9 начина да се предпазите от рак

На практика всяко десетилетие има заболяване, което човечеството никога не е срещало преди. Някои успяват да се лекуват доста успешно, други, поради липса на необходимите медикаменти, водят пациентите до смърт. Наскоро най-често срещаната болест, нещо като "чума на XXI век", е ракът. Милиони хора по света умират от него всяка година. Най-честите онкологични заболявания днес са рак на белия дроб, рак на кръвта, рак на стомаха и рак на гърдата.

Какво представлява ракът?

Ракът е разрушаването на телесните тъкани под влиянието на спонтанно и хаотично увеличаващи се ракови клетки, които не могат да бъдат спрени. За съжаление, човешкото тяло не съдържа антитела, способни да се борят с туморни клетки, така че единственият начин да се лекува е хирургия, за предпочитане на ранен етап. Лечението на рака и постоянното търсене на лекарства срещу него е едно от водещите насоки в съвременната медицина и фармакология. Не само филистимците, но и експертите искат да знаят как да помогнат на тялото да се предпази от ужасно заболяване?

Как да се предпазим от рак?

1 Постоянна физическа активност, Тялото на хората, водещи заседнал начин на живот, е отслабено, лошо се съпротивлява на различни инфекции. Физическата активност подобрява кръвообращението, предотвратяващо повишаването на кръвната инсулин, което е изключително важно, тъй като надценяваното ниво на този хормон често води до развитие на рак.

2 Престанете да пушите, Миризмата на тютюнопушене се говори повече от половин век, но повечето пушачи, които разчитат на "може би", не могат да се откажат от този вредни навик, като намалят живота си по най-простия начин - опасността от развитие на рак на белите дробове. Така че никотинът отслабва имунната система на тялото, а веществата, съдържащи се в тютюна, допринасят за ускоряването на клетъчното делене, което, както знаем, води до онкологични заболявания.

3 Важен фактор е и въздържане от алкохол, Дори ниско алкохолните напитки могат да доведат до развитието на чернодробни тумори, а при жените - до рак на гърдата.

4 Здравословно хранене. Нормалната диета трябва да съдържа повече от 70% от зеленчуци и плодове, които имат благоприятен ефект върху организма. Антиоксидантите, включени в тях, подсилват имунната система, а витамините се отърват от вредните клетки. Също така, зеленчуците и плодовете са източник на енергия, който е един от факторите, предотвратяващи появата на рак. Яжте по-малко висококалорични храни и удобни храни.

5 Яжте по-малко месо. Въпреки факта, че се говори много за ползите от месото, то все още може да причини рак на червата. Най-опасните видове месо включват агнешко, говеждо и свинско месо. Желателно е да се изключат от диетата различни колбаси, пушени продукти, шунка.

6 Излишна консумация на захар и сол може да доведе до рак на стомаха и дебелото черво. Въпреки факта, че повечето продукти са нелегирани, просто е невъзможно, е необходимо намаляване на количеството консумация на сол. Що се отнася до захарта, това е един от най-благоприятните продукти за възпроизводството на ракови клетки.

7 Гледайте нивата на холестерола в кръвта, чието повишено съдържание може да доведе до появата на рак. Холестеролът запушва стените на кръвоносните съдове, което затруднява циркулацията на кръвта. Всичко това води до факта, че вътрешните органи не са в състояние да насищат с кислород, не получават полезни хранителни вещества, което води до отслабване на тялото и вследствие на това рискът от рак може да се увеличи.

8 Контролирайте теглото си. Превишаването на теглото на тялото води не само до проблеми със сърдечно-съдовата система и мускулно-скелетната система, но и причината за заболяването на чревния рак.

9 Защита от внешних факторов. Ултравиолетовите лъчи, които можем да получим в излишък, слънчеви бани на слънце или лежащи в солариум, могат да доведат до рак на кожата. Използвайте слънцезащитни продукти и консумирайте храни, богати на витамини D и E.

Share:
Comments