Баланпостит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Баланопостит наречено урологично заболяване, което се проявява като възпаление на пениса на глабана (баланит) и на вътрешния лист на предпулацията (postitis).

Баланопостит - причины

В повечето случаи естеството на появата на баланопостит е заразно. Причината за възпаление на гениталния пенис може да бъде неспецифична микробна флора под формата на стентококи или анаеробни коки, както и патогени, които се предават по полов път (бледо treponema, trichomonas и т.н.). Понякога баланопоститът може да бъде причинен от вируси (например човешки папиломен вирус) или гъби (кандидози).

Без участието на инфекциозен агент, баланопоститът се развива рядко. В този случай тя може да бъде алергична, токсична и др.

Съществуват предразполагащи фактори, които са от голямо значение за развитието на баланопостит. На първо място, става дума за пренебрегване на правилата за лична хигиена, захарен диабет, химически дразнители (детергенти, смазващи вещества), фимоза, патологични състояния, които причиняват задържане на течности в тялото (бъбречно заболяване, чернодробна цироза, сърдечна недостатъчност).

Баланопостит - симптомы

Баланопостит започва остро, чувство на парене, сърбеж и дискомфорт в областта на глухата пениса, последвано от развитие на оток и хиперемия (зачервяване) на препуциума. Главата на пениса е покрита с мръсно бяло покритие, понякога с малки папилирани обриви.

Ако остър баланопостит, причинен от неспецифичен инфекциозен агент, не се лекува, той ще стане хроничен. Също така, баланопоститът има всички предпоставки да премине в хронична форма в присъствието на тежки съпътстващи заболявания, както и при наличие на болести, предавани по полов път (трихомониаза, генитален херпес, сифилис).

Хроничният баланопостит се характеризира с изгаряне и болка в засегнатата област, крекинг на кожата на препуциума и появата на повърхностни ерозии и язви. Изразът възпаление може да доведе до ингвинален лимфаденит. С течение на времето, поради белези на препуциума, има фимоза, която утежнява хода на заболяването.

Баланопостит - диагностика

Диагностика на заболяването чрез микроскопско изследване на умора от уретрата, както и засяване на изхвърлянето от уретрата и препукването.

Баланопостит - лечение и профилактика

Леката форма на баланопостит може да бъде излекувана чрез измиване на пениса с антисептични разтвори (фурацилин, водороден пероксид, калиев перманганат).

По-сериозните случаи на заболяването изискват антибактериална терапия. Ако възпалението е причинено от фимоза, тогава лечението е придружено от оперативна намеса под формата на обрязване на препуциума, която се извършва чрез кръгово изрязване на препуциума на пениса. Тази операция позволява на главата на пениса да остане гола и след това, когато е спокоен и когато е в състояние на ерекция.

Тази процедура може да се извърши за възрастни и деца. Най-често обрязването се предписва за фимоза, в случаите, когато не е възможно разширяването на препуциума по-лесен начин; понякога индикации за това са хроничен баланопостит, тумори на препуциума, заострени кондиломи на препуциума.

Извършването на обрязването е важно за лечението и предотвратяването на баланопостит по друга причина. Фактът е, че между препуциума и глухата пениса има натрупване на smegma, при която инфекцията е много лесна за развитие, особено когато не се наблюдава хигиена. Обрязването води до подобрена хигиена на пениса, намален риск от инфекции на пикочните пътища, както и риск от полово предавани болести и риск от развитие на рак на пениса.

Share:
Comments