Бели петна след слънчево изгаряне - причини, възможни

Слънчево изгаряне е реакцията на тялото на въздействието на слънчевата светлина.

В кожата под въздействието на ултравиолетовата светлина се образува меланин - пигмент, който придава свеж цвят след слънчево изгаряне.

Бели петна след слънчево изгаряне - как изглеждат те

Благодарение на наличието на меланин (от думата melanos - "черен" от гръцки), всички хора са различни, различни в уникалния цвят на косата, очите, кожата. При изпичането производството му става по-интензивно. В резултат на това кожата "бронз". Обикновено меланинът се съдържа в малки количества в клетките на кожата на здрав човек.

Но доста често след дълъг лежащ на плажа неочаквано на кожата има бели петна на фона на общо слънчево изгаряне. Те не болят, не се сърбят и освен естетически шок, не се допускат и други неудобства.

Но начинът, по който изглежда, е основният проблем през лятото след слънчеви бани. Винаги искам да тен изглежда перфектно, а кожата - красива и здрава.

Причините за смущения в производството на меланин могат да бъдат много различни. В същото време те са свързани с нарушения на функциите на определени органи, които подлежат на корекция и лечение. Или те могат да бъдат проява на сериозни заболявания и дори генетични "разбивания", които преди това човек не подозираше.

Условие, когато след изгаряне на кожата ясно се появяват бели петна, наречени хипомеланоза. В зависимост от причините, поради които е възникнало, може да се разбере дали е възможно да се коригира това или дали хипомеланозата ще трябва да приеме и да живее, като ограничи бъдещото излагане на слънце.

На свой ред има много често срещани причини защо меланинът в клетките изобщо не се произвежда или не се произвежда достатъчно:

• патология на стомашно-чревния тракт (черен дроб, стомаха, червата)

• нарушени функции на ендокринната система (щитовидната жлеза)

• проблеми с бъбреците или надбъбречните жлези

• намален имунитет

• депресия, стрес

• хормонални нарушения

• наранявания

• хиповитаминоза и липса на микроелементи

• дрехи, изработени от синтетични тъкани

• чести изгаряния на кожата

• наследственост

Всичко това, в по-голяма или по-малка степен, може да повлияе процеса на образуване на меланин в кожата.

Където се появяват, върху кожата се развиват бели петна:

1) Бели петна след слънчево изгаряне - генетично предразположение

Хората с генетично предразположение в някои области на кожата не синтезират меланин или този пигмент се произвежда в много малки количества. При продължително излагане на слънце, такива области на кожата не се поддават на тен - има бели петна.

Класически пример за генетично разпадане, в резултат на което е отсъствието на меланин в клетките, са албиноси. Тези хора изобщо нямат меланин, което обяснява техния външен вид.

Витилигото може да бъде приписано и на генетични заболявания, но до определени събития в живота то обикновено не се проявява. Човек може дори да не знае за такава "игра" от гени, докато не се стигне до някакъв вид натиск, което ще причини проблеми под формата на бели петна по кожата.

2) Бели петна след слънчево изгаряне - витилиго

Често човекът при раждането има нормална кожа, но изведнъж по някаква причина се нарушава образуването на специален пигмент в клетките. Изчезват клетки, които произвеждат меланин в кожата. Това заболяване, когато няма меланоцити на ограничени области на кожата, се нарича витилиго. Тайнственото заболяване. Може да се прояви във всяка възраст. Това е особено неприятно, когато върху лицето се появяват бели петна. Въпреки че случаят на витилиго е известен в едно момиче (Chantelle Vinny), което успя да се превърне в успешен модел с такова заболяване.

Никакви субективни усещания не причиняват бели петна по кожата, те не са опасни за живота, не са заразни. Това е по-скоро козметичен дефект. Досега не са намерени методи за възстановяване на пигментацията. Че белите петна не се проявяват, има само един изход - не се слънчеви бани. И следвайте всички препоръки на дерматолог. Ако никой от предците не страда от бели петна по кожата, тогава стимула за развитието на витилиго е:

• стрес;

• заболявания на вътрешните органи;

• намален имунитет;

• излагане на токсични вещества;

• Затворете дрехите, обувките, които причиняват триене на тялото.

За съжаление, болестта не е напълно разбрана, няма надеждни начини да я излекуваме още.

