Бях ухапан от една усойна: какво мога да направя и не мога.

Вишнерите са един от представителите на семейството на отровни змии. Можете да ги срещнете не само в екзотични страни, но и в горите и поляните на нашата страна. Помислете по-подробно какво да направите, ако сте ухапани от вируса и как да помогнете на жертвата.

Какво да направите, ако сте ухапани от усойница: признаци на отравяне

Тъй като суматорът е отровна змия, тогава ухапването му не остава без проявления. Обикновено проникването на отровата в кръвта се придружава от такива характерни симптоми:

1. Остра болка в мястото на ухапване.

2. Изолиране на кръвта от мястото на ухапване.

3. Развитие на тежък оток в засегнатия район през първите два дни.

4. Поява на некроза или големи мехури върху раната.

5. Развитие на лимфаденит (състояние, при което лимфните канали на човека стават силно възпалени).

6. Замаяност.

7. Гадене.

8. Мигрена.

9. Загрейте в тялото.

10. Зачервяване на раната.

11. Слабост.

12. Повишен сърдечен ритъм.

13. Увредено дишане.

14. Инхибиране на съзнанието.

Също така е важно да се каже, че отрови от различни змии могат да повлияят на човешкото тяло по различни начини. Има два основни вида отрови:

1. Паралитични отрови. Влизайки в тялото, те причиняват парализа на дихателната система. В този случай, при отсъствие на навременна медицинска помощ, човек може да умре от рязко задушаване или подуване на ларинкса.

2. Отрови - разрушители. Когато проникват в кръвните клетки, такива отрови разрушават тяхната структура, което води до нарушаване на съсирването на кръвта и вазоспазма. Това състояние обаче се третира само с незабавно медицинско обслужване.

Що се отнася до областта на ухапването, най-често змията се втурва към крайника (крака или ръката). В зоната на ухапване веднага възниква болка и се виждат две песни от кучетата.

Какво да направите, ако сте ухапани от вируса: първа помощ

След змийска хапка трябва да действате според този модел:

1. Прехвърлете жертвата възможно най-бързо от "опасната зона", където е бил ухапан. В същото време, ако инцидентът се случи в гората или на поляната, това разстояние трябва да бъде поне сто метра, тъй като има голяма вероятност змията да не е там сама.

2. Поставете лицето по такъв начин, че главата му да е под нивото на таза, и краката са повдигнати. Това ще гарантира нормално кръвообращение и ще намали риска от усложнения в мозъка.

3. След това трябва внимателно да прегледате засегнатата област. Ако змията ухапе през дрехите, то трябва да бъде премахната, тъй като тъканта може да съдържа повече от отровата. В този случай жертвата може да има късмет (ако тъканта е груба и дебела, тогава вероятно е по-малко отрова да влезе в тялото му).

4. Ако отровните капки са близо до раната, те трябва да бъдат внимателно избърсвани, така че да не могат да попаднат в кръвта. Също така е необходимо да наблюдавате спокойствието и да не се притеснявате, защото тази жертва със сигурност няма да помогне.

Освен това трябва да се помни, че всички действия трябва да бъдат възможно най-бързо, защото животът на пациента до голяма степен зависи от това.

5. Ако след ухапването никой не е намерен, раната трябва да бъде здраво хваната от ръцете и натиснат така, че отровата да изтече. Също така се препоръчва на лекарите да правят специални кръстосани отрязъци, за да позволят кръвта да протича с отровата, но този метод се практикува най-добре само с медицински умения.

6. След това трябва да се опитате да отворите раната и активно смучете отровата с устата си, като масажирате засегнатата част от тялото. При тази процедура повече от 40% от отровата може да бъде отстранена от раната в рамките на пет минути.

Важно е да запомните, че кръвта трябва непрекъснато да се изплюе, така че да не попадне случайно в тялото. Също така, трябва да сте подготвени за езика да стане вцепенен (поради действието на отровата). Този симптом не е опасен и в крайна сметка ще мине.

Важно! При наличие на рани в устата или кариес, засмукването на отрова е строго забранено.

След тази процедура изплакнете устата си с алкохол.

7. При оток раната трябва да се лекува с антисептични разтвори. В този случай е по-добре да не се използва зелена, тъй като само увеличава допълнително изследване на раната от лекарите.

8. Фиксирайте увредения крайник. Също така е по-добре жертвата да лежи на носилка и да се обездвижва, тъй като всяко движение увеличава кръвообращението, което води до по-голямо разпространение на отрова.

9. Преди това трябва да извадите от ръцете ръцете, часовниците и пръстените, тъй като крайникът ще бъде много болен и подут, а тези предмети само се намесват.

