Болезнени стъпала на краката - този симптом е характерен за

Според медицинската статистика болката в стъпалата на краката е може би най-често срещаният проблем, с който хората се обръщат към специалист (около 50% от всички заявления).

Болка в стъпалата на краката е често срещано събитие и всеки поне веднъж се срещна с него: достатъчно е да смени обувките или да не успеем да сложим крак и изведнъж има възможност да посетите ортопеда.

В същото време не толкова често синдромът на болката показва тежки патологии, особено при младите хора.

Но дори и въпреки липсата на пряка заплаха за здравето, да се нарече удобно състояние, когато стъпалата на краката не са болки.

Какъв е източникът на болката на ходилата и какво да се прави?

Подметки на краката болка: причини

Причините за болка в краката са многобройни. Във всички случаи непосредствената причина лежи в една или друга патология. Някои от заболяванията засягат главно възрастните хора. Какви са най-честите източници на дискомфорт:

Напрежение на сухожилията, Всеки знае ситуацията, когато е време да смени обувките (например при преминаване от обувки към обувки и т.н.). Стоп е принуден да вземе друга форма, натоварването се разпределя по различен начин, оттук и болка, дискомфорт. Такива болки са с преходен характер. Значително по-трудно разтягане в резултат на физическа активност: спорт и т.н.

Болести на ставите, разположени в областта на краката, Артрит, артроза може да се прояви чрез болка в ходилата. Такъв дискомфорт се отразява. Артрозата (дегенеративни съвместни промени) засяга хората, които се занимават с ръчен труд, както и тези, чийто работен ден е на крака: спортисти, строители, товарачи, готвачи и т.н. Артритът се среща предимно сред по-старото поколение.

наранявания, Увреждането на сухожилието (ахилесова сухожилие) се проявява с леки болки, които се увеличават при ходене. Счупвания (пълни и частични), размествания, се чувстват много по-силни болки, които продължават дори в състояние на пълна почивка.

Възпалителни заболявания на мускулите на подметката, Мускулите на подметката могат да бъдат възпалени от интензивно физическо натоварване, хипотермия, съпътстващи наранявания. Тази патология се нарича фасциит.

Метатарзалгия, Колективното име на група патологии, обхващащи всички анатомични структури на крака. Той носи дегенеративен (дистрофичен характер). Също така е характерно за възрастните пациенти.

Неврома, Това е процес на бавен растеж на нервната тъкан на подметката. Няма какво да се притеснявате: този процес е под контрола на тялото, затова той се развива благоприятно. Причините за развитието на неврома не са напълно известни, се предполага, че едно и също пренатоварване на стъпалото играе основна роля. Други подчертават, че носенето на неудобни обувки е водещ фактор.

плоско стъпало, То е придружено от неравномерно натоварване на подметката и вследствие на това развитие на синдром на болката.

Подагрический артрит, То се причинява от отлагането на органични уратни соли в ставните кухини на стъпалото. Наблюдава хора от всякаква възраст.

Други заболявания на опорно-двигателния апарат, Болките от гърдите, коленете и дори бедрата могат да се облъчат в краката. Ако стъпалата на краката са боли, може да е херния на лумбосакралния гръбначен стълб. С херния често се развиват така наречените. ишиас (компресия на седалищния нерв).

Други причини са още по-очевидни, но те не довеждат до по-малко дискомфорт:

мазоли. мазоли возникают от постоянного механического воздействия на один и тот же участок подошвы (трения, давления и т. д.). В итоге происходит слущивание верхнего и последующего слоев кожи. Возникают грубые наросты. Боли при мозолях жгучие, к тому же интенсивные. Столь безобидная с первого взгляда проблема создает серьёзный дискомфорт, мешает ходить.

брадавици, Има, както и царевиците, от трайно увреждане на областта на подметката. В този случай водещата роля играе инфекциозният фактор. В получената рана прониква човешкият вирус на папилома. В резултат на това тъканите растат и интензивно пигментират.

Подхлъзващи ходила на краката: съпътстващи симптоми

Болката в подметката е рядко единственото проявление, освен това, че един симптом, който предполага, че диагнозата не е лесна. По-често става дума за цял комплекс от симптоми, които създават характерна картина. Сред придружаващите симптоми:

• Измама на кожата на подметката на стъпалата. Неврологичен симптом. Свидетели на нарушаването на нервната проводимост в определена област. По-често показва херния на лумбосакралния отдел.

