Боли се в левия хипохондриум. защо боли в левия

Усещанията за болка винаги показват неизправност в тялото.

Дискомфортът в левия хипохондриум често се среща при хора, които нямат нормална диета: в по-голямата част от случаите такива болки говорят за проблеми с стомашно-чревния тракт.

Причините може да са различни.

Във всеки случай неприятните усещания при такова локализиране представляват опасност за здравето. Какви са причините за болката в левия хипохондриум и какво да направите, за да разрешите този проблем?

Той боли в левия хипохондриум: причини

Причините за болка в левия хипохондриум винаги са патологични: това просто не причинява болка. Определянето на първоначалната причина за синдрома на болката е възможно само след серия от специализирани проучвания. Всички причини могат да бъдат разделени на четири големи групи:

• Патологии на стомашно-чревния тракт.

• Гинекологични заболявания.

• Болести на опорно-двигателния апарат.

• Проблеми в работата на дихателната система.

Патологии на стомашно-чревния тракт

Те представляват абсолютно мнозинството от причините, поради които боли в левия хипохондриум. Сред такива патологии:

• Гастрит. Гастритът е заболяване, известно на мнозина, но не всеки знае, че може да нарани не само в епигастричния регион, но и в левия хипохондриум. Това се дължи на локализирането на самия стомах: то не е съсредоточено в центъра, а малко се измества вляво. Гастритът се характеризира с остри рязане или болезнени болки в болката. В допълнение към болката за възпаление на стомаха увреждания са характерни: киселини, парене, тежест в стомаха, понякога гадене и повръщане.

• Панкреатит. Остър панкреатит е възпалително заболяване на панкреаса. Болката при панкреатит се характеризира с висока интензивност. Често дискомфортът заобикаля. Панкреатитът се среща при всички с еднаква честота, в рисковата група са тези, които злоупотребяват с алкохол, мазни пържени храни.

• Апендицит. В някои случаи болката от апендицит може да се облъчи с левия хипохондриум и с левия лъч. Това е рядко, но все пак възможно.

• Патология на червата. Разнообразни. Те могат да бъдат колит, синдром на раздразнените черва, полипи, злокачествени неоплазми, сигмоидит, метеоризъм и др. Всички тези проблеми са придружени от болка в левия хипохондриум.

• Стомашна язва. Трудно е да се разграничи язва от гастрит без специално ендоскопско изследване. Язвата може да бъде причината за това, което боли в левия хипохондриум.

Гинекологични заболявания

Много опасни гинекологични патологии се съпровождат от болка в левия хипохондриум. В този случай, усещанията за болка се отразяват (отразяват) от място на директна локализация. Сред тези заболявания и състояния: овариална торзия, кистични образувания, извънматочна бременност и др.

Болести на опорно-двигателния апарат

• Остеохондроза на гръдния кош и / или лумбосакралния гръбнак. В този случай болката се причинява от компресирането на корените на нервите. Те се отразяват в природата и се усилват по време на движения, кашляне.

• Интервертебрална херния. Подобно на остеохондрозата, хернията се характеризира с болезнени усещания, които могат да дадат на левия хипохондриум. В този случай интензитетът на усещанията за дискомфорт е по-висок.

Проблеми в работата на дихателната система

Пневмония с нисък под е възможно да се приеме фалшиво за гастрит или панкреатит.

Сред другите причини: гломерулонефрит, пиелонефрит, уролитиаза.

Боли болката в левия хипохондриум: диагноза

Както може да се види от горния списък, причините за болката в левия хипохондриум са огромни. Определете източника на проблема само от лекаря и само от резултатите от диагностичните дейности. Диагнозата включва редица изследвания. На първия етап пациентът трябва да се консултира с лекар. По-логично е да планирате посещение на терапевта: той ще проведе първична диагностика и ще даде необходимите указания на специалистите. Какви специалисти могат да помогнат:

• Гастроентеролог - лекува патологията на стомашно-чревния тракт.

• Невролог.

• Ортопед - заедно с невролог се занимава с проблеми с мускулно-скелетната система.

• Нефролог - лечение на заболявания на отделителната система.

• Гинеколог.

Диагностичните мерки могат да бъдат както следва:

• Анамнеза. Стандартна процедура за интервюиране на пациент. Лекарят установява оплакванията на пациента, техния характер. Това помага на специалиста да направи първична клинична картина.