10. Нанесете стерилна превръзка върху раната. По-добре е, ако е предварително напоена с водороден прекис.

11. Много е важно, че след ухапване от ухапваната жертвата пие много вода. Тази течност е необходима за намаляване на концентрацията на отрова. Също така пациентът може да дава диуретици.

12. Ако има време преди пристигането на лекарите, тогава трябва да следите общото състояние на дадено лице. Можете да измервате налягането и температурата на тялото. Също така е важно да се контролира дишането и при първите признаци на асфиксия да се направи изкуствено дишане.

Какво да направите, ако ухапване от ухапване: медицински грижи и последици

Традиционното лечение на ухапване от змии се лекува с антихистаминови лекарства. Пациентът е предписал приемането на таблетки Тавелгил или Димедрол, но с изобилното проникване на отровата в кръвта, такива лекарства няма да помогнат.

След като идват в болницата, лекарите трябва да се изправят пред очите на една ухапа, която бие човек. Това ще им помогне да изберат подходящия антидот (специален серум).

Допълнителното лечение трябва да се основава на наблюдаваните симптоми. На пациента могат да се предписват противовъзпалителни, антипиретични и аналгетични лекарства. Също така пациентът може да приема лекарства, за да нормализира сърдечната честота и коагулацията на кръвта.

Що се отнася до последиците след инцидента, в повечето случаи човекът оцелява и се връща в предишния си живот след няколко седмици.

Фатални резултати се наблюдават при 5% от хората и че само ако не се прави прекалено медицинска помощ, когато човек се занимава със самолечение или не обръща внимание на ужилването на змията.

Също така е важно да знаете, че малките деца са особено трудни да понасят ухапване от ухапване, затова трябва да се обадят на лекар възможно най-скоро.

Какво не може да се направи, ако сте ухапани от суматор

За да не причинявате усложнения и да не се нараните още повече, след ухапване на отровна змия, трябва да знаете какво не можете да направите:

1. Не можете да опитате да намалите раната, тъй като тези действия лесно могат да заразят инфекцията, да повредят мускулите и да причинят силно кървене. В тежки случаи човек може дори да умре от загуба на кръв, а не от отрова.

2. Не можете да каетеризирате раната с огън или предмети, които са били предварително загряти в огъня. Това се обяснява с факта, че змиите имат доста дълги зъби, и отровата не може да бъде изгорена така или иначе. Вместо това можете само да си изгорите мускулите.

3. Не поливайте раната с различни киселини (каустик калий, сярна киселина и др.), Защото това ще доведе до катастрофални последствия.

4. Не затягайте твърде много засегнатия крайник, тъй като върху него ще се развие подуване, а тесната тъкан ще влоши кръвообращението.

5. Не прилагайте турникет над засегнатата област, тъй като това може да доведе до гангрена и други усложнения, при които човек умира тъкан и развива стагнация на кръвта.

6. Не можете да отрежете раната с лекарства за болка или други лекарства. Като цяло, преди пристигането на лекарите, препоръчително е да не се набиват никакви лекарства на човек.

7. Не давайте на пациента алкохолни напитки, тъй като те не са антидот, а напротив, допринасят за укрепването на отровата.

Бях ухапан от една увиснала: какво да направя, за да предотвратя това

Предотвратяването на ухапване от ухапване осигурява изпълнението на такива препоръки:

1. Когато пътувате до природата, е необходимо да носите обувки във високи ботуши.

2. Преди да деконструирате нещата за пикник, трябва внимателно да инспектирате терена за змии.

3. В гората е необходимо да държите децата на ръка и да не им позволявате да се разхождат самостоятелно над храсталаци и различни гъсталаци.

4. Когато видите змия, няма нужда да се паникьосвате. Трябва безопасно да преминете на безопасно разстояние. Забранено е да се хвърли нещо в змията, тъй като това само ще предизвика агресия в нея.

5. Открийте змията също е възможно и от характерен съскане. Ако чуете това, тогава е по-добре да сте в безопасност и да оставите опасно място.

6. Ако змията се е издигнала и е заела активна поза, тогава е необходимо да се оттеглите бавно назад. Не поставяйте ръцете си пред себе си и не обърнете гръб към него.

Освен това, когато срещнеш змия, не е нужно да избягаш от нея (и няма смисъл - ако искаш, ще го настигне). Вместо това трябва да изчакате самолета да се промъкне от само себе си (обикновено змиите не докосват хората, те атакуват само когато има явна заплаха от човека).

7. През нощта е необходимо да се използва фенер, защото често в летните змии се пълзят по-близо до хората.

8. Време да унищожите гризачите в частни сгради, тъй като те са привлекателна храна за випи.

Share:
Comments