Беше разработено лекарство за рак на костния мозък

Швейцарските учени в резултат на научните изследвания най-после са постигнали положителни резултати в разработването на лекарство, което може да лекува един вид рак на костния мозък.

Лекарството LBH589 в комбинация с две хормонални лекарства бортезомиб и дексаметазон успя да увеличи оцеляването на клетки без прогресия на заболяването при пациенти с множествена миелома, тумор, който се появява в плазмените клетки на костния мозък, нарушава производството на здрави кръвни клетки. Всяка година тази болест засяга 1-5 души от един милион по света. По правило рискът от миелом се увеличава след 50 години.

Според представител на изследователската група ефектът на лекарството е да блокира главния ензим на раковите клетки, причинявайки стрес и смърт.

Коментари

Женя 10/10/2016 Дали това лекарство е нещо като химиотерапия? Как ще действа върху здравите клетки? Докато химията убива както клетките на космените фоликули, така и лигавиците GIT, оттук се получава гадене, повръщане, плешивост. Между другото ми беше предписано дексаметазонът, споменат в статията, заедно с Емен и Ондансетрон заради гадене. Нямам какво да сравнявам, но мислех, че ще е по-лошо. На практика почти няма гадене.
Share:
Comments