представляющее болкашую опасность для жизни. Лечить его нужно только в условиях стационара. Дети переносят болезнь легче, и встречается она несколько реже. В редких случаях причина боли — травма органа.

Share:
Comments