3) Бели петна след слънчево изгаряне - гъбички, лишеи

Многоцветен (питириазен, цветен) лишей - Кожни заболявания, причинени от патологична гъбичка. Широко разпространена, често заразена с хора с повишено потене, намален имунитет, живеещи в топъл, влажен климат. Ето защо, болестта понякога се нарича слънчево греене.

Многоцветен лишей е причинен от патологична гъбичка, може да възникне инфекция чрез лични хигиенни предмети, спално бельо и др. Често се наследи. Предимно страдат от млади мъже, но могат да се появят при деца и възрастни хора.

Отделните петна, които проявяват многоцветни лишеи, в крайна сметка могат да се слеят. На слънце те не се правят на слънчеви бани, те стават бели. Тънирането предотвратява гъбичките, блокира навлизането на ултравиолетовите лъчи в клетката и образуването на меланин.

Многоцветните лишеи трябва да се лекуват, веднага щом диагнозата бъде потвърдена. В противен случай тя ще се разпространи, може да се превърне в източник на замърсяване на близките. В допълнение, тя причинява много дискомфорт: той сърбежи, люспи и води до увреждане на кожата. Дерматологът след лабораторната диагностика (изстъргване, микроскопия) назначава противогъбични препарати, специални мехлеми и кремове, възстановяващо лечение.

Ако има многоцветни лишеи, ако диагнозата бъде установена, можете да направите повече слънчеви бани. Белите петна ще останат дълго време дори след лабораторно излекуване, но това вече ще е козметичен дефект.

4) Бели петна след слънчево изгаряне на лекарството

Има някои лекарства (контрацептиви, антибиотици / тетрациклин), които повишават чувствителността на кожата към действието на ултравиолетовите лъчи.

Реакцията на тялото се проявява в появата на бели петна на фона на загадъчната кожа. В този случай лекарството трябва да бъде отменено или заменено с друго.

5) Бели петна след слънчево изгаряне - хормонални нарушения

Нарушаването на синтеза на меланин възниква в резултат на хормонални неуспехи. Пример за това е бременност, заболяване на щитовидната жлеза с нарушена функция (хипо- и хипертиреоидизъм), "критични" дни. Поради това е препоръчително да не оставате дълго под горещите слънчеви лъчи в тази позиция и с такива заболявания. В патологията на щитовидната жлеза се препоръчва да се избягва слънчево излъчване.

6) Бели петна след слънчево изгаряне - белези

След различни наранявания дори най-дребните белези остават върху кожата. С течение на времето те стават невидими, няма дискомфорт. Но със слънчево изгаряне те се открояват като бели петна. Това се обяснява с факта, че самият белег е представен от съединителна тъкан, в която няма клетки, в които се образува меланин (меланоцити).

7) Бели петна след слънчево изгаряне - слънцезащитен крем

Ако защитният крем се разпределя неравномерно, на кожата могат да се появят бели петна на места, където слоят крем е по-дебел. За да се избегне този козметичен дефект, кремът трябва винаги да се прилага върху чистата кожа. Предварително е желателно да се използва скраб за почистване на кожата. След това кремът ще лежи плоско и можете да избегнете белите петна при слънчеви бани.

Очаквайте дългоочаквана почивка, винаги трябва да помните, че лъчите на слънцето, в допълнение към доброто настроение и красивата бронзова кожа, могат да доведат до неприятни последици, които след това ще трябва да се лекуват дълго след празниците. Следователно, от първия ден на престоя си на плажа, трябва да се подложите на слънце, не забравяйте да прилагате кремове за слънчево изгаряне, не забравяйте за шапката и очилата, затваряйте раменете и ръцете си. След това ще бъде възможно да се избегнат бели петна по кожата и проблеми, свързани с неравномерно слънчево изгаряне.

Има случаи, когато нито превантивни мерки, нито специални защитни кремове подобряват ситуацията и не е възможно да се избегне образуването на бели петна, които се появяват на кожата след слънце. Защо се случва това, какви са причините за това състояние, какви мерки могат да се предприемат и как лекарят може да реши как да се лекува. Свържете се с дерматолога колкото е възможно по-скоро, тъй като белите петна може да не са просто кожни заболявания, а - прояви на някаква сериозна обща болест.

Share:
Comments