Бяс - причините, симптомите, диагнозата, лечението

ярост е остра инфекциозна болест, която се появява след захапката на заразено животно. Това заболяване възниква при доста тежко увреждане на нервната система и може да доведе до смърт.

ярост - причины

Около 60% от случаите на бяс се появяват след ухапване от куче. Инфекция на лице се извършва по време на ухапване или osljunenie бедни болни животни. Този вирус се дава със слюнка. Ухапването в областта на ръката или главата е най-опасното.

В повечето случаи бежанските заболявания се свързват с много късно лечение на ухапан от лекар, с нарушение на режима по време на ваксинации и непълнотата на курса. Повечето от пациентите, които са се разболели след пряк контакт с животното, не търсят медицинска помощ. Сред пациентите някъде около 25% са деца на възраст от 4 до 14 години. По правило жертвите са имали контакт с животно на територията на селските райони през топлия сезон.

ярост - симптомы

Общо има три стадия на болестта на бяс. Първият е prodromal период, който продължава от 1 до 4 дни. Обикновено се проявява при повишена температура, тежко главоболие, загуба на апетит. Може да има повишена чувствителност на кожата на мястото, където ухапване слаб етапа на потрепване myshts.Vtoraya включва възбуждане, която продължава от 4 до 7 дни. Обикновено този стадий на бяс се проявява чрез атаки на психомоторна възбуда. Припадъците могат да се изразят в повишена чувствителност към ярка светлина, шум, всички видове звуци.

Бъбреците обикновено стават по-агресивни и насилствени, халюцинации, чувство на страх, парези и парализа на мускулите започват да се проявяват. Обикновено стадият на възбуждане е придружен от треска при температура 40 градуса.

Третият и последен етап на парализата. По това време се допълват признаци на поражение на черепните нерви: пареза на мускулите и нервите на лицето, диплопия. Налице е парализа на очните мускули, докато функцията за преглъщане е нарушена. В бъдеще може да се появи пяна в устата, която е характерна за болни от бяс. Половината от пациентите се страхуват от водата.

ярост - диагностика

В самото начало на заболяването биохимичният кръвен тест на бяса, както и нивото на хемоглобина, са нормални. Що се отнася до съдържанието на левкоцитите, тя може да бъде, тъй като леко се увеличава и да бъде нормална. Най-честата е лабораторната диагностика. Това включва разпределението на патогени от тъканите и биологичните течности. Серологичните изследвания, откриването на вирусна РНК, откриването на вирусни антигени в тъканите, хистологичното изследване за изследване на нервните тела са основните начини за диагностициране на бяса.

Сравнително надежден и чувствителен диагностичен метод е имунофлуоресцентното оцветяване. Но с продължителен ход на заболяването, резултатите могат да бъдат фалшиво-отрицателни поради високия титър на неутрализиращи антитела в кръвта на тялото.

ярост - лечение

В самото начало мястото на ухапване се третира с антисептици, а местата на осветление се измиват със сапунен разтвор. Веднага си струва да потърсите медицинска помощ. Струва си да се отбележи, че в момента няма ефективни методи за лечение. Прилага се симптоматично лечение, за да се намали страданието на пациента. Пациентът се поставя в затъмнена дъска, която е напълно изолирана от ярката светлина и шума. В достатъчно големи дози се прилагат морфин, димедрол и пантопон. Прогнозата е винаги неблагоприятна. Има само няколко случая на възстановяване на пациенти, които са получили пълен курс на имунизация с антибактериална ваксина.

Share:
Comments