Апендицит - причини, симптоми, диагноза, лечение

апендицит представляет собой воспаление аппендикса, который также имеет название червеобразного отростка слепой кишки. Непосредственно само воспаление вызывают различные гноеродные микробы, попадающие в аппендикс с током крови. апендицит может встречаться различных видов: катаральный, флегмонозный, а также гангренозный. Каждый из этих видов проявляется в зависимости от того, какая в данный момент наблюдается стадия болезни. апендицит является одним из наиболее частых заболеваний брюшной полости, который для своего излечения требует хирургического вмешательства.

апендицит - причины возникновения

Досега точната причина за възникването на такава болест, като апендицит, не е известна. Известен е само фактът, че развитието на това заболяване изисква наличието на две условия. Първото условие е наличието на бактерии в червата. Второто условие е блокиране на лумена на апендикса, причините за които могат да бъдат приписани на изпражненията, които навлизат в лумена на апендикса. Също така, причината може да се счита за ядене на семена и всички видове семена. Не трябва да забравяме за чужди тела, например, малка детайлност от играчка. Често чуждите тела причиняват апендицит при децата.

апендицит - симптомы

Има много различни симптоми на апендицит. Сигнал за началото на болестта е силна болка. В самото начало тя няма относително ясно местоположение. Пациентът може да почувства, че стомаха му боли. Въпреки това, след 4-5 часа болката се концентрира по-близо до дясната ileal област. Струва си да се отбележи, че приложението на различни хора може да бъде поставено по различни начини, всичко зависи от структурата на тялото. В случай, че процесът има нормално положение, болката ще се наблюдава в дясната ileal област. Ако процесът е малко по-висок, болката ще бъде вдясно под ребрата. Е, ако процесът е надолу, ще се нарани в областта на таза. Наред с други неща, пациентът може да се притеснява и да повръща, а в някои случаи и диария. Сред другите най-чести симптоми на начало са следните: сухота на езика, потъмняване на урината, повишаване на температурата, достигаща 40 градуса, бременни жени могат да изпитват повишена болка по време на завой от ляво на дясно.

апендицит - диагностика

Апендицитът е трудно да се определи, тъй като неговите симптоми могат да варират в зависимост от местоположението на апендикса. Обикновено тази болест се диагностицира на базата на урина и кръвни тестове - протеинът се появява в урината и в кръвта се появяват повече бели кръвни клетки. Тези факти обаче не ограничават диагнозата апендицит. Рентгеновите лъчи са относително редки. На него можете да идентифицирате само табулатора, който затваря отвора на приложението. За определяне на остър апендицит се използва ултразвук. Друг вид диагноза - компютърна томография, която дава образ на разширен процес. Също така променените чревни тъкани ще бъдат видими.

апендицит - лечение

По време на проявите на симптоми на апендицит, в никакъв случай не трябва да вземете слабително, аналгетично и да приложите отоплителна подложка. По-добре е да сложите нещо хладно и да се обадите на линейка. При свидетелските показания процесът обикновено се отстранява, което е възможно по четири начина: типичен, ретрограден, лапароскопски и транслуминален.

Ако има непълен тип апенцектомия, пациентът може да включи първия ден на леглото, да започне да седи на втория ден и да стане на третия или четвъртия ден. Храненето обикновено се разрешава от третия ден. Храната трябва да е течен или гъска. От 6-ти ден можете постепенно да преминете към храната за диети. Всички тези препоръки обаче трябва да бъдат посочени от лекуващия лекар.

Share:
Comments