Алкохолът като лекарство. при какви заболявания е възможно и

Сто грама за здраве. С тези думи започва всеки празник. Под егидата на борбата за здраве, хората консумират алкохолни тинктури, алкохолни напитки и всичко, което гори в умерени и необосновани количества.

В съзнанието на обикновения човек етиловият алкохол има почти култово значение: достатъчно е да се използва панацея като тази и всички болести ще се вдигнат като ръка. Във vino veritas. Алкохолът като лекарство е универсално лекарство за всички случаи.

Но истината ли е във виното? Истината е както винаги някъде по средата.

Всяко, дори и най-полезното вещество в неразумни количества се превръща в отрова. За алкохола това е особено вярно. По тази причина е най-малко странно да се видят статии и материали, които се разпространяват в Интернет за лечение на алкохол.

Има огромен брой заболявания, при които етанолът е строго противопоказан. За да се разбере патологията на етиловия алкохол може да има терапевтичен ефект, от обратното следва. И така, кой има поклонението за цял живот? Има няколко такива групи.

• Хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт. Това включва гастрит, язви (стомаха, дванадесетопръстника) и колит. Алкохолът има подчертан дразнещ ефект върху тези органи: всъщност етанолът е отличен разтворител с киселинни и алкални свойства. Ситуацията се утежнява от факта, че в по-голямата част от напитките "под степен" има богато разнообразие от аромати, концентрати и екстракти, които имат висока киселинност (разрушават лигавицата на органите). Така че алкохолът действа върху здрав човек. Излишно е да кажа колко разрушителен ефект има етанолът върху пациента? Искайки да се отърве от отравяне, гастрит и други заболявания с алкохолни тинктури и чист алкохол, нещастен пациент рискува да бъде регистриран в "дървения апартамент".

• Заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Въпреки че черният дроб е включен в храносмилателния тракт, той трябва да бъде обсъден по-подробно. Според статистиката един от всеки десет хиляди души страда от хепатит. Приблизително половината от всички диагностицирани хепатити са токсични. Отчайваща статистика: токсичният хепатит в крайна сметка се превръща в цироза на черния дроб, а мнозинството от пациентите (почти 95%) са тези, които редовно консумират алкохолни напитки. Статистиката убедително свидетелства срещу употребата на алкохол за "лечение" на храносмилателния тракт.

• Психично заболяване. Друга причина да пием - "успокойте нервите си". Ако вярвате в психиатричната статистика, всяка секунда има психични патологии в активна или латентна форма. Сред лекарите на тази необичайна специалност този феномен се изразява по принцип "няма здрави, има недостатъчно изследвани". Всяко психическо разстройство от неврози до шизофрения отрицателно отговаря на приема на алкохол. Заслужава ли си цената за влошаване на емоционалния фон и може би загубата на адекватност на "спокойните нерви" с алкохола? Реторичен въпрос.

• Сърдечно-съдови заболявания. Има много легенди за алкохола. Един от тях казва, че алкохолът помага при висок натиск: достатъчно е да пиете купчина водка или коняк, а съдовете ще ви благодарят. Това е само отчасти вярно. За по-голямата част от пациентите с хипертония алкохолът като лекарство е строго противопоказан. По време на големи празници и спиртни напитки е позволено да се пие само определен тип. Същото важи и за лица със сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето. Алкохолът в значителни количества причинява рязко стесняване (стеноза) на стените на съдовете. В резултат на това кръвта не може да циркулира нормално и се повишава кръвното налягане. За да завърши, може да се окаже жалко: инсулт и в случаите, когато храненето на сърдечния мускул е нарушено - сърдечен удар. Това са опасни условия, които не познават вековете и често водят до смърт. Дали това е необходимо, за да се лекува?

• Лица с бъбречно заболяване. Става дума за бъбречна недостатъчност, нефрит и пиелонефрит. По време на обработката от тялото, етилов алкохол се разпада на елементарни съставки. Продуктите от преработката (метаболитите) на етиловия алкохол оказват неблагоприятно въздействие върху отделителната система на дадено лице и са в състояние да предизвикат влошаване на състоянието. Ето защо всички аргументи, че алкохолът е полезен като диуретик, са несъстоятелни. Това е опасна практика.

