Аспиринът запазва мозъчната функция

Ниските дози аспирин, приемани ежедневно от много жени, за да намалят риска от сърдечен удар, също могат да намалят риска от деменция, показват изследователи от Швеция.

Изследователите стигат до такива изводи, като наблюдават 681 жени на възраст от 70 до 92 години. 600 от тях са имали висок риск от развитие на сърдечни заболявания и инсулт. Около 130 жени в началото на проучването са приемали ниски дози аспирин (75-160 mg), а 94 жени използват други нестероидни противовъзпалителни средства, например ибупрофен.

Пет години по-късно жените преминават стандартизиран тест, който измерва функциите на мозъка. Жените, които приемат ниски дози аспирин, показват по-малък спад в умствените способности. Колкото по-дълго жените приемат аспирин, толкова повече различия се изразяват. Въпреки това, както установи проучването, ежедневната употреба на аспирин няма нищо общо с риска от развитие на пълно разрушена деменция (деменция).

Все още не е проучен напълно как аспиринът може да потисне когнитивното увреждане, но може да увеличи притока на кръв към мозъка, според авторите на изследването д-р Silke Kern и колегите му от университета в Гьотеборг.

Д-р Сам Ганди, председател на изследователския център за болестта на Алцхаймер, каза: "Аспиринът има много свойства, които са от полза за здравето на нашите кръвоносни съдове. Това изследване показва колко голяма е ролята на церебралното кръвообращение за поддържането на добри когнитивни способности. "Въпреки това учените предупреждават, че не всеки може или трябва да приема аспирин. Аспиринът може да причини нежелани реакции и не трябва да се приема от хора, които имат повишен риск от улцерация или кървене.

Share:
Comments