Анемия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Анемия - се характеризира с ниско съдържание на хемоглобин (червени кръвни клетки) в кръвта. Разграничаване на дефицит на желязо, хемолитична, сърповидно-клетъчна анемия. Дефицитът на желязо обикновено се счита за признак на редица други заболявания или като временно състояние, причинено по правило от липсата на желязо в организма.

Децата или възрастните, които ядат на специална диета, са изложени на риск, тъй като тялото им не получава достатъчно желязо. Понякога, хирургическата интервенция, като отстраняване на част от стомаха и в резултат на нарушение на способността за абсорбиране на желязо, може да причини анемия. Хемолитичната анемия се характеризира с бързо разрушаване на кръвните клетки. При сърповидно-клетъчна анемия се наблюдава необичайно производство на хемоглобин.

Анемия - причини

Основната причина за анемията е липсата на витамин В12, желязо или фолиева киселина. Също така, анемията може да бъде причинена от вътрешно кървене (стомашно-чревен), предизвикано от поглъщането на ибупрофен, аспирин, рак, хемороиди. От своя страна, гастроинтестиналното кървене може да бъде в резултат на друго заболяване, по-специално пептична язва. Говорейки за причините за анемията, трябва да се съсредоточите и върху нейната честота. Например, този период при жените може да бъде свързан с тежък менструален разпад, в резултат на което прекомерна загуба на кръв. При децата настъпването на анемия може да бъде свързано с чревно заразяване с червеи и други паразити. Доста често желязната дефицитна анемия се проявява при бременни жени. Причината за тази анемия е свързана с намаляване на степента на консумация на желязо в храната.

Анемия - симптоми

Прекомерно бледа кожа, припадане, слабост, повишена умора, сърцебиене, недостиг на въздух, показват анемия. Невъзможно е надеждно да се диагностицира анемията без провеждането на общ кръвен тест, тъй като горните признаци са присъщи на редица други заболявания. В случай на анемия, причинена от дефицит на фолиева киселина, можете да наблюдавате следните симптоми: възпаление на устната лигавица (стоматит), жълтеникавост на кожата, възпаление на езика, изтръпване на краката и ръцете.

Анемия - диагностика

Диагнозата на анемията може да бъде разделена на обща и тясно фокусирана, в зависимост от специфичния вид анемия.

За общата диагностика е необходимо да се носят:

- преглед от лекар;

- общ кръвен тест, за да се определят: нивото на хематокрита, хемоглобина, ретикулоцитите, обемът на червените кръвни клетки, броят на тромбоцитите, левкоцитите.

За да се диагностицира анемията с дефицит на желязо, ще е необходимо допълнително да се определи нивото на желязо, наситения трансферин, феритин и свързващия капацитет на ненаситен трансферин. Биопсия на костния мозък, като начин за диагностициране на анемията на желязо-дефицита, се извършва в изключителни случаи. Фолиевата недостатъчност и анемията с недостатъчност В12 се диагностицират съответно чрез откриване на нивото на витамин В12 в кръвта и фолиевата киселина в серума и червените кръвни клетки.

Анемия - лечение и профилактика

След като лекарят определи причината за анемията и определи състоянието на пациента, се предписва следното лечение:

- с анемия на желязо-дефицит, предписани са препарати, съдържащи желязо;

- с анемия, причинена от ниски нива на фолиева киселина или витамин В12, се предписват подходящи лекарства;

- в случай на анемия, причинена от паразит и червей, да се извърши антипаразитна терапия;

- на бременни жени се предписват лекарства, които спомагат за поддържането на нормална дневна доза фолиева киселина и желязо в организма;

- В тежки случаи, причинени от голяма загуба на кръв, лекарят може да предпише спешно кръвопреливане.

За предотвратяване на анемията, трябва да направите в диетата си зелени зеленчуци, маруля, зеленчуци, ябълки, боб, пълнозърнест хляб, червено постно месо. Също така, заслужава да се ограничи употребата на напитки, съдържащи кофеин - чай, кафе, кола, тъй като кофеинът блокира усвояването на желязото.

Коментари

Fenya 09/10/2016 Аз дори не знаех, че чай-кафе толкова зле влияе на хемоглобина. научих наскоро, когато с анемия pratkicheski падна. Видял сидерал, ходеше много. Фруктики ядеше. Чаят и кафета почти спряха да пият. Вместо това пия ройбуш, няма танин и кофеин. и напитката е вкусна, по начина, по който изглежда, че е по същия начин. Анна 01/26/2016 Благодаря за статията, много интересно! Страдах от много тежка анемия, изпих лекарта, нещо убождано, но само временно помогна. Нямаше бледност и никакво настроение, слабост беше много силна. Един приятел намери лекари за мен на сайта http://en.info-inters.org/ru/ Отидох от там безнадеждно за помощ .. и започнах да се възстановявам! Отново мога да направя спорт и високо хемоглобин! Много препоръчвам също така да се обърне внимание, понякога местни лекари са просто безполезни.
Share:
Comments