Болезнени колене, когато клекнат: основните причини за

Коляното е най-голямото и най-сложно от гледна точка на функционалното артикуларно "тяло", което всеки ден се подлага на тежък товар.

Въпреки факта, че на пръв поглед изглежда доста силна и защитена от мускулите, колянната става често е подложена на различни заболявания.

Нека разгледаме по-подробно защо болките на коленете по време на клек, как да се диагностицира възможно заболяване и какво да се направи, за да се облекчи синдромът на болката.

Болезнени колене при клек: най-често срещаните причини

Обикновено болката в коляното се свързва с развитието на такива заболявания:

1 Ревматоиден артрит е хронично заболяване, което постепенно засяга ставата. Причините за появата му обикновено са пострадали преди това, както и вируси. В допълнение, наследственият фактор играе важна роля в развитието на тази форма на артрит.

За първичните прояви на това заболяване има вътрешна болка във флексията, но в хода на развитието на заболяването на човек болката започва без никаква силна физическа активност. С течение на времето, на коляното му се развива подпухналост и леко потъмняване на кожата. Също така, специална отличителна черта на тази конкретна болест е болката на ставите сутрин.

Ако този вид артрит не се лекува, той ще предизвика силен възпалителен процес, който постепенно ще се премести в хрущял и костна тъкан. Това на свой ред предизвиква деформация на цялата става.

2 Подагра е тежко хронично заболяване, при което нивото на пикочната киселина при пациент рязко се увеличава, което предизвиква отлагането на соли. Основните симптоми на подагра са остра, ясно локализирана болка в крака, която се проявява дори при леко движение на коляното.

Много често подагра има пароксизмален периодичен курс. Това означава, че човек може да почувства силна болка в рамките на една седмица, след което ще отмине известно време. Няколко дни по-късно болката може да възникне отново.

3 Деформирующий остеоартроз се среща при метаболитни нарушения в колянната става. Това се проявява чрез силна болка по време на физическо натоварване или просто огъване на крака. Обикновено тази болест се диагностицира, когато тя е преминала в хронична форма. В резултат на това пациентът ще се нуждае от доста дълъг поддържащ курс на лечение.

4 тендинит, Това заболяване се характеризира с тежко възпаление на колянните връзки. Обикновено се диагностицира при спортисти след наранявания. Има тендонит под формата на болка в предната зона на коляното, които се появяват при клекнал, бягане или ходене.

5 Бурсит колена - това е доста рядко заболяване, при което периартикуларната торбичка се задушава. Причините за неговото развитие са инфекция, травма или увреждане на ставите.

Обикновено бурситът се проявява с болка в коляното, което се получава, когато е активно. Също така, за него е свързано подуване на ставите, зачервяване и болка по време на палпиране.

6 Ostehondropatiya, В повечето случаи тя се развива при подрастващи, които са активно ангажирани в спорта, особено в типовете му. Болестта се придружава от остра болка в областта на коляното, която се дава на гърлото. Важно е да се знае, че болката възниква само при физическо натоварване, но в покой не се наблюдава.

7 артроза - това е най-честата причина за болка в коляното. Това е ставна болест, която е хронична и постоянно прогресивна. Провокира развитието на това заболяване, което преди това е претърпяло наранявания и натъртвания, както и различни ставни инфекции.

Болката с артроза възниква по време на тренировка. По-рядко тя може да наруши в покой.

Важно е да знаете, че това заболяване изисква сериозно лечение, в противен случай това може да доведе до това човек да стане инвалид.

В допълнение към основните причини, коленете могат също да болят, когато клекнат, и поради такива фактори:

1 Неправильное выполнение приседаний и прочих упражнений, которые привели к перегрузке мышц и связок. Из-за этого человек может повредить коленный сустав, поэтому при тренировках желательно, чтобы рядом был опытный тренер и мог подсказать точное выполнение того или иного упражнения.

2 Ранее перенесенная травма колена.

3 Переохлаждение.

4 Чрезмерная физическая нагрузка на колено.

