Arnica - лекарствени свойства и приложение в медицината

Arnica - общо описание

Arnica е род на трайни насаждения от семейството Compositae. Стъблото е прави, голо, височината достига 20-80 см. Листовете са с овална форма и са насочени към върха. Заводът е украсен с оранжева или жълта кошница под формата на ароматно цвете, което във форма и размер прилича на маргаритка. Разцъфтящата арника по правило започва през юни. Има сложна коренова система (коренище), разположена почти на самата повърхност на земята. Плодът на арнаника е розово, розово или мръсно бяло.

Arnica - видове и места на растеж

Има повече от 30 форми на арнаника, но за медицински цели се използват само няколко вида.

1. Арнишка планина - в дивите видове обитава Централна и Северна Европа, Скандинавия, Русия, Беларус. Той расте предимно в борови гори, в борови гори, на поляни, поляни, поляни и сред храсти. Предпочита умерено влажни киселинни почви.

2. Arnica gustooblivnaya - расте в Северна Америка. Оттам е докарана в други страни.

3. Arnica е средна - обхватът на видовете обхваща Далечния изток и Сибир.

4. Arnika Sakhalin - се намира в източната част на Русия (Сахалин, залив Уда). Любимите места на завода бяха смесени гори, занаятчийски гъсталаци, брегове на реки и езера и някои планински райони.

5. Arnica Unalashkinskaya - расте в Япония, Русия, на Алеутските острови. Обитава крайбрежните низини, тревни площи, високи тревни склонове.

Arnica - лечебни свойства

Разнообразният химичен състав и наличието на биологично активни вещества в растението определят различните лечебни свойства на суровините. Arnica съдържа арницин, етерични масла, цинарин, каротеноиди, инулин, танини, органични киселини, аскорбинова киселина, слуз, флавоноиди и др.

Поради тези вещества арника има хемостатични, противовъзпалителни, стягащи, бактерицидни, тонични - в малки дози (във високи дози - потиска централната нервна система), вазодилататор, диуретик, диафоретични действия.

Ето защо в народната медицина се използва за лечение на много заболявания: стомашно-чревни заболявания, гинекологични проблеми, грип, бронхит, фурунулоза, ревматизъм, невралгия, язви, натъртвания, подагра, миокардит, кардиосклероза. Изразен положителен резултат се наблюдава и при тежки мозъчни удари и епилепсия. Както можете да видите, фармакологичните свойства на арнаника са много разнообразни.

Arnica - дозировъчни форми

Като лекарствена суровина се използват цветни кошници на растението. Съберете ги от втората година от живота на арнаника, в началото на цъфтежа. Колекцията обикновено се случва на височината на един слънчев ден, тъй като през деня цветята цъфтят колкото е възможно повече. Събраните глави се сушат в проветриви тъмни участъци в продължение на 10 дни. Съхранените суровини не траят повече от 2 години.

Arnica - рецепти

Инфузия на арнишка планина за спиране на кървенето: 10 g сух екстракт се прибавя към 200 ml стръмна вряла вода, напълненият контейнер се увива в продължение на половин час, за да може да стои добре. Освен това е необходимо да се щам, да вземете преди хранене (20 минути), 3 r / d.

Алкохолна тинктура срещу атеросклероза, миокардит и поддържане на сърдечно-съдовата система: 100 г пресни настъргани глави се изсипват с един литър качествена водка, настояват 20 дни на хладно, сухо и тъмно място. След това е добре да се измъкне, изцеди, вземете 1 ч.л. л., Измийте с глътка течност. Рецепция - 3 r. деня преди хранене.

Отвара от епилепсия и мозъчни нарушения: 10 г прясно смачкани цветни кошове изсипват чаша стръмна вряла вода и за половин час, за да настояват на топло място. Вземете отвара от изкуството. лъжица 3 r. в деня преди хранене курсът е 4-8 седмици.

С болки от невралгичен, ставен или артритен характер: кипете с вряща вода 2 супени лъжици. л. сух екстракт от главите, напоена част, увита в чиста марля и облечена върху възпалени места, вързана през нощта. Течността може да се лекува с рани и ожулвания.

При възпаление на женските гениталии: 25 g сушени цветя се добавят към 250 ml мед. алкохол, 7 дни да настояват, периодично разклащане. След това се щам и използвайте 25 капки с добавяне на малко количество вода, три пъти на ден.

Арника — противопоказания

- Тромбоза - Бременност - Свръхчувствителност.

Излишната доза може да предизвика коремна болка, недостиг на въздух, студени тръпки, гадене, брадикардия, понижение на сърдечната дейност.

Коментари

Слава 04/17/2016 И вие знаете колко ароматни, вкусни миришат тези прекрасни цветя! Дори не знаех как се наричат))), но непрекъснато ги подушва. И сега се оказа, че те помагат от много болести, сега ще подуши с удвоена сила))) Лада 04/17/2016 Също така лекувах възпалението си в женската част с помощта на арнаника, т.е. тинктури от него. Наистина помогнах и най-важното, след лечението може да се използва за превенция. В края на краищата, не на кои органи това не е отрицателно. Разбира се, трябва да се спазва дозата. При мен съпругът беше измъчван от язва. И никой от тях не помогна или по-скоро - помогна, но за известно време, и после отново започна. И така опитахме отварата на арнаника, и на практика от първите процедури имаше забележимо подобрение. Сега периодично повтаряме процедурата. Мадам 04/17/2016 Аз третирах арника с възпаление на жената. И преди това взех хапчета, така че изобщо не ми помогнаха, но само черният дроб се почувства. Съседът препоръчваше тинктура от арница, купих я суха и настоях. Той помогна много добре! Алина 04/17/2016 Ето още едно растение. с големи възможности. Видях такива цветя в Далечния изток. Те миришат толкова чудесно! И вижте колко различни вещества съдържат! Половината от това, което човек се нуждае.
Share:
Comments