• Провеждане на палпиране. Palpation ви позволява да оцените състоянието и структурата на коремната кухина, реакции на болка. Palpation се използва също за диагностициране на заболяването на мускулно-скелетната система.

• Функционални тестове. Провеждат се за определяне на подвижността на гръбначния стълб в гръдния и лумбосакралния участък.

• Радиография. Назначен с подозрения за патологията на опорно-двигателния апарат. Тя позволява да се открият промени в костни структури на гръбначния стълб. Рентгеновите лъчи са информативни при оценяването на състоянието на стомаха и червата. В този случай се използва контраст.

• MRI / CT диагностика. Магнитологичната ядрена реакция (MRI) е най-важна при откриването на разстройства от меките тъкани (органи, междинни кръвоносни съдове, гръбначен мозък и др.). CT, по същество, е по-перфектен аналог на радиографията и ви позволява да получите изображение на костни структури в детайли

• Ендоскопски изследвания. Сред тях са FGD (изследване на стомашната лигавица) и колоноскопия (изследване на дебелото черво). Тези ендоскопски изследвания правят възможно идентифицирането с всякаква абсолютна точност на всички патологии на стомаха и червата.

• Ултразвукова диагностика. Използва се за изследване на бъбреците, панкреаса. Ултразвукът на стомаха и червата под формата, в която го познаваме, рядко се предписва, защото не дава никаква информация.

Когато боли в левия хипохондриум, също се планират лабораторни тестове: общ кръвен тест (за определяне на възпалението), общ тест за урина, биохимичен кръвен тест.

Боли се в левия хипохондриум: лечение

За да се елиминира източникът на синдрома на болката, се практикува както консервативна терапия, така и хирургично лечение. Консервативната терапия означава приемане на лекарства. Поради това групите лекарства са разнообразни, а причините за развитието на болката са изобилни. Всичко зависи от конкретната болест. Сред лекарствата:

• Противовъзпалително. Противовъзпалителни лекарства се предписват за отстраняване на възпалителни увреждания на тъканите. Приемането им е ограничено или напълно изключено, ако причината е стомашно-чревни заболявания. Независимо от това, те са необходими за терапията на патологиите на опорно-двигателния апарат. Това включва огромен брой имена: Ketorolac, Ибупрофен и др.

• Аналгетици. Използва се за облекчаване на болката. Можете да ги прилагате сами като мярка за първа помощ, но трябва да направите това с повишено внимание. Болката е вид индикатор, който дава указания на лекаря. Аналгетиците скучни неприятни усещания. Сред имената: Баралгин, Аналгин и други.

• Спазмолитици. Отстранете спазма от гладките мускули на органите. Duspatalin, Drotaverin, Spazgan и др. Приемането им е допустимо от самия пациент за премахване на синдрома на болката.

• Антиацидни препарати. Предназначени са за елиминиране на прекомерната киселинност на стомашния сок (с гастрит с висока киселинност).

• Диуретици (диуретици). Назначен с пиелонефрит.

• Хондропротекти. Помогнете да защитите прешлените от неблагоприятни фактори.

• Ветеринарни фондове. Те са назначени да се борят с повишеното производство на чревни газове (Espumizan, Almagel и др.).

В изключителни случаи не може да се направи без хирургическа интервенция. Целите на хирургичното лечение са различни - за възстановяване на анатомичната цялост на органа (с перфорирана язва, разкъсване на органите), за отстраняване на увредените тъкани (с некротичен панкреатит, усукване на яйчника и т.н.), за изхвърляне на тумори и т.н. Хирургичното лечение включва рискове за пациента, така че те прибягват до нея последно и стриктно, ако е необходимо.

По този начин, ако боли в левия хипохондриум, може да има много причини за това. Независимо от разбирането на такова количество или количество вероятни източници е невъзможно, необходимо е да се обърнете към лекаря.

Ако се наблюдава силна болка, препоръчително е да се обадите на линейка. Лечението се състои в приемането на лекарства.

В изключителни случаи се предписва хирургично лечение.

За да премахнете болката и да облекчите състоянието, можете сами да вземате спазмолитици и аналгетици, но само като временна мярка, преди да посетите специалист.

Share:
Comments