Асцит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Асцит е заболяване, в което се натрупва излишък от течност в коремната кухина. Асцитите се лекуват успешно, така че ако имате симптоми на това заболяване, винаги трябва да се консултирате с лекар.

Асцит - причини

Най-често причините за асцит могат да бъдат повишен натиск в порталната вена, което може да доведе до чернодробно заболяване (алкохолен хепатит, цироза), тромбоза, компресиране на клоните на порталната вена или багажника, застойна сърдечна недостатъчност. Понякога асцитът е един от показателите на храносмилателната дистрофия, общия едемматозен синдром с различни бъбречни заболявания или възниква в резултат на лезии на коремната кухина (туберкулоза, рак и др.).

Асцитите причиняват повишено вътрешно-коремно налягане и изтласкват диафрагмата в гръдната кухина. На свой ред се наблюдават смущения в дейността на коремните органи, дихателните движения на белия дроб се влошават, повишава се съпротивлението на кръвния поток и се нарушава сърдечната активност.

В някои случаи асцитът прогресира сравнително бързо (с рак на перитонеума или черния дроб, с тромбоза на порталната вена), а в други не се забелязва в продължение на няколко месеца (цироза на черния дроб).

Асцит - симптоми

Симптомът на асцит е наличието в абдоминалната кухина на поне един литър течност. Когато се изследва, коремът се увеличава значително и когато се намира във вертикално положение, изглежда замаян, често се открива изпъкналост на пъпа; в хоризонтално положение стомаха на пациента е сякаш се разпространява, а страничните му части се издуват. В случай на прогресивна портална хипертония, може да се види разширена венозна мрежа на корема, в която са разположени обезпеченията около пъпа и под формата на лъчи се оставят от нея, образувайки типична фигура.

Асцит - диагностика

При диагностициране на асцит е много важно да се определи основното заболяване, ако е било открито преди асцит. При системни заболявания, в допълнение към асцита, се забелязва периферен едем, стагнация се изразява в белите дробове; с увреждане на черния дроб или заболявания на други органи на перитонеума, главно асцитът е диспропорционален периферен или изолиран оток.

Много често в случай на цироза на черния дроб с изпъкнала портална хипертония, асцитът може да бъде придружен от кървене от разширените вени на хранопровода. При сърдечна недостатъчност в допълнение към асцита се появява оток на краката и краката, нарушения на ритъма на ЕКГ и симптоми на миокардно увреждане. Ако има бъбречна недостатъчност, асцитът се придружава от подуване на подкожната тъкан и кожата. От голямо значение е пункцията на коремната кухина с допълнителни изследвания на асцитната течност в лабораторията.

Асцит - лечение

Лечението в асцит е фокусирано върху основното заболяване. Също така се вземат мерки за намаляване на порталната хипертония и възстановяване на метаболизма на водата и солта, използване на антагонисти на алдостерон, диуретици. Ако лекарствената терапия не е ефективна и асцитът ще се влоши, пациентът трябва да бъде назначен за болнично лечение, където му се налага пункция на коремната кухина, ако е необходимо.

Тази процедура се извършва в положение на заседание на пациента (с каквито и да е усложнения, които пациентът поставя върху него) след пълно изпразване на пикочния мехур в съответствие с правилата за антисептично и асептично действие. След локална анестезия се пробива трокар чрез средната линия на корема, която се свързва с пъпа с т.нар. Гребен на илюзорната кост или между пъпа и пубиса. В този случай течността трябва да се освободи бавно (поради възможни сривове) и основно не повече от шест литра на едно пробиване.

Повторното пробиване може да доведе до сливане на оментама или червата с предната стена на корема или да доведе до възпаление на коремната кухина, което от своя страна създава опасност от тежки усложнения с по-нататъшно пробиване.

Share:
Comments