Безопасността и ефикасността на акупунктурата: полза или

Методите за изцеление на различни заболявания с помощта на акупунктура са от най-древния произход, вкоренени в вековна история Китайска медицина.

Има уникални древни документи, в които лечители на Небесната империя, стоящи в основата на китайското изкуство на изцеление, около 300 захранващи точки, когато сте изложени на това, което може да повлияе на човешкото здраве.

Съвременните лекари се интересуват от методите акупунктура само в средата на миналия век. И до 70-годишна възраст тя е въведена като отделна дисциплина в програмите на медицинските институти. Но, за разлика от китайските колеги, които усъвършенстват уменията си от години, съвременни лекари изучават искусство рефлексотерапии не повече от три месеца. Може би затова сред пациентите и поддръжниците на традиционната медицина има абсолютно полярни мнения за ползите и вредите от акупунктурата.

Какво е акупунктура? Как да приложим акупунктурата на практика?

Древните китайски доктрини се основават на обединението на човека с природата. Всички жизненоважни процеси в човешкото тяло са под въздействието на жизнената енергия на Чи, С компетентно влияние върху някои точки, които имат енергийна връзка с органи, е възможно да се повлияе на общото състояние на организма и работата на определени системи по различни начини. В умели ръце, лечебната игла може да донесе възстановяване и полза, да влоши състоянието и дори да предизвика смърт.

Доказаното лекарство обяснява ефикасността и полезните свойства на акупунктурата с неврогенни връзки в човешкото тяло. Когато иглата се убожда от чувствителни нервни рецептори в определени точки, импулсът се прехвърля на мястото на мозъка, свързано с различни органи. Такъв сигнал активира по-нататъшното предаване на нервните импулси и кръвоснабдяването на определен орган, което допринася за процесите на регенерация.

В съвременната медицинска практика, два основни метода на акупунктура, които засягат по различен начин организма:

1 При седативном методе практикувайте дълбоко вкарване на игли в активни точки (до 80 мм), които остават в тялото на пациента доста дълго време. За да постигнете различни цели, иглите не могат да бъдат премахнати до един ден. Този метод ви позволява да постигнете успокояващ и аналгетичен ефект.

2. Прилагане стимулиращ метод на акупунктура, лекарите дразнят нервните окончания и стимулират мозъка. За да направите това, използвайте малки игли, които се въвеждат на дълбочина не повече от 1 см. Продължителността на експозицията може да бъде от 30 секунди до половин час.

За да се постигне най-голяма полза за тялото от акупунктура, тези методи се опитват да се съчетаят.

Акупунктура: какво е добро за тялото?

Акупунктурата набира популярност сред пациентите, които търсят нестандартни и безопасни методи на лечение, както и за лекарите, които предпочитат алтернативни терапии. Тайната на успеха на акупунктурата се крие в неговите полезни свойства.

Всъщност според много практикуващи лекари акупунктурата е полезна за здравето.

При правилно проведени сесии по рефлексотерапия:

• кръвообращението се подобрява;

• едем е елиминиран;

• метаболизмът се нормализира;

• душевното състояние е възстановено;

• нервната система се отпуска или стимулира;

• Повишени имунни способности;

• хормоналната фона се нормализира;

• болката е изчезнала;

• възпаление се отстранява;

• състоянието на кожата се подобрява.

Такива полезни свойства на акупунктурата позволяват прилагането на този метод при лечение на голямо разнообразие от заболявания.

Реалните ползи от акупунктурата се наблюдават по време на лечението:

1 Заболеваний опорно-двигательной системы.

2. Нередности на нервната система.

3. Патология на дихателната система.

4. Болести на кръвоносните съдове и сърцето.

5. Болести на храносмилателната система.

6. Болести на пикочно-половата система.

7. Болестите на женските органи.

8. Очни заболявания.

9. Алергични патологии.

10. Ендокринни заболявания.

11 Вредных привычек.

За да се постигне максимална полза от акупунктурата за здравето, е необходимо, на първо място, доверете се на лекар и вярват в успеха на изцелението.

Но трябва да се помни, че въпреки ползите от акупунктурата за здравето, да се лекува такъв метод на лечение, както и на монометъците е най-малко глупаво.

Лекарите единодушно заявяват, че всеки вид рефлексотерапия - това е допълнителен метод лечение, което може да се използва заедно с основната медикаментозна терапия, диета терапия и други начини за възстановяване.

Акупунктура: каква е вредата за здравето?

Лекарите с по-консервативни възгледи не подкрепят ентусиазираните твърдения за безспорните ползи от акупунктурата. Противниците на поддръжниците на алтернативната медицина дават обосновани аргументи, доказващи, че раздразнението на някои точки не е в състояние да засегне източника на болестта.

И със сериозни хронични или опасни патологии пациентите, с надеждата за чудодейно изцеление с помощта на акупунктура, губят ценно време и причиняват непоправима вреда на здравето.

Освен това акупунктурните сесии, провеждани от аматьори, могат да навредят на тялото. В крайна сметка не е достатъчно да се знае къде се намират активните точки, които могат да се научат от наличните източници, че капитанът трябва да притежава уменията на китайските лекари.