5 Лишний вес.

6 Ношение высоких каблуков, из-за чего неравномерно распределяется нагрузка на коленный сустав.

7 Недостаток кальция и прочих полезных веществ.

8. Тежки увреждания на ставния хрущял.

9. Навяхване на сухожилията.

10. Увреждане на сухожилието.

11 Падение.

12 Удар колена.

13 Отложение солей.

14 Длительное пребывание ноги в неестественном (неудобном положении) может вызвать боль, онемение и покалывание в суставе.

Какво трябва да направя, ако боли коленете ми, когато стана?

Ако възникне болка в коляното, свържете се с лекар възможно най-скоро и извършете следните диагностични процедури:

• рентгенография;

• ART;

• общ кръвен тест;

• КТ;

• Ултразвук.

След диагностициране на заболяването, лекарят ще предпише курс на лечение в зависимост от специфичната диагноза, възрастта и общото състояние на пациента.

Коленете са много възпалени, когато ставате: какво трябва да направите и как да се лекувате

Традиционното лечение на болката в коляното се извършва по сложен начин.

Лекарствената терапия осигурява приемането на такива групи лекарства:

1 Противовоспалительные лекарства.

2 Анальгетики от боли.

3 Жаропонижающие лекарства при высокой температуре.

4 Глюкокортикостероиды.

5 Хондропротекторы.

6 Обезболивающе препараты местного действия (мази с лидокаином).

7 Введение внутрисуставных инъекций, которые направлены на снятие воспаления.

В допълнение, има следните характеристики на медикаментозно лечение на заболявания на колянната става:

1 Для лечения ревматоидного артрита рекомендуется использовать противовоспалительные лекарства (Целекоксиб, Нимесулид). Если болезнь запущена, то в таком случае пациенту назначаются базисные препараты (Метотрексат).

2 Для лечения подагры довольно эффективным является лекарство под названием Колхицин.

3 Для терапии против хронического артрита используется Аллопуринол.

4 При диагностировании бурсита больному назначаются антибиотики и холодные компрессы на коленный сустав. Иногда проводиться пункция колена.

5 Для лечения остеохондропатии следует использовать обезболивающие препараты, а также электрофорез с кальцием и лидокаином. Также рекомендуется накладывать грязевые компрессы.

Като помощни процедури за болка в коляното се препоръчва:

• магнитотерапии;

• Масаж;

• електрофореза;

• вземане на контрастен душ;

• нанасяне на топли компреси;

• извършване на терапевтични упражнения.

Също много ефективно е пренавиването на болното коляно с еластична превръзка. Тя ще подобри кръвообращението, ще облекчи подуването и болката. Като алтернатива можете да използвате специална ортопедична превръзка.

Освен това е важно да знаете, че по време на лечението пациентът трябва да сведе до минимум тежестта върху колянната става. За да направите това, се препоръчва да използвате патерица или бастун.

При недостатъчна ефективност на медикаментозно и физиотерапевтично лечение пациентът може да претърпи ендопротезна замяна - замествайки естествената колянна става с изкуствена. Тази операция е много разпространена днес. Тя ще облекчи хроничната болка и възпаление. По правило повечето пациенти, дори след смяна на ставите, могат отново да ходят нормално, без да използват бастун. Рехабилитационният период след ендопротезата отнема от два до шест месеца.

Какво да направите, когато болките на коленете се покачват: съвети за превенция

За да се предотврати развитието на болка в коляното, следвайте следния съвет:

1 Не носить обувь на высоком каблуке.

2 Сбалансированно питаться. Рацион должен быть богат витаминами и полезными веществами, особенно магнием и кальцием, которые так необходимы для нормального функционирования суставов.

3 Избегать чрезмерных физических нагрузок.

4 Вовремя лечить ушибы и травмы колена, которые могут привести к развитию серьезных болезней.

5 Следить за своим весом и не допускать ожирения, так как лишний вес будет оказывать сильную нагрузку на коленный сустав, и вызывать боль.

Share:
Comments