Ангина пекторис - причини, симптоми, диагноза, лечение

Стенокардия - това е атака на внезапна болка в гърдите поради остра липса на кръвоснабдяване на сърдечния мускул е клинична форма на исхемична болест на сърцето.

С възрастта разпространението на тази болест постоянно се увеличава както сред мъжете, така и при жените. На възраст от 65 до 74 години честотата на ангина варира от 10 до 20%. В много европейски страни до 40 000 нови пациенти са диагностицирани с ангина пекторис всяка година.

Ангина пекторис е причината - поддържане на заседнал начин на живот - генетично предразположение - наличие на захарен диабет - използване на никотин - повишено ниво на холестерол в кръвта - хипертония (постоянно повишаване на артериалното налягане) - наднормено тегло и затлъстяване.

Ангина пекторис може да не е свързана със сърцето и да има изключителен рефлекс: Може да се появи по време на холелитиаза, както и при остри бронхопулмонални заболявания, екзацербации на стомашни и дуоденални язви.

Причината за развитието на ангина пекторис може също да се превърне в вродени дефекти на сърдечно-съдовата система.

Ангина пекторис - симптоми

Повечето пациенти с ангина изпитват дискомфорт или някаква болка в областта на гръдния кош. Често болката дава (облъчва) лявата ръка и рамото, може би врата. Много по-рядко срещана болка в челюстта и зъбите. Болезнените усещания могат да бъдат придружени от увреждане на тялото, като киселини, колики и гадене. В редки случаи болката, локализирана изключително в епигастралния регион, значително усложнява диагнозата.

Ангина пекторис често се случва с физическо натоварване, повишена емоционална възбуда, след като яде много храна, пребивавайки при ниски температури на околната среда и при високо кръвно налягане.

Атаката на стенокардия продължава около 1 до 15 минути. Той спира, когато товарът изчезне или при поглъщане на нитрати.

Стенокардия - диагностика

Основата за диагностицирането е подробно интервю с пациента. Ако има някакво съмнение, е възможно да се направи проба с физическо усилие, за да се разкрие скрита коронарна недостатъчност. Пациентът може да има признаци на анемия, диабетни кожни лезии, както и ксантоми. Определянето на заболяването може да бъде улеснено чрез електрокардиограма. Важна точка в диагнозата е рентгеновото изследване на гръдния кош.

Стенокардия - лечение и профилактика.

Атаките на това заболяване трябва да бъдат своевременно потиснати от поглъщането на нитроглицерин. И тъй като това е доста опасно заболяване и лечението трябва да се извършва под строг надзор на лекар, за предпочитане в болнична обстановка.

По принцип, посоката на лечението е да се намали риска от миокарден инфаркт и да се нормализира цялостното качество на живот. Необходимо е напълно да се отървете от атаките на ангина пекторис, ще бъде възможно в случай на отказ от тютюнопушене, придържане към рационално диетично хранене, както и оптимално физическо усилие върху тялото и цялостен контрол върху артериалното налягане.

Предотвратяването на атеросклерозата е основният превантивен метод на ангина пекторис. Самата превенция трябва да започне на 35-годишна възраст. Препоръчително е да се придържате към рационална диета, с ограничение в храната на животински мазнини и смилаеми въглехидрати.

Share:
Comments