210 минути пеша една седмица почти една вдовица намалява

Жените, които прекарват най-малко 3 часа седмично, страдат от удари почти два пъти по-често от тези, които ходят по-малко или изобщо не са активни, според скорошно проучване на испанските учени.

Екип от специалисти от регионалния здравен център в Мурсия събира и сравнява данни за 33 000 мъже и жени, участващи в голям европейски проект за рак.

Първият етап от научната работа попада в средата на 90-те години и включва само изследване на физическата активност на хората. През следващите 12 години експертите наблюдават участници, които от своя страна ги информират за всяко събитие на инсулт. През цялото време, докато проучването е в ход, учените са идентифицирали близо 450 инцидента, свързани с проявата на това заболяване.

Като част от работата експертите класифицират участниците в няколко групи по критерии като пол, обща продължителност и интензивност на обучението, както и приблизителното време на една сесия.

Най-нисък е рискът от инсулт при жените, които са ходили средно 210 минути на седмица - чувствителността им към болестта е била 43% по-ниска от тази на неактивната група хора. В същото време факторът, определящ ефективността на упражнението, е честотата на неговото извършване.

Според водещия автор на изследването Хосе Мария връзката между физическата активност и риска от инсулт при жените досега е обяснена, но като цяло се препоръчва на всеки човек да се предприемат редовни умерени развлекателни дейности.

Share:
Comments