Ангина - причини, симптоми, диагноза, лечение

Ангина се отнася до остри инфекциозни заболявания на стрептококова етиология. Ангината се характеризира с прояви на интоксикация, възпалителни промени в сливиците на лимфните възли. Инфекцията се предава от хранителни и въздушни капчици. Често има инфекция на фаринкса и устната кухина. В съвременната медицинска практика се различават седем форми на това заболяване: фоликуларна, катарална, фибринова, лакунарна, флегмонична, херпетична, гангрена, смесена.

Ангина - причини

В 80% от случаите ангина се причинява от бета-хемолитични стрептококи от група А. Също така, нейният външен вид е причинен от стафилококи. Понякога тези две групи микроорганизми могат да се обединят един с друг, като ускорят процеса на инфекция. Както стрептококите, така и стафилококите могат да растат, използвайки животински протеини за хранене. Но заслужава да се отбележи, че не всички учени са склонни да вярват, че тези групи микроорганизми играят основна роля в генезиса на стенокардия. Въпреки това, мнението за стрептококовия характер на болезненото гърло е общоприето. Противоречия възникват след провеждането на множество експерименти, при които при инфекция със същата група микроорганизми има различни заболявания: скарлатина и тонзилит. Източниците на ангина може да се асоциират с гнойни заболявания на носа и, съответно, с параналните им синуси.

Ангина Симптоми

Фоликуларният тонзилит се проявява на ранен етап, като повишава телесната температура до ниво от 38-39 градуса. Тогава има силна болка в гърлото. В зависимост от степента на интоксикация има главоболие, студени тръпки, треска, болки в гърба, слабост. При децата може да има и повръщане, диария, объркване на съзнанието.

Катарната ангина се развива много бързо. Първо, има сухота, пот в гърлото, а след това болка при преглъщане. Сливиците са разширени и покрити с мукопурулен ексудат. Лакунарската ангина продължава както фоликуларен, така и по-тежък. На сливиците се появява жълтеникаво-бяло покритие.

Най-често срещан е флегмонен тонзилит. Това се проявява чрез гнойно топене на отделна област на амигдалата. Това засяга, като правило, само една амигдала. Има увеличение, както и увеличение на регионалните лимфни възли, температурата се покачва и се проявяват симптоми на интоксикация.

Херпетичната стенокардия се проявява при деца. Причиняващото средство на тази форма на ангина е вирусът Coxsackie. Вирусът се предава от въздушни капчици, заболяването се характеризира с висока степен на заразяване. Веднага след заразяването пациентът има температура и треска от 38-40 градуса. Има болка в гърлото, мускулите и главоболието, диария, повръщане. На палтовите ръце, в областта на езика, мекото небце, се виждат малки червени мехурчета.

Улцерозната некротична ангина се среща в симбиозата на спирохеята на устната кухина и вретенообразния прът. Тази ангина се проявява чрез промени в гингивалната повърхност на един от сливиците под формата на язва. В същото време температурата остава нормална, но има увеличение на лимфните възли в засегнатата област.

Ангина - лечение и профилактика

Конкретното лечение е свързано с откриването на типа микроб, причинил стенокардия. При бактериална ангина се използват антимикробни средства и антибиотици за лечение. Лекарствата от групата на пеницилин остават ефективни. Най-модерните методи включват използването на локални антисептици, представени на вътрешния пазар с таблетки, спрейове, аерозоли. При лечението на гъбична ангина, лекарството и дозата му се предписват от лекуващия лекар. Противовъзпалителни лекарства се използват за лечение на вирусна ангина.

В присъствието на висока температура, лекарят едновременно с общото лечение, предписва използването на аналгетици, като парацетамол, аспирин, аналгин.

Говорейки за предотвратяването на ангина, е невъзможно да не споменаваме въпроса за темперирането на тялото. Започнете да темперирате по-добре с постепенно намаляване на температурата на водата в душ. Можете също да използвате въздушни бани, упражнения и спорт. Освен това е важно да се извърши локално втвърдяване на устната лигавица чрез изплакване с постепенно намаляване на температурата на водата. Ефективната профилактика е неразривно свързана с кумулативното лечение на различни заболявания на носа и устата (заболяване на венците, кариес, гнойни лезии на синусите и т.н.).

Share:
Comments