50% от ефектите на хапчетата за сън са свързани с плацебо

Около половината от влиянието на съня върху хората, според британски и американски учени, е свързано с плацебо ефекта - специален феномен, когато подобрението в здравето се дължи на терапевтично предложение, а не за сметка на свойствата на самия наркотик.

Специалистите от Университета в Кънектикът, Медицинското училище в Харвард и Университета Линкълн, въз основа на резултатите от новото си проучване, изразиха дълбоки съмнения относно ефективността на хапчетата за сън за хора, страдащи от безсъние, и предпочитаха използването на хапчета много по-ефективни методи на лечение.

В доклада на изследването се казва: "За съжаление днес много хора използват сънни хапчета вместо да решават проблема с безсънието с помощта на психологически техники. В допълнение към факта, че тези лекарства са много по-малко ефективни, отколкото обикновено се смята, те също са опасни: достатъчно е да си припомним поне такива странични ефекти като загуба на памет, сънливост, умора или липса на координация. Тези недостатъци на хипнотичните лекарства до голяма степен пречат на ползите от тях. "

В хода на научната работа учените анализираха и сравняват резултатите от 13 по-ранни клинични изпитвания, включващи 65 критерия за оценка на ефективността на лекарствата и проведени с участието на близо 4,5 хиляди души. Обектът на вниманието на специалистите беше разликата между начина, по който хората с безсъние реагират на хапчета за сън и "плацебо биберони" - таблетки, които нямат очевидни лечебни свойства, но се представят на пациента под формата на мощни лекарства.

Колкото и да е странно, разликата в здравословното състояние е доста малка. Хората, приемащи плацебо, получават само 2 пъти по-малко полза от "биберона" от останалите пациенти от компетентните лекарства. С други думи, хипнотиците за ефективността само на 50% надминават таблетките, които нямат абсолютно никакви свойства.

Експерти от университета Линкълн заявиха: "Надяваме се, че нашето изследване ще промени начина, по който някои хора гледат на хапчетата за сън и се обръщат към наистина ефективни методи за лечение на безсъние, например, на психология".

Share:
Comments