Австралийски учени успешно имплантират жена с биологично око

Съвременното оборудване може да улесни живота на хората с увреждания. Днес, благодарение на изобретенията на учените, те могат да се чувстват доста пълни хора, въпреки че доскоро се смяташе за невъзможно да се възстановят изгубените сетива.

Групи учени от различни страни отдавна работят върху създаването на оптимално устройство, което ще позволи на хората, които виждат да губят, да се движат в собственото си пространство и да провеждат визуален анализ на околната среда. Такива специалисти по устройства, наречени биологично око.

Диана Ешворц, 54-годишна австралийска жена, която е загубила зрението си в резултат на тежко заболяване, стана първият пациент - през пролетта на тази година тя имаше уникална операция за имплантиране на прототипа на биологичното око, проектиран и тестван от организацията Bionic Vision Australia.

Въпреки че резултатите далеч не са идеални, самата Даяна е невероятно радостна, че тя отново може да различи околните обекти. Пациентът искрено благодари на лекарите за чудото, надеждата, която лекарите й дадоха.

Принципът на изкуствената визуална система е много сложен. Тя се основава на фиксиране зад ухото на тестовия специален рецептор, свързан към електродите. Устройството пресъздава изкуствени електрически импулси, които влизат в мозъчния отдел, отговорен за зрението.

В допълнение, учените имат постоянна връзка с пациента, така че по всяко време те могат да коригират или да променят алгоритъма на устройството, за да създадат най-удобното изображение.

Според учените проектът за възстановяване на зрението трябва да бъде подобрен, така че се обсъжда следващият етап - разработването и въвеждането в сферата на офталмологията на най-модерното устройство, което ще даде ясен и цялостен образ.

Share:
Comments