• Усещане за топлина в областта на подметката (краката са наистина горещи на допир). Тревожно проявление. Може да се говори за проблеми с ревматоиден произход, еритромелалгия (заболяване, което се развива с недостатъчна циркулация на краката).

• Развитие на оток, подуване на ходилата. Най-очевидната причина е нараняване. Също така показва проблеми с ревматоиден характер.

По принцип този симптоматичен комплекс без допълнителни проучвания не дава ясна представа за естеството на протичащия процес, но ви позволява да се ориентирате.

Болезнени стъпала на краката: диагностика

Диагностичните мерки започват от момента, в който пациентът премине прага на кабинета на специалиста. Лице, което е неопитна в медицинските въпроси, има естествен въпрос: на кого да се занимава с проблема си? Първият лекар, който трябва да посетите, е терапевт. Това е нещо като водеща светлина, която помага да се ориентира в по-нататъшни действия. След това трябва да се свържете с специализираните специалисти:

• Ортопед се занимава с лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат (включително артрит, артроза, плоски крака).

• Хирург.

• Травматолог (ако патологията е свързана с нараняване).

• Нефрологът се занимава с терапията на патологиите на отделителната система: често се появява подагрозен артрит, дължащ се на хронично бъбречно заболяване.

Методи за изследване на пациенти, чието основно оплакване е, че болките на краката са боли. Сред тях:

• Анамнеза. Устно разпитване на пациента, насочено към идентифициране на причините за болестта, изясняване на оплакванията и др.

• Инспекция. Визуалната оценка в патологията на опорно-двигателния апарат е независима и важна част от диагнозата. Опитен специалист е в състояние да предложи (и, както показва практиката, с висока точност) тази или онази болест при първия преглед.

• Функционални тестове. Оставя се да се оцени мобилността на ставите, появата на болезнени реакции и т.н.

• Радиография. Тя дава възможност да се идентифицират наранявания, както и промени от ставите.

• КТ / ЯМР. Поради високата цена и недостатъчното техническо оборудване рядко се назначават повечето медицински съоръжения. Въпреки това, в целия свят, томографията (магнитен резонанс и компютър) е призната за най-информативен метод за диагностициране на патологии на костни структури, стави, меки тъкани и съдове.

• Лабораторни тестове (биохимия на кръвта, общ анализ на урината, общ кръвен тест). Предписват се за съмнение за артрит. В урината в стомаха се повишава концентрацията на урати (не по-малко от биохимичния анализ на кръвта). При ревматоиден артрит, общият кръвен тест дава картина на автоимунен възпалителен процес (еозинофилия и т.н.).

Подплашващи стъпала на краката: лечение

Лечението на болката има две цели: премахване на основната причина и отнемане на симптомите. Спектърът на терапевтичните мерки е широк: практикуваме лекарства, ортопедично и дори хирургично лечение.

Лечението на наркотици включва:

• Противовъзпалителни средства (нестероидни) за отстраняване на възпалението (Ketorol, Naise, ибупрофен и др.).

• Аналгетици. Особено често се предписват аналгетици за неврологична болка. Много имена: Baralgin и др.

• Хондропротектори. Ако причината за болката е в патологията на ставите, не можете да правите без лекарствата, които ремонтират счупените стави. Те са скъпи, затова не се препоръчва да приемате такива лекарства сами.

Ортопедичното лечение включва носенето на бинтове (гипс, еластичен). Той се използва като най-често използваното лечение за наранявания. В изключителни случаи лекарите прибягват до хирургично лечение. Такива случаи не са толкова чести:

• Комплексни фрактури.

• Повреди на сухожилията.

• Пълно или преференциално унищожаване на ставите.

В такива ситуации операциите просто нямат алтернатива. Целта на лечението е да се възстанови анатомичната цялост на определени структури или да се извършат протези.

По този начин, ако стъпалата на краката болят, може да има много причини за това. Животът не застрашава болката, но може лесно да намали качеството му. Неприятни усещания при ходене - това е по-малкото от възможните проблеми. В тежки случаи става въпрос за пълната невъзможност да се стъпи върху засегнатия крайник. Ето защо не се препоръчва да се облече "може би". За еднократно облекчаване на болката, аналгетичната таблетка е подходяща, но в бъдеще не можете да правите без да посещавате специалист. Лечението на всяка болест в началния й етап е много по-лесно.

Share:
Comments