Резултатът от лечението зависи пряко от броя на точките, участващи по време на процедурата, дълбочината на инжектиране на игли и времето на излагане.

При неграмотен аматьорски подход, възможността за увреждане на кръвоносните съдове, нервите и сухожилията при инжектиране на игли е чудесна.

Според много от привържениците на нетрадиционното лечение въпросът за опасностите от акупунктурата може да бъде решен чрез намирането на опитен лекар, който има лиценз за такъв вид медицинска практика.

Но колко вярно е твърдението за рекламни лозунги на нетрадиционни клиники, които практикуват ориенталски методи на лечение, за безопасността на акупунктурата?

Според Националната агенция за изследване на безопасността на пациентите жертвите на древния метод на лечение не са били сто души.

Припадъци, замайване, натъртвания и дори пробити бели дробове и ляво игли в тялото са последствия от безопасна и безобидна акупунктура.

Основният проблем, дори опитни професионалисти, е инфекцията. На мястото на пункцията могат да навлязат бактерии, което в крайна сметка води до образуване на язви, абсцеси. По-нататъшното разпространение на инфекцията има доста лоши последствия, до разрушаването на ставите, провала на вътрешните органи и дори парализа. Не забравяйте случаите на ХИВ и хепатит.

Освен това има абсолютни противопоказания, при които увреждането на акупунктурата е неоспоримо.

Забранено е провеждането на акупунктурни сесии:

• с онкологични заболявания;

• хора с психични разстройства;

• с левкемия, хемофилия, други кръвни заболявания;

• по време на повишаване на температурата;

• за венерически заболявания, СПИН, хепатит, туберкулоза;

• по време на екзацербации на хронични патологии, изискващи хирургическа интервенция;

• по време на бременност;

• хора с алкохолна и наркотична интоксикация.

Акупунктура за деца: полезна или вредна?

Някои клиники предлагат акупунктурни процедури за бебета на възраст под един, които имат неврологични аномалии, перинатална енцефалопатия.

Родителите, които са изправени пред такива патологии в детето, разбира се, се хващат за всяка слама, която дава надежда за възстановяване. Но не забравяйте това възраст до една година е абсолютно противопоказание за извършване на акупунктура. Въпреки използването на специални тънки и къси игли, съществува голяма вероятност за увреждане на тънката кожа на бебето и дори на вътрешните органи.

При по-големи деца няма специални противопоказания. В допълнение към въвеждането на игли на лицето на деца под 7 години.

Ползите от акупунктурата за деца са неоспорими, особено при лечението на заболявания на нервната система, детска церебрална парализа, вегетативно-съдова дистония и заболявания на стомашно-чревните органи.

Но лечението на деца с игли има свои специфики. Ето защо, ако искате да получите максимална полза за тялото на детето от акупунктура, опитайте се да намерите лекар, който специализира точно в такива процедури.

Такъв експерт трябва да бъде не само опитен рефлексотерапевт, но и добър детски психолог.

Бебетата не отговарят адекватно на болезнеността на процедурата, а спазмите на мускулната тъкан не ви позволяват да провеждате акупунктурни сесии с полза за здравето на бебето.

И не забравяйте за възможните последици от тази рефлексотерапия. Погрижете се по-добре за себе си относно наличието на стерилни игли за еднократна употреба.

Акупунктура: Ползите от отслабване

От физиологичната точка на акупунктурата, отслабването е много ефективен начин.

За да се помогне на тялото да се справи с излишни килограми, лекарите използват няколко метода за извършване на акупунктура, които носят реални ползи за здравето.

На първо място, те засягат активните точки, които оказват влияние върху стабилността на нервната система. Навикът на преяждане в много случаи е свързан с постоянни напрежения, емоционални преживявания. Акупунктурата помага да се справи с такъв "емоционален" глад.

Също така, техниките се използват, за да помогнат на пациента да потисне желанието често да яде. Влиянието върху известните "точки на глада" помага да се контролира неудържимия апетит. Според метода на Фалеев се използва игла, която се поставя на ухото в определена точка, което допринася за потискане на апетита. Според метода Mukhina се използва специално разработена "златна" игла, която се закрепва като обица в ухото.

също проведе работа за възстановяване на метаболитните процеси, В тези случаи с помощта на игли дразнят точките, които са свързани с храносмилателната система, черния дроб, бъбреците, сърцето.

Комплексният компетентен ефект върху тялото по време на сеансите на акупунктурата носи реални ползи и насърчава загуба на тегло.

Но не приемайте акупунктурата като "магическо хапче" от излишни килограми. Във всеки случай, лекарят ще препоръча специална тактика за хранене и двигателна активност, без да се спазва невъзможността да се постигнат устойчиви резултати.

Акупунктурата има истински лечебен ефект върху тялото. Но отивайте при избора на методи за лечение по балансиран начин и не пренебрегвайте препоръките на лекарите за комбинацията от няколко области на терапията, които се избират само поотделно.

Share:
Comments