• Лица, страдащи от атеросклероза. Друго популярно твърдение, този път надеждно: алкохолът помага да се премахнат атеросклеротичните плаки в съдовете. Както винаги, това е само половината истина. Всъщност, в умерени количества алкохолните напитки могат да унищожат холестерола. Но това не е заслуга на етанола. Става въпрос за много малки количества червено вино. Съставът на тази напитка включва вещества от растителен произход, борещи се с отлагания на мазнини по стените на съдовете. Но нищо повече.

• Болести на мозъка, тумори на вътречерепната локализация. Категорично противопоказен алкохол за хора, страдащи от неврологични заболявания (особено ако има феномени на неврологични дефицити). Неврологичните заболявания често се съпътстват от вътречерепна хипертония - повишаване на вътречерепното налягане. Алкохолът не помага при главоболие, което води до още по-голямо увеличаване на налягането. Това може да предизвика атака на болестта (напр. Епилепсия).

Списъкът е впечатляващ. Това означава ли, че апологетите за пиене на алкохол за терапевтични цели абсолютно не разбират положението и алкохолът е неподходящ за лечение? Не, това също е подвеждащо. В някои случаи може да се използва алкохол като лекарство, а само като помощ, а не като основен наркотик. Какви са тези случаи?

Алкохолът като лек: кога може да помогне

Алкохолът не винаги е абсолютно зло. Така че може да бъде добра помощ:

• С настинки. Алкохолът в малки количества (не повече от 100 ml), особено естественият коняк, червеното вино, може да има благоприятен ефект върху имунитета и устойчивостта към различни инфекции.

• При хипертония. Това е само за червено вино и само в количество, което не надвишава 50 мл на ден. Такава терапевтична доза наистина помага да се разширят кръвоносните съдове и да се нормализира притокът на кръв. Но ако човек е болен от дълго време и е проявил тежък (3 и по-висок) стадий на хипертония - това е изтегляне от алкохол за цял живот. Сърцата не могат да бъдат пияни, дори и малко количество етанол ще бъде достатъчно, за да спечели усложнения.

• При атеросклероза, както вече беше споменато, 100-150 ml червено вино може да разтвори холестеролни съдове, образувани по стените. Важно е да се има предвид, че количеството в качеството не преминава. Точно обратното. Ако консумирате много алкохол, ситуацията може да се влоши.

• При отравяне с метанол. Парадоксално, с отравяне с метанол (това се случва с използването на нискокачествен алкохол) спестява позицията на етанол, т.е. алкохол в типичния смисъл.

Във всички останали случаи алкохолът е безполезен и вредоносен. Не вярвайте на "популярната мъдрост" и потърсете празна причина да пиете за здраве.

Как да използвате алкохол за терапевтични цели

Най-важното при употребата на алкохол като лекарство не е да предизвиква нежелани ефекти от страна на органи и системи. Затова е важно да се спазват редица правила:

• Никога не пийте на празен стомах. Празният стомах реагира лошо на доза алкохол.

• Пийте само с лека закуска. В този случай лека закуска трябва да бъде умерена, но достатъчно питателна. Препоръчва се това да се основава на токсичните ефекти върху тялото като цяло и по-специално върху стомаха.

• Пийте не повече от 50-100 мл алкохол на ден. Това е оптималната сума за относително здрав човек.

• Трябва да се предпочитат естествените "благородни напитки", като червено вино, коняк. Шампанското е строго противопоказано за хипертоници и хора, страдащи от сърдечни заболявания, тъй като тази напитка може да доведе до влошаване на кръвообращението.

Алкохолът не винаги е зъл. Най-важното е да развиете култура на нейното използване и да не го прекалявате. Използването на алкохол като лекарство не бива да забравя, че по такива въпроси човек не трябва да разчита на "мъдростта на хората". Необходимо е тази практика да се третира точно като лечение и следователно да се пие умерено и внимателно.

Share:
Comments