Амилоидоза - какво представлява: причини, симптоми и

Амилоидозата е комплекс от заболявания, които възникват поради доста сложни промени в организма, характеризиращи се с отлагането на амилоиди (лоши протеини) в тъканите.

Това заболяване може да причини увреждане на кожата, сърцето, черния дроб, стомашно-чревния тракт и други тъкани и други органи.

Признаци на амилоидоза

Подобно на хода на заболяването, неговите признаци могат да бъдат много различни и да отговарят на условията на депозиране на амилоида. Например, когато органите на храносмилателния тракт са засегнати, човек е нарушен от нарушение на преглъщането на храната и често срещаните ерозии.

При амилоидоза на стомаха след ядене, човек развива диспептични разстройства и тежест в епигастриума. Амилоидозата на червата често се съпровожда от появата на гравитация, болка в корема, упорита запек или стомашни разстройства.

Също така има изолирано туморно подобно увреждане на червата със запушване и заоблена болка. Трябва да се отбележи, че той продължава като тумор, който обаче може да бъде открит само по време на операцията.

Амилоидозата на панкреаса може да се прояви като хроничен панкреатит, който се съпровожда от болка в хипохондрията в ляво, стеаторея, диария и диспептични прояви.

В обичайните случаи човек развива амилоидоза на черния дроб: органът се увеличава по големина, в него се появяват уплътнения и възниква асцит (коремна капка). Пациентът е загрижен за болката в хипохондриума надясно, спленомегалия, диспепсия и жълтеница.

Пациентите с амилоидоза в началото не могат да забележат влошаването на общото здравословно състояние и появата на слабост, отнасящи се до специалист само при наличие на очевидни признаци на лошо здраве:

• оток;

• силна слабост,

• хипертония;

• недостиг на въздух;

• разстроен стомах;

• бъбречна недостатъчност;

• аритмия.

Амилоидозата е системен процес, който обикновено възниква в резултат на ревматични заболявания. Така че, при тяхната диагноза и лечение, специалист по ревматология. Тъй като заболяването с преждевременно лечение се простира до други органи, други лекари могат да бъдат включени в лечението на пациента: например при бъбречно заболяване е необходима консултация с нефролога, хепатологията е отговорна за амилоидоза на черния дроб, стомашночревните и стомашните заболявания се лекуват от гастроентеролозите.

Диагностика

При диагностициране на амилоидозата е много важно бързо да се определи кои органи са засегнати: кожата, сърцето, черния дроб, далака, бъбреците и т.н. В случай на развитие на признаци на вторична амилоидоза е необходимо да се определи кое хронично заболяване причини развитието на признаци на амиоидоза.

За диагностициране на болестта лекарят предписва функционални тестове, кръвни тестове в лабораторията, но най-верният метод за диагностициране правилно се счита за биопсия на органи, които помагат да се открие самата болест.

Лечение амилоидоза

Тъй като първичната форма на амилоидоза е трудна за откриване, не винаги е възможно да се започне адекватно лечение навреме. Терапията на вторично заболяване ще бъде ефективна само ако промените в засегнатите органи не са критични.

За успешно възстановяване, причината за заболяването трябва да се елиминира и симптоматичното лечение трябва да започне възможно най-скоро.

Лекарят обикновено предписва патогенетични средства, сред които специално внимание се заслужава от хидамина и единиол, които се използват като инжекции. Често използвани и имунодепресанти, както и при лечението на симптомите, предписани витамини В, хепатопротектори, сърдечни гликозиди, железни препарати, диуретици. При необходимост се извършва кръвопреливане.

При наличие на усложнения, пациентът трябва да бъде хоспитализиран. Особено при бъбречна или сърдечна недостатъчност. Но в повечето случаи терапията се извършва извън болницата. Пациентът трябва да ограничи приема на протеинови храни (яйца, месо, риба) и сол.

Протичането на болестта има прогресивен характер. При възрастните хора амилоидът преминава в тежка форма.

Пациентите, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност, могат да умрат за една година, а при сърдечно-съдови заболявания те няма да живеят повече от четири месеца.

Share:
Comments