Алопеция (косопад) - причини, симптоми, диагноза, лечение

Алопеция - този медицински термин се отнася до процеса на частична или пълна загуба на лице, покриващо косата на скалпа, чийто произход може да бъде провокиран от различни фактори. Медиците разграничават четири основни типа алопеция: цикатричен, фокален, андрогенен, дифузен, чието развитие се случва както поради причини, подобни на някои места, така и поради различни, по своя характер, провокиращи фактори. При някои хора, които се подлагат на алопеция, този проблем възниква поради използването на неправилно избрани хигиенни и козметични продукти, предназначени за грижа за косата.

Академичен вид на алопеция - намаляването или изчезването на козината се дължи на: нарушение на целостта на кожата на главата поради травмата от произволен произход, получена в тази област; като последица от сериозно инфекциозно заболяване, което доведе до унищожаване на космения фоликул. Този вид заболяване може да предизвика и наследствени нарушения - синдром на Bloch-Sulzberger, кожна аплазия, лейшманиоза, херпес зостер, лупус, прогресиращо раково заболяване и др. Последиците от алопеция от този вид са необратими, но с помощта на медицинска намеса, особено когато се работи по време на началния стадий на заболяването, развитието му може да бъде спряно.

Фокален тип алопеция - отсъствието на космена покривка се забелязва само в някои части на главата, поради което заболяването се нарича гнездяща плешивост. Кожата в тези области има нормален цвят, липсва възпалителни образувания, космите върху нея: или напълно отсъстващи, или има, но по-скоро като пух. Алопеция ареата може да започне да се развива при лица от всякакъв пол и възраст, особено при проблеми с функционирането на централната нервна система.

Адрогенната поява на алопеция е най-честата. Тя често се развива при мъжете, така че лекарите казват, че заболяването се провокира основно от хормонални нарушения от определен тип. Както е известно, за активирането на растежа на космите по скалпа, естрогените са отговорни (женската форма на хормони), върху кожата на лицето и шията са андрогените. С възрастта, развитието на второто увеличение, което води до потискане на жлезите, произвеждащи първия тип хормони. В резултат на това космените фоликули, разположени на главата, поради липсата на естрогени в човешкото тяло, постепенно загиват. При мъжете в началния стадий на андрогенетична алопеция се отбелязва изтъняване на косата и постепенно намаляване на броя им в областта на короната и челото. При жените загубата на коса започва с площта на главата в зоната на разделяне. Те имат заболяване, най-често започва да се развива успоредно с менопаузата.

Дифузният външен вид на алопецията е бързо "младо" заболяване, в резултат на което общата скалпа на главата при хората, подложени на болестта, става тънка. Болката може да започне да се развива на фона на: хормонален дисбаланс, внезапни нервни шокове, в резултат на нарушение на режима на приемане на медикаменти поради тежки човешки заболявания. Също така, лекарите предупреждават, че дифузната форма на алопеция може да бъде предизвикана от предразположение към стриктни диети.

Методи за лечение и профилактика на алопеция

При условие, че алопецията се причинява от хормонални промени, се препоръчва фармакологична корекция на хормоналния фон.

С развитието на алопеция на фона на инфекциозно заболяване, на първо място, са показани терапията на основното заболяване и едновременното прилагане на лекарства, препоръчани за алопеция от определен тип. Те могат да бъдат: доксиум и трент (alopecia areata), антиандрогенни лекарства за лечение на женска плешивост поради хормонален дисбаланс и др.

Обикновени реставрационни процедури, препоръчани за повечето видове алопеция: Darsonval течения, лазерна рефлексотерапия, маскиране, съдържащи компоненти, които дразнят кожата, грижа за косата с препарати от естествени съставки, диети, които изключват поглъщането на подправки и пушени продукти и отхвърляне на лоши навици.

Share:
Comments