Болки в очите и воднисти: причините за този симптом. ако

Сълза и болка в очите - това е доста често срещан проблем, който, за съжаление, много малко хора обръщат внимание навреме, което води до развитието на много заболявания на роговицата.

Нека разгледаме по-подробно, заради онова, което боли очите и водата и как да се премахне този неприятен симптом.

Болки в очите и воднисти: основните причини

За патологичната болка и разкъсване на окото обикновено тези фактори са:

1 Силен стрес. Въпреки факта, че връзката между нервната система и очите изглежда отдалечена, всъщност психосоматичните прояви наистина могат да предизвикат силна сълза. В този случай е добре да знаете, че ще бъде по-ефективно да не се обърнете към офталмолога (в крайна сметка очите са абсолютно здрави), а на терапевт или невролог.

2 Алергии. По този начин тялото реагира на стимули. В същото време, прашецът от растения, прах, храна или козметика с лошо качество са алергични.

При някои хора алергичното разкъсване е сезонен характер и се проявява предимно през пролетта или лятото. В този случай такъв човек ще почувства сърбеж в очите и носната лигавица, изгаряне и подуване на клепачите. В по-тежки случаи алергията може да причини зрителни смущения и задушаване, затова е много важно да се предпазите предварително, като вземете антиалергични лекарства.

3 Очите могат да бъдат възпалени и сълзливи, ако се появят върху лигавицата на чужд предмет (малки остриета, косми, вили и т.н.). В този случай защитната реакция на тялото действа, заради която сълзите започват да се освобождават от очите.

При това състояние е много важно внимателно да се премахне заразеният виллус от окото, без да се търкат едновременно (при силно триене лесно можете да надраскате роговицата на окото). Ако вие не можете да получите обекта от окото, трябва да се свържете с офталмолога възможно най-скоро.

4 Неправилно избрани очила (контактни лещи) могат да причинят сълзи и болка в очите. За да предотвратите това, при избора на помощни устройства за зрение, консултирайте се с лекар, който може да избере подходящото ниво на увеличение.

В допълнение, понякога разкъсването на очите става като реакция към разтвора за съхранение на лещите. В този случай трябва само да го замените с нов, по-добър.

Също така си струва да запомните, че през нощта трябва да премахнете контактните лещи и да очите си почивка.

5. Наранявания на роговицата (механични или изгорени). По правило изгаряйте оловото на роговицата:

• слънчеви бани;

• посещение на солариума;

• излагане на ултравиолетова радиация;

• искри, които удариха роговицата по време на заваряване.

6. Мигрена. Често се съпровожда от фотофобия и сълзене.

7. Възрастни разстройства. Такъв проблем срещат хората на петдесет години. Това се дължи на факта, че с възрастта мускулите на слъзните канали се отслабват, така че човек започва да страда от прекомерно изпускане на сълзи.

8. Липсата на витамин А и В2 може да причини болка и скъсване на окото. За да се запълни този дефицит, се препоръчва да се използват повече такива продукти:

• Домати;

• фъстъци;

• риба;

• масло и сметана;

• моркови;

Зелени зеленчуци.

Тези витамини са много важни за нормалното функциониране на очите. Тяхната липса води до развитие на ксерофталмия, чиято същност е нарушаването на структурата на защитния слой на роговицата, което постепенно води до изсушаване и загуба на зрение.

9. Атмосферните влияния също могат да причинят разкъсване. Обикновено това води до ярко слънце, чиито лъчи са насочени към очите на човека, измръзване или вятър. Предпазвайте се от влиянието си е много проста: достатъчно, за да се сложите върху качествените (за предпочитане слабо помрачени) слънчеви очила.

10. Използвайки крем, който се появи в очите и причини алергии. Най-добре е да измиете окото с топла вода и да се консултирате с лекар (с удължено усещане за парене).

11 За къпане в реки и езера. Факт е, че не всички водни тела имат идеално чиста вода. Ако замърсената вода попадне в очите, те могат да развият инфекция, която води до тежко възпаление.

12 Възпалени очи от продължителна работа на лаптопа или компютъра. В същото време, поради яркото излъчване, очите на човек стават много уморени, което води до тяхното възпаление.

Освен това, болка в очите може да възникне и поради влиянието на такива заболявания:

1 Конюнктивит.

2 Бактериологические поражения.

3 Вирусни инфекции.

4 Блефартит.

5. Болести на централната нервна система.

6. Хипертония.

7. Отит.

8. Синусит.

9. Зъбобол.

10. Настинки (грип).

Очите са напоени и болезнени - това, което не може да се направи

С болка в окото е много важно да не се влошава ситуацията и да не се навреди. За това трябва да знаете за такива правила:

• Не можете да прилагате отоплителна подложка или лед към болно око;

• Не търкайте очите си;

• Не влагайте в очите си течности, които не са специални лечебни капки (могат да причинят изгаряния, изгаряния, зачервяване и т.н.);

• Не мийте очите със сол и други разтвори (само с чиста вода).

Очите са напоени и болезнени: какво да правите - лечение

Ако очите са боли и вода повече от час, трябва да се обърнете към офталмолога. След прегледа лекарят ще може да идентифицира причината за заболяването и да предпише подходящо лечение.

Най-ефективните лекарства за болка при сълзи и очи са:

1 Тетрациклиновая мазь, Има подчертан бактериологичен ефект. Предписан е за различни бактериални инфекции, наранявания на очите, конюнктивит и трахом.

Използвайте този маз три пъти дневно. За да направите това, трябва да се приложи към стерилна превръзка и да се приложи към окото (понякога мазът може да се постави зад клепача).

2 хидрокортизон Има ли лекарство, което има анти-едематозен и противовъзпалителен терапевтичен ефект. Може да се използва за очни изгаряния, блефарити, очни заболявания и конюнктивит.

3 Еритромицин маз има антибактериален терапевтичен ефект. Спира синтеза на протеини, така че инфекцията на окото бързо се потиска.

Този мехлем трябва да бъде заложен за възпалено клепач. Процедурата се повтаря до четири пъти на ден. Продължителност на лечението: от три до седем дни. Ако е необходимо, лекуващият лекар може да удължи хода на лечението за още 2-3 дни.

Освен това е важно да се знае, че мазната маска erythromycin рядко има странични ефекти, зоната не е токсична, затова може да се използва в педиатричната практика за лечението на малки деца.

4 Корнерегель, Това лекарство стимулира ремонта на очните тъкани, както и възстановява увредената роговица. Той може да се използва както за лечение на очни заболявания, така и за предотвратяване на появата им.

В по-тежки случаи, когато разкъсването е придружено от треска и болка в очите, антибактериални препарати за перорално или интрамускулно приложение могат да бъдат написани на пациента. Те ще помогнат за справяне с възпалението и ще потиснат дейността на инфекцията.

Очите са напоени и болезнени: какво да правите - превенция

За да се предпазите от появата на болка и разкъсване на очите, трябва да се придържате към този съвет:

1 Сбалансированно питаться (употреблять продукты, богатые витаминам). Также в межсезонье рекомендуется дополнительно принимать витаминные комплексы.

2 Правильно организовать свое рабочее место за компьютером: монитор его должен быть на уровне глаз (на расстоянии минимум в 50 см).

3 При многочасовой работе за компьютером каждые полчаса обязательно нужно делать небольшой перерыв (желательно выполнять гимнастику для спины и глаз, направлять взгляд вдаль, чтобы он мог «расслабиться»).

4 Настраивать яркость экрана монитора. Свет и излучение от компьютера должно быть максимально мягким для зрения.

5. Не четете в легнало положение.

6. По-малко да гледате телевизия, за да не прекомервате очите си.

7. Обърнете внимание на разкъсването и диагностицирането на източника на проблема във времето (не позволявайте на състоянието да се влошава).

8. Ако сте пристрастени към алергии, трябва предварително да вземате предписани антихистамини.

9. Избягвайте стрес и нервно натоварване.

10. Обърнете внимание на онези болести, които могат да предизвикат сълзи.

11 Одевать защитные очки в солнечную погоду.

Share